Még mindig tabu az aranyér – 4 indok, amiért érdemes róla beszélni

Forrás: 123rf.com -
tabu proktis2022 aranyér Proktis egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az aranyér nemtől, kortól függetlenül bárkinél kialakulhat. Ennek ellenére még mindig nagyon kevesen és keveset beszélünk erről a betegségről. Az érintettek kínosnak érzik, csak elhúzódó tünetek esetén fordulnak orvoshoz, sokszor hónapok, évek telnek el a diagnózis felállításáig és a kezelés megkezdéséig.

Az aranyér a felnőttek akár 70-80%-át is érintheti, jellegzetes civilizációs betegségről van szó, mégis szégyenkeznek azok, akiknél végbéltájéki gondok jelentkeznek. Sokan nem akarnak tudomást venni róla, inkább alkalmazkodnak a kellemetlenségekhez. Mások házi praktikákkal próbálnak meg enyhíteni a tüneteken. Orvoshoz a többség csak a legvégső esetben fordul, pedig nyomós érvek szólnak amellett, hogy nyíltan beszéljünk a témáról és időben kezdjük el kezelni.

Érdemes az aranyérről beszélni, mert...

...bárkinél, bármikor kialakulhat.

Az aranyér esetében nem beszélhetünk különösen veszélyeztetett csoportról. Minden korosztály érintett lehet, idősek és fiatalok, kismamák és a gyerek egyaránt. Kismamák esetében a baba növekedése miatt nyomás nehezedik a belekre és a gáttájékra, sokaknál szorulás is kialakul. Az erőlködés növeli a nyomást a végbél környéki vénakötegen, ez pedig aranyér kialakulásához vezethet, de szülés következményeként is gyakran előfordul a betegség. A gyerekeknél örökletes kötőszöveti gyengeség vagy a helytelen táplálkozás okozhat aranyeret.

Az aranyér bámikor, bárkinél kialakulhat Forrás: 123rf.com

...a kialakulása megelőzhető.

Az aranyeresség szorosan összefügg a gyakori székrekedéssel. Ha nem iszunk eleget, nem fogyasztunk rostban gazdag ételeket és nem mozgunk rendszeresen, akkor bizony könnyen előfordulhat, hogy erőlködünk kell a vécén. Ha változtatunk az életmódunkon, a széklet puhábbá válik, az erőlködés elmúlik. A túlzott sófogyasztás is hozzájárulhat az aranyér kialakulásához, ugyanis visszatartja a keringésben a folyadékot, ami a végbélben a visszerek duzzanatát okozza.

...fel kell ismerni a tüneteket.

A vécépapíron megjelenő vérnyom, a végbél környékének viszketése, a tapintható kitüremkedés, a fájdalmas székelés aranyérbetegséget jelezhet. Érdemes időben beavatkozni, esetleg orvoshoz is fordulni, mivel ki kell zárni a végbél területén előforduló egyéb kórképeket, azaz komolyan kell venni ezeket az aranyeres tüneteket. Sajnos gyakran fordul elő, hogy ezek a panaszok végbéldaganatot jeleznek, és az érintettek későn fordulnak orvoshoz.

...tudni kell, kihez fordulhatunk.

Aranyérrel proktológushoz kell fordulni, aki a betegség stádiuma szerint dönt a kezelésről. Az 1-2. stádiumú aranyér esetén segíthetnek a gyógynövényes fürdők, a vény nélkül kapható kúpok, kenőcsök vagy kisebb műtéti beavatkozások. Ilyen az injekciós sorvasztás (többszöri ismétléssel egy speciális anyagot fecskendeznek be a csomóba, ezzel csökkentik a méretét), a fagyasztás vagy az infravörös terápia. A 3-4. stádiumú aranyér esetében a csomókat műtéti úton távolítják el. A gyógyulás több hetet is igénybe vehet.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

A Proktis-M kúp és kenőcs enyhítik az aranyér tüneteit a hialuronsav és több gyógynövény előnyös hatása révén. A tünetektől függően kombinálva is használhatók a végbélben és a végbélnyílás környékén. Patikában kapható gyógyászati segédeszközök.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.