Súlyos árat fizethetsz, ha csontkováccsal kezelteted magad: a kis problémából, könnyen nagy baj lehet

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 Photoroyalty/Shutterstock. No use without permission./Photoroyalty -
stroke manipuláció kiropraktika csontkovácsolás kezelés
Egyszerű és csábító megoldásnak tűnhet, hogy ha ízületi és izomfájdalmakkal küzdünk, elmegyünk a csontkovácshoz, aki néhány rántással helyre teszi a problémás testrészt. Nos, sajnos ez nem így van: sőt, a csontkovácsolás, más néven kiropraktika gyakran többet árt, mint használ, egyes esetekben pedig kifejezetten veszélyes.

A kiropraktika szerint a legtöbb fájdalom oka a csigolyatestek elmozdulása, ami nyomást gyakorol az idegpályákra és fájdalmat okoz. Ha pedig a csigolyákat visszahelyezik a megfelelő helyzetbe, elmúlik a fájdalom. Ám ezt a tézist tudományosan nem igazolták és ma már sok csontkovács sem állítja ezt minden esetben.

Ha fáj a hátunk, nem biztos, hogy a csontkovács a legjobb ötlet Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 Photoroyalty/Shutterstock. No use without permission./Photoroyalty

Ráadásul egy kutatás kimutatta, hogy a csontkovácsolás körülbelül olyan hatásfokkal működik, mint a placebokezelés, más vizsgálatok szerint a kiropraktika bizonyos esetekben valóban enyhítheti a fájdalmat, de ezek olyan ritkák, hogy felesleges túl nagy kockázatot vállani a kétséges eredményért.

Gattermeier arról is beszélt, hogy a csontkovácsolás növeli a stroke kockázatát, pláne, ha nem jól alkalmazzák,

a kiropraktikai kezelést követő hetekben a stroke kockázata ötszörös-hétszeresére nő. Egy másodperc töredéke alatt megtörténik a baj, ez különösen igaz, ha a nyaki gerincet érinti a kezelés.

Ha az artériák megsérülnek a manipuláció során, az agyi keringési problémákhoz és súlyos egészségkárosodáshoz, szélsőséges esetben halálhoz vezethet. A Physio Austria szakemberei úgy vélik, a manipuláció lehet hasznos, de ha túl nagy erővel történik, az a gerinc traumatizálódásához is vezethet.

Ha mégis csontkovácshoz fordulnánk, figyelmeztetnek a szakemberek, elengedhetetlen az előzetes vizsgálat.

Mindig tegyük fel magunknak a kérdést, biztos szeretnénk-e kockáztatni az egészségünket a bizonytalan javulásért.

Ha úgy döntünk, igen, akkor azt tudnunk kell, hogy a kiropraktika csak egy kezdeti kezelés és csak rövid távon hozhat enyhülést, így mindenképpen gyógytornának, masszázsnak, manuálterápiának kell követnie.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.