Nassolás cukorbetegen: a következő falatokat 2-es típusú diabétesszel is beillesztheted az étrendedbe

nassolás magazin szénhidrát diabétesz 2-es típusú cukorbetegség
Mindannyian szeretünk nassolni, és ha a józanész azt diktálja is, hogy együnk tápláló ételeket, van, hogy inkább csak valami gyorsan összedobható (vagy kész), finom snacket nyelnénk le. A minőségre és a mennyiségre akkor is érdemes odafigyelni, ha egészséges az ember, ám ha cukorbeteg, akkor még több szempontot kell szem előtt tartania, ha nassolásra adná a fejét. A következő finomságokat akkor is fogyaszthatod, ha 2-es típusú diabétesszel élsz, és akkor is, ha nincsenek vércukorproblémáid. 

A 2-es típusú cukorbetegség egy krónikus állapot, melyben a szervezet nem használja megfelelően az inzulint, vagyis azt a hormont, amely segíti a glükóz eljutását a sejtekbe, emiatt a glükóz felhalmozódik a vérben, ami megnövekedett vércukorszintet okoz. Ez egy rövid, de hosszabb távon különösen veszélyes betegség, ami akár vakságot, bőrbetegségeket, csontritkulást, lassú sebgyógyulást, visszatérő fertőzéseket és súlyos esetben akár végtag-amputációt is eredményezhet, illetve tehet szükségessé.

Emiatt különösen fontos a helyes, egészséges táplálkozás, a cukorbetegeknek kidolgozott, orvos által előírt diéta betartása. Ám attól, hogy valaki cukorbeteg, még ugyanolyan ember, mint egészséges társai, vágyis a finom falatokra, ugyanúgy vágyik néha valami finom nassolnivalóra. Az alábbiakban olyan snackeket mutatunk, melyeket ők is nyugodtan fogyaszthatnak, mértékkel és a megfelelő napszaban, természetesen.

Görög joghurt bogyós gyümölcsökkel (a cukros bolti verzió helyett)

A cukrozatlan görög joghurt cukorbetegek számára is kiváló nassolnivaló, hiszen magas a fehérje- és viszonylag alacsony a szénhidráttartalma.

100 gramm görög joghurt az alábbi paraméterekkel bír:

Energia: 102 kcal
Fehérje: 3,7 g
Zsír:7,5 g
Szénhidrát: 4,9 g

Önmagában nem mindenki fogyasztja szívesen a görög joghurtot, a cukor pedig ebben az esetben nem opció, ahogy a mesterséges édesítőszereket is jobb kihagyni az ételeinkből, ha lehetséges, és miért ne lenne az, amikor rendelkezésünkre állnak a finom, alacsony cukortartalmú bogyós gyümölcsök.

Forrás: Shutterstock/Gatot Adri

A joghurtnak az áfonya, eper vagy málna természetes édességet ad, ráadásul a bogyós gyümölcsök természetesen alacsony cukortartalmúak és kitűnő rostforrások. Ez utóbbi mindannyiunknak fontos, ám a cukorbetegeknek még inkább az, hiszen a rost olyan szénhidrát, melynek lebontására a szervezetünk nem képes, így nem okoz vércukorszint-ugrást, szemben a többi szénhidrátfélével. Fél csésze nyers málna 4 gramm rostot, 7,3 gramm szénhidrátot és mindössze 2,7 gramm cukrot tartalmaz, s noha az évnek ebben a szakasztában már nem terem, a mirelit verzió is ugyanúgy megfelel, mint a friss változat.

Zeller rudak mogyoróvajjal

A mogyoróvajba mártott zellerrúd nemcsak finom, de kellő energiával látja el a szervezetet a következő főétkezésig. A zellernek nagyon alacsony a kalória- és szénhidráttartalma, ideális cukrbetegeknek a köztes étkezésekre.

Egy csésze nyers zellerben 14,1 kalóriányi energia van, a fehérjetartalma, 0,7 gramm zsír 0,2 gramm van benne, a szénhidráttartalma pedig 3 gramm, mindehhez 1,6 gramm rost csatlakozik.

A zellerrudakhoz tálalt egy-két evőkanál mogyoróvaj fehérjét és egészséges zsírokat ad a nassolnivalóhoz, így csökkenti az éhségérzetet és segít a vércukorszint szabályozásában.

Egy evőkanál mogyoróvaj tápértéke a következő:

  • Kalória: 94,4
  • Fehérje: 3,8 g
  • Zsír: 8g
  • Szénhidrát: 3,5 g
  • Rost: 1,1g

A zeller gyakran fás, abban az állapotában nem túlzás azt állítani, hogy szinte ehetetlen, ezért igazán friss, zsenge zöldséget válasszunk.

Nyers zöldségek hummusszal

A hummusz vagy más néven, csicseriborsókrém összetett szénhidrátokat, növényi fehérjét, rostot és egészséges zsírokat tartalmaz.

Két evőkanál hummusz 82,4 kcal energiát, 2,5 gramm fehérjét, 5,8 gramm zsírt, 5,1 gramm szénhidrátot és 1,8 gramm rostot tartalmaz.

A glikémiás indexe alacsony, ami azt jelenti, hogy a szénhidrátok hosszabb ideig tartózkodnak a szervezetben az emésztéshez és a lebontáshoz, ami hirtelen kiugrás helyett fokozatos vércukorszint-emelkedést okoz. A hummusz tökéletesen párosítható nyers zöldségekkel, többek között brokkolival, sárgarépával, de akár kaliforniai paprikával is, így tápanyagban gazdag, egészséges nassolnivalót kapiunk, amit cukorbetegen is nyugodtan fogyaszthatunk.

Forrás: Shutterstock/Timolina

Pattogatott kukorica

A vaj- és sómentes pattogatott kukorica nemcsak a fogyókúrázók kedvenc snackje, a teljes kiőrlésű nassolnivalót cukorbetegek is fogyaszthatják.

Egy csésze sótlan pattogatott kukorica tápanyagtartalma a következő:

  • 30 kalória
  • 1 gramm fehérje
  • 0,34 gramm zsír
  • 6,2 gramm szénhidrát
  • 1,2 gramm rost

A pattogatott kukorica alacsony kalóriatartalmú snack, ezzel támogathatja a normál testsúly megtartását vagy elérését, ami nagyon fontos 2-es típusú diabétesz esetén (is). Sok rostot tartalmaz, ami növeli a teltségérzetet, így a nap folyamán az alacsonyabb kalóriabevitelt. Legfeljebb 3 csészével fogyaszthatunk belőle, ami körülbelül 18,6 gramm szénhidrátot biztosít.

Egy marék mandula

A mandula könnyű, tápanyagdús, útközben is fogyasztható, egészséges és finom snack. A kutatások azt mutatják, hogy a mandula és más diófélék javíthatják a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjét. A mandulában kevés a szénhidrát és sok a magnézium és bővelkedik a szív szempontjából egészséges, egyszeresen telítetlen zsírokban, amelyekről úgy gondolják, hogy szintén segítik a vércukorszint szabályozását. Emellett jó a rost-, fehérje-, riboflavin és E-vitamint-forrás.

Egy marék, körülbelül 23 szem mandula a következőket tartalmazza:

  • 164 kalória
  • 6 g fehérje
  • 14,1 g zsír
  • 6 g szénhidrát
  • 3,5 g rost
  • 76,5 mg magnézium
  • 0,32 mg riboflavin
  • 7,26 mg E-vitamin

Amit jobb, ha cukorbetegként messzire elkerülsz

Érdemes korlátozni a feldolgozott élelmiszerek, a finomított gabonafélék és a hozzáadott cukor fogyasztását nassolás közben is. Ezek az élelmiszerek általában gyorsabban emelik a vércukorszintet, hirtelen felugrásokat és leeséseket produkálva.

A kerülendő harapnivalók a következők:

  • hasábburgonya
  • kekszek
  • müzliszeletek
  • gabonapelyhek
  • konzervgyümölcsök

és minden más ultrafeldolgozott élelmiszer.

Egészséges anyagcserével is jobb a magunk készítette ételeket, nassolnivalókat fogyasztani, ám, aki inzulinrezisztenciával, 2-es típusú cukorbetegséggel küzd, különösen fordítson figyelmet arra, hogy mit választ, ha csak pár finom falat erejéig is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.