Alternatívák fehér liszt helyett - Melyik mire jó, hogyan használhatjuk?

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2016 baibaz/Shutterstock. No use without permission./Baibaz -
alternatíva kókuszliszt egészség fehér liszt teljes kiőrlésű
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A liszt egy fontos alapanyag, amelyet sokféle étel elkészítéséhez használunk. Egyes fajták azonban egészségesebbek, mint mások. Honnan tudjuk, hogy melyiket válasszuk? Mutatjuk!

Az már köztudott, hogy a fehér lisztek kevésbé egészségesek, mivel ezeket finomítják, hogy eltávolítsák a búzából a korpát és a csírát, amelyek a legtöbb rostot és tápanyagot tárolják. Sokan szeretnék ezt a fajtát egészségesebb lehetőségekkel helyettesíteni a sütéshez és főzéshez. Néhány népszerű lisztet nem is gabonából, hanem diófélékből vagy magvakból készítenek. Nézzük, melyek ezek.

1. Kókuszliszt

A kókuszliszt egy gabona- és gluténmentes liszt, amelyet a szárított kókuszhús lágy, finom porrá őrlésével állítanak elő. Kalóriadúsabb, mint a hagyományos gabonaalapúak, és jó fehérje-, zsír-, rost- és ásványi anyagforrás, például vas és kálium. A gabonalisztekkel ellentétben a kókuszliszt jelentős mennyiségű zsírt tartalmaz. Ez a zsír elsősorban telített, és nagyrészt közepes láncú trigliceridekből áll, amelyek csökkenthetik a gyulladást és támogathatják az egészséges anyagcserét. Bár ellentmondásos, a kókuszdióból származó telített zsír valószínűleg másképp hat az egészségre, mint a gyorséttermi ételek, a sült ételek és a feldolgozott húsok – és még előnyökkel is járhat. A kókuszlisztnek enyhén édes íze van, amely süteményekhez, kekszekhez, és édes pékárukhoz illik. Hajlamos szemcsés állagúvá válni, és sok folyadékot szív magába, ami kiszáríthat néhány pékárut. Így a legjobban olyan ételekben működik, amelyekben sok tojást használunk a nedvesség és a szerkezet fenntartásához, mint például a muffinok. Ha a búzalisztet kókuszliszttel szeretnénk helyettesíteni, akkor a receptben előírt mennyiség 1/4 részét cseréljük kókuszlisztre, a maradék 3/4 részét más típusú liszttel helyettesítjük, és több tojást használjunk az előírtnál - írja a Fanny magazin.

2. Mandulaliszt

Ezt a mandula finom porrá őrlésével készítik. Mivel nem tartalmaz gabonát, természetesen gluténmentes. A mandulaliszt jó forrása a magnéziumnak, az omega-3 telítetlen zsírsavaknak, a növényi fehérjének és az E-vitaminnak, egy erős antioxidánsnak, és magas a kalóriatartalma. A benne található tápanyagok számos előnnyel járnak, például javítják az inzulinrezisztenciát, valamint csökkentik az LDL (rossz) koleszterinszintet és a vérnyomást. Az agy egészségét is védheti, mivel az E-vitamin csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Íze kissé diós, így sok finomsághoz jól illik, ráadásul könnyen felhasználható. A legtöbb receptben egyszerűen helyettesíthetjük a mandulalisztet a búzaliszttel azonos arányban. Alkalmas palacsinta, sütemények, pogácsa, keksz, házi tészta készítésére.

Alternatívák fehér liszt helyett - Illusztráció Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2016 baibaz/Shutterstock. No use without permission./Baibaz

3. Quinoa liszt

Ezt a gluténmentes álgabonát széles körben teljes kiőrlésű gabonának tekintik, ami azt jelenti, hogy nem dolgozzák fel és nem finomítják, így eredeti tápanyagai érintetlenül maradnak. Kiváló fehérje-, rost-, vas- és telítetlen zsírforrás. Ezenkívül antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is büszkélkedhet, ami jótékony hatással lehet az emésztőrendszer egészségére, gátolhatja a daganatok növekedését, és javítja az általános állapotot. A quinoa liszt nedves, zsenge textúrát kölcsönöz a süteményeknek. A legtöbb receptben a búzaliszt mennyiségének felét helyettesíthetjük vele. Íze kissé kesernyés lehet, de ezt csökkenthetjük, ha száraz serpenyőben, közepes lángon 5-10 percig, óvatosan kevergetve pirítjuk, mielőtt felhasználnánk. Tökéletesen alkalmas palacsintákhoz, muffinokhoz, pizza- és pitehéjakhoz. Levesek és mártások sűrítésére is használhatjuk.

4. Hajdina liszt

A hajdina nem rokon a búzával, ezért gluténmentes. Enyhén földes ízű, és a hagyományos japán sobatészták készítéséhez használják leggyakrabban. Jó rost-, fehérje- és mikrotápanyag-forrás, mint például mangán, magnézium, réz, vas és foszfor. Kutatások szerint ez a liszt csökkentheti a cukorbetegek vércukorszintjét, és javíthatja a szív egészségét jelző biomarkereket. Rákellenes, gyulladáscsökkentő és prebiotikus tulajdonságokkal is rendelkezik. A prebiotikumok olyan típusú rostok, amelyek táplálják a bélben lévő jótékony baktériumokat, amik támogatják az emésztés egészségét. A legjobb eredmény elérése érdekében a hajdinalisztet más teljes kiőrlésű lisztekkel kombinálva kell használni, a teljes liszt 25-50%-át kitéve a receptben. Jól működik palacsintákban és gyors kenyerekben, és ízletes morzsabevonatot készít húsokhoz vagy más panírozott ételekhez.

5. Tápióka liszt

A tápióka jelentős szénhidráttartalmú keményítőféle. Glikémiás indexe is magas, tehát gyorsan megemeli a vércukorszintet, ezért cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek rendszeres fogyasztása nem javasolt. Magas tápértéke miatt alultápláltság kezelésére az egyik legjobb alapanyag. Egy csésze tápióka nagyjából 500 kalóriát, 140 gramm szénhidrátot, 10-12 gramm rostot és minimális mennyiségű fehérjét tartalmaz. Mivel a tápióka rengeteg vizet képes felfenni, kiválóan alkalmazható ételek sűrítésére, puding készítésére, és csak egészen kevés szükséges belőle. Kapható, por, pehely vagy gyöngy formájában. A tápiókalisztből készült ételeket sokkal könnyebben megemészti a szervezet, mint a fehér lisztből készülteket.

6. Zabliszt

A zabliszt gluténmentes és nagyon egészséges. Regenerálja, élénkíti az idegeket, gyulladásgátló, ezért jó hatással van a gyomorra. Mivel teltségérzetet okoz, fokozza a fogyást. A zab javítja az emésztést és a csontok, továbbá az erek általános állapotát. Süthetünk, főzhetünk vele, emellett kásának is tökéletes.

7. Teljes kiőrlésű búzaliszt

A búzaliszt a legtöbb pékáruban megtalálható. A teljes kiőrlésű és a fehér liszt nagyban különbözik egymástól. Míg a teljes kiőrlésű változat a teljes búzaszemek porrá őrlésével készül, addig a fehér lisztből eltávolítják a tápanyagokban leggazdagabb részeket – a korpát és a csírát, így a teljes kiőrlésű liszt jóval egészségesebb. Jó fehérje- és rostforrás, valamint számos vitamin és ásványi anyag van benne. Mivel glutént tartalmaz, nem megfelelő a cöliákiában vagy a gluténérzékenységben szenvedők számára. A teljes kiőrlésű liszt bármely receptben ugyanolyan mennyiségben használható, mint a fehér liszt. Tartsuk szem előtt, hogy a fehér lisztnél kevésbé pelyhes textúrát ad, mivel nem finomított. Házi készítésű kenyerek, muffinok, sütemények, kekszek, zsemlék, pizzatészták, palacsinták és gofri készítésénél is bátran használhatjuk.

Búzaliszt – de melyik?

Az egyes lisztfajták közötti elsődleges különbség a fehérjetartalom, amelyet az határoz meg, hogy milyen búzából készült. A magas fehérjetartalmú búzafajtákból, úgynevezett keménybúzából készült lisztek 10-14 százalékos fehérjetartalommal rendelkeznek. Az alacsony fehérjetartalmú búzafajtákból, lágybúzából vagy fehérbúzából készültek 5-10 százalékos fehérjetartalmúak. A több fehérje több glutént jelent, a több glutén pedig nagyobb szilárdságot. Sütéskor a glutén mennyisége határozza meg a sütemény szerkezetét és állagát. Ezért fontos, hogy minden étel elkészítéséhez a megfelelő lisztet vegyük le a polcról, tehát kenyérhez kenyérlisztet, süteményhez süteménylisztet, kelt tésztához kelttészta-lisztet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.