Karcos, sérült az edényed? Kukába vele

Forrás: Shutterstock -
teflondarab karcinóma serpenyő edény mikroműanyag
A legtöbben ragaszkodunk a már bevált, régóta használt edényeinkhet, de sajnos vannak esetek, amikor muszáj megválnunk tőlük. Ha karcos a serpenyőnk, azt például már biztosan nem használhatjuk, ugyanis káros az egészségünkre, ha az abban készült ételt fogyasztjuk. 

Dr. Poonam Desai orvos elmagyarázza, miért ártunk magunknak, ha sajnáljuk kidobni a sérült tapadásmentes vagy kerámia serpenyőket.

Soha ne használd a karcos serpenyőt! Forrás: Shutterstock

Hozzátette, a leégést megakadályozó teflondarabok sokáig a szervezetben maradnak, majd a vizelettel távoznak.

A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói korábban összefüggésbe hozták az edényeken, serpenyőkön, kanalakon és egyéb háztartási cikkeken megbúvó vegyi anyagokat a nem vírusos hepatocelluláris karcinómaként ismert gyakori májrák kialakulásával is.

A tanulmány szerzői több mint 200 ezer Los Angeles-i és hawaii lakos vér- és szövetmintáihoz fértek hozzá. A populáción belül a kutatócsoport 50 olyan résztvevőt talált, akiknél májrák alakult ki. Egy közös tulajdonsággal mindannyian rendelkeztek: vérükben feltűnően magas PFAS-szintet mértek.

Egyelőre nem egyértelmű, hogyan rombolják a májat ezek a vegyületek. A kutatócsoport elmélete szerint valószínűleg megzavarják a normális májműködést, ami zsírfelhalmozódást okoz, ezáltal pedig ún. nem alkoholos zsírmáj alakul ki. További kutatásokra lesz azonban szükség annak meghatározása céljából, hogy pontosan hogyan fest ez a zavar és mikor következik be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.