Megfáztál? Influenzás vagy? Segíthet, de árthat is az infralámpa

betegség infralámpa magazin egészség vírus infravörös fény gyógyulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az utóbbi hetekben egyre többen jelentkeznek a háziorvosuknál influenzaszerű betegségtünetekkel, és a gyerekek körében is terjednek a megfázásos tüneteket okozó betegségek. Orrfolyás, torokfájás, fülgyulladás - néhány tünet, ami könnyen ágynak dönti az embert, akár kicsi, akár nagy. Vírus ellen nincs orvosság, a szervezetünk magától leküzdi a kórokozókat, ám támogatni azért ér. Például infrázssal - de csak okosan!

Mielőtt a lényegre térnénk - hogyan és miképp hat az infravörös fény a szervezetünkre -, érdemes tisztázni néhány tényt.

Mi az az infravörös fény?

Az infravörös fény egy elektromágneses sugárzás, melynek a természetes vagy látható fénynél nagyobb a hullámhossza: míg a látható fény hullámhossza a 380 és 760 nanométer közötti tartományban van, az infravörös fény hullámhossza 760 és 1 millió nanométer között található. Frekvenciája azonban jóval kisebb a természetes fényhez képest, ahogy a neve is mutatja: az elektromágneses spektrumban a látható fény legkisebb frekvenciájú, vörös színű összetevőjének a tartománya alatt található.

Mivel az infravörös fény nem ionizáló sugárzás, így az UV-sugárzással ellentétben nem veszélyes a szervezetre, viszont számos hasznos tulajdonsága van, mint például az, hogy képes több centiméter mélyen a szövetekbe hatolni és felmelegíteni azokat. Ezt a felmelegítő "hősugárzó" hatást használhatjuk ki és fel az infralámpa használatával.

Az infravörös fény képes több centiméter mélyen a szövetekbe hatolni és felmelegíteni azokat Forrás: Shutterstock/Absolutimages

Mire jó az infralámpa?

Először is jó, ha tudjuk, hogy nem gyógy- és/vagy csodaszer, de nagyon hasznos eszköz a kezelés, gyógyulás felgyorsításában, az alkalmazott terápia kiegészítéseként.

Tehát, ahogy fentebb írtuk, az infralámpa hatására azon a területen, ahova a fényét irányítjuk, nemcsak a bőr melegszik fel, hanem alatta a nyálkahártya és szövetek is, az erek kitágulnak, aminek a hatására felgyorsul a vérkeringés, több oxigén és tápanyag jut el a kezelt területre; például felső légúti betegségek esetén könnyebben ürülnek a kórokozókkal teli váladékok is.

Ám az infralámpa nemcsak légúti panaszok esetén segíthet: gyógyítja a sérült vagy túlterhelt izomszöveteket is, csökkenti bennük a gyulladásos folyamatokat, de a bőrt alkotó kollagén és fibronektin képződését fokozva elősegíti, gyorsítja a sebgyógyulást is.

Tehát alkalmazhatjuk arcüreggyulladás, fülfájás, megfázás, influenza, orrdugulás, torokfájás, izomgörcsök, izomhúzódások és sebek kezelésére is.

Az infralámpa nemcsak légúti panaszok esetén segíthet: gyógyítja a sérült, vagy túlterhelt izomszöveteket is Forrás: Shutterstock/Miriam Doerr Martin Frommherz

Hogyan használjuk?

Naponta több alkalommal, rövid ideig érdemes az infralámpát használni, a szemeinket védve a fényétől.

Nem mindegy, hogy gyereken vagy felnőttön alkalmazzuk, mely területet kezeljük, de általánosságban elmondható, hogy alkalalmanként 10-20 percnél tovább nem javasolt a kezelés, a fényforrást pedig a kezelt területtől 15-20 centiméterre érdemes elhelyezni.

Ha túl sokszor, a javasoltnál hosszabb ideig teszed ki a bőrödet az infravörös lámpa fényének, az égési sérülést, felhólyagosodást és a maradandó foltosodást okozhat.

Naponta több alkalommal, rövid ideig érdemes az infralámpát használni, a szemeinket védve a fényétől Forrás: Shutterstock/Puhhha

Miben más egy gyermek kezelése?

Az el nem távolított, pangó, fertőző orrváladék nagyon könnyen az orrmelléküregekbe és a középfülbe jut, és ott gyulladást okoz, márpedig a gyerekek nem mindig tudják alaposan kifújni az orrukat, és az állapotukról sem képesek még pontos visszajelzést adni. Így a náthából könnyen lehet arcüregggyuladás vagy középfülgyulladás. Ezt megelőzendő, a gyulladás első jeleinél érdemes bevetni az infralámpát, ám nem mindegy, hogyan.

Ha gyermeken alkalmazzuk a infralámpát, használjunk védőszemöveget vagy másfajta szemvédelmet rajta és magunkon is. A kezelés idejét csökkentsük 5-10 percre és figyeljük a kicsi reakcióit. Ha számára az infrázás kellemetlen, inkább hagyjuk abba. A jól alkalmazott infralámpa különösen gyerekeknél sokat tehet a kezeléshez, de lázas gyermeket infrázni tilos!

Gyermekeknél a 150 watt teljesítményű izzók használatát szokták javasolni, ennél nagyobb telejsítményű lámpára nincs is szükség.

Milyen teljesítményű lámpát érdemes használni?

A gyógyászati segédeszközboltokban, elektronikai szaküzletekben kapható infralámpák teljesítménye változó: az olcsóbb, kisebb teljesítményűtől a több százezer forintos nagy teljesítményű készülékekig rengetegféle kapható. Szakemberek szerint a nagyobb teljesítmény nem egyenes út a gyorsabb javulásig, így szerény, nem szakmai véleményünk - és tapasztalatunk - az, hogy egy kisebb teljesítmányű izzó is bőven elég a kezeléshez.

Természetesen mindenki maga dönt, mire van szüksége, mi fér bele a büdzsébe, mindenesetre használat előtt - mint minden terápia, kezelés esetén - érdemes kikérni orvos tanácsát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.