Nem gondolnád, de ezek az meglepő tünetek is depresszióra utalhatnak

Forrás: Shutterstock -
depresszió terápia testsúly hangulat szomorúság
Köztudott, hogy a depressziót a tartósan rossz hangulat, levertség jellemzi, ám a mentális betegségnek más, kevésbé ismert tünetei is lehetnek. Több közülük az étkezés megváltozásával függ össze. Ha tartósan ilyesmit érzékelsz magadon, kérj segítséget. 

A depresszió leggyakoribb tünetek közé tartozik a szomorúság, az energiahiány és a gyakori sírhatnék, ám ezeken kívül számos egyéb jelre is oda kell figyelni. Ezek közé tartozik a csökkenő szexuális vágy, a koncentrálási nehézség vagy a feledékenység is, de az érintetteknek megmagyarázhatatlan fájdalmai, emésztési zavarai is lehetnek.

Ausztrál kutatók azt javasolják, hogy a testmozgás legyen az alapvető megközelítés a depresszió kezelését tekintve, mivel egy új tanulmány szerint a fizikai aktivitás nagyjából másfélszer hatékonyabb ilyen esetekben, mint a beszélgetésen alapuló terápia vagy a leggyakrabban felírt gyógyszerek.

A szakértők szerint ezek mellett étkezéssel összefüggő változások is jelezhetik a betegséget. Ilyenek például az étvágy vagy a testsúly változásai, vannak, akik alig esznek, mások falásrohamokban szenvednek úgy, hogy eddig ez egyáltalán nem volt jellemző rájuk. Ezekkel összefüggésben fogyás vagy jelentős súlygyarapodás tapasztalható - írja a Sun.

A depresszió tünete lehet az étvágy megváltozása is. Forrás: Shutterstock

A szakemberek arra figyelmeztetnek, ha bárki - két hétnél hosszabb ideig - depresszióra utaló tüneteket észlel magán vagy máson, kérjen segítséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.