Ezzel a módszerrel csökkenthető a hőhullámok okozta halálesetek száma a városokban

Forrás: Shutterstock -
halálesetek városok faültetés hőhullám
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több fa ültetésével csökkenthető a közvetlenül a nyári hőhullámok okozta halálesetek száma a városokban - állapította meg egy új tanulmány, amelyet a The Lancet című orvosi szaklap ismertetett szerdán.

A modellszámítások szerint, ha

egy városban 30 százalékra emelnék a fával beültetett területek arányát, átlagosan 0,4 Celsius-fokkal lehetne csökkenteni a hőmérsékletet a legforróbb nyári hónapokban.

Kiszámolták, hogy ezen logika alapján 2015-ben például a 93 európai városban feljegyzett, közvetlenül a hőség okozta 6700 halálozásnak mintegy harmada elkerülhető lett volna - közölte Tamara Iungman, a barcelonai egészségtudományi intézet kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Közismert, hogy a városi régiókban a magas hőmérsékletek negatív hatással vannak az emberek egészségi állapotára: sokan kerülnek kórházba, és az extrém hőség esetenként keringési elégtelenséget, korai halálozást is okozhat. A tanulmánnyal az volt a kutatók célja, hogy jelezzék a döntéshozók felé, milyen nagy jelentősége lehet a várostervezésben annak, ha növelik a zöld területek arányát - emelte ki Tamara Iungman.

Több fa ültetésével csökkenthető a hőhullámok okozta halálesetek száma a városokban Forrás: Shutterstock

Jelenleg az európai városokban átlagosan a terület kevesebb mint 15 százaléka van fákkal beültetve.

A városokban nyáron magasabb hőmérsékleteket mérnek, mint vidéken a városi hőszigetjelenség miatt:

fokozzák a hőséget a forróságot elnyelő és raktározó aszfaltfelületek, valamint más építőanyagok, a légkondicionáló berendezések által kibocsátott anyagok és a gyér növényzet. Ráadásul a klímaváltozás is súlyosbította a problémát, a tavalyi nyár Európában még soha nem volt ilyen forró, és a feljegyzések szerint a 2022-es év a második legmelegebb év volt eddig.

Az utóbbi évtizedekben világszerte egyre gyakoribbak és egyre hosszabbak a nyári hőhullámok. Manapság ugyan Európában a hideg évente még több halálesetet okoz, mint a meleg időjárás, a klímamodellek előrejelzései szerint azonban a hőséggel összefüggő betegségek és halálozások egy évtizeden belül már nagyobb terhet fognak róni az egészségügyi rendszerekre - hívta fel a figyelmet a barcelonai kutató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.