Emésztési panaszokkal és visszatérő fertőzésekkel küzdesz? Ez lehet a megoldás

betegség belek probiotikum magazin egészség fertőzés emésztés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Széles körben ismert, hogy az egészséges mikroflóra a szervezet védekezőrendszerének egyik alappillére. Egyensúlyának felborulása egy sor kellemetlen panaszt eredményezhet, melyekre szerencsére létezik gyógyír.

Antibiotikum-kúra után, hasmenés vagy más emésztési zavar esetén a legtöbben a vény nélkül kapható probiotikus készítményeket, esetleg a jótékony baktériumokat tartalmazó élelmiszereket hívják segítségül. Utóbbiak táborát erősíti például az élőflórás joghurt, a kefir, a savanyúkáposzta és más fermentált ételek.

Ezek a termékek tejsavbaktériumokat tartalmaznak, melyek az emésztőrendszerbe kerülve részt vesznek az elfogyasztott táplálék feldolgozásában. Ez a folyamat azonban anyagcsere-termékekkel jár együtt – ide tartozik az L- és a D-laktát.

Az emberi szervezet alapvetően képes az L-laktát termelésére, mely számos biokémiai folyamatban játszik fontos szerepet. A testünk által előállított tejsav lebontva L-laktátként kerül a véráramba és kiváló tápanyagként szolgál például az agy és a szív számára.

A D-laktáttal viszont leginkább a beleinkben tanyázó mikroorganizmusok, az étkezés, illetve nagyon kis mennyiségben egy bizonyos sejtanyagcsere-folyamat révén találkozunk. Ennek a mellékterméknek a szintje egészséges egyének véráramában az L-laktáthoz viszonyítva nagyon alacsony – akkor van gond, amikor kórosan megemelkedik.

Miért káros a nagy mennyiségű D-laktát a szervezetben?

Ha a bélflóra felborul, az a kizárólag D-laktátot termelő baktériumok túlszaporodásával járhat. Amennyiben az általuk előállított D-laktát lebontásához nem termelődik elég enzim a többi jótékony törzs által, a felesleg komoly egészségügyi panaszokat okozhat.

Tartósan fennálló D-laktát-túltengés esetén a bélfal károsodhat, áteresztővé válhat, ami gyulladásos folyamatokat idézhet elő, illetve hozzájárulhat a krónikusfáradtság-szindrómára, valamint a túlsavasodásra emlékeztető tünetek kialakulásához.

Ha gyakran tapasztalod, hogy kimerült, esetleg ingerlékeny is vagy, nem tudsz a feladataidra koncentrálni, memóriazavarral küzdesz, mindez pedig emésztési bántalmakkal és/vagy visszatérő fertőzésekkel párosul, akár ez a probléma is állhat a háttérben – a pontos diagnózist persze mindenképp bízd orvosra!

Forrás: Shutterstock

Mi lehet a megoldás?

Amennyiben olyan súlyos baktériumtúlszaporulatot találnak az emésztőrendszerben, amely már gyógyszeres kezelést kíván, általában széles spektrumú antibiotikummal kezelik a pácienst. A kúrával párhuzamosan azonban szükség van a jótékony flóra újratelepítésére is, amit érdemes úgynevezett D-laktátmentes készítménnyel megoldani.

Egyes tanulmányok szerint az is elegendő lehet, ha arra figyelünk, hogy a termék olyan törzseket tartalmazzon, melyek egyaránt termelnek L- és D-laktátot, míg más források a biztonság kedvéért csak a D-laktátmentes táplálékkiegészítőket javasolják érzékeny emésztőrendszer esetén.

Nyitókép: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.