2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Fekete háromszögek vannak a fogaid között? A fogorvos megmondja, mit jelent

Forrás: Shutterstock -
háromszög ínybetegség íny hézag fog
Ha a tükörbe nézve fekete háromszögeket látsz a fogaid között, az lehet ártatlan esztétikai hiba is, de komoly bajokat is jelezhet. Egy fogorvos elárulta, mi okozhatja a problémát, mely mögött akár fogágybetegségek is meghúzódhatnak. 

A fogak között kialakuló vagy genetikailag eleve meglévő rések ugyan nem feltétlenül utalnak problémára, sok esetben mégis betegségre utaló jelek lehetnek. Dr. Abdul Azizi, a Harley Private Dentist Clinic vezető fogorvosa azt mondta, hogy a fekete háromszögnek tűnő hézagok összefüggésbe hozhatók ínybetegségekkel vagy az íny recessziójával is.

„Nem feltétlenül a rossz szájhigiénia jele, mivel különböző tényezők, köztük a genetika és a fogak alakja, hozzájárulhatnak fejlődésükhöz. Azonban beleragadhatnak az ételmaradékok, és így befolyásolhatják a szájhigiéniát és esztétikát, ami fogorvosi figyelmet igényelhet kozmetikai vagy preventív okokból” — mondta el a fogorvos az Expressnek.

A fogak közötti rések nem feltétlenül okoznak problémát, de okozhatják fogágybetegségek is Forrás: Shutterstock

Dr. Azizi felsorolt néhány lehetséges okot, ami okozhatja az úgynevezett fekete háromszögeket.

1. Fogíny sorvadása

Az íny recessziója akkor következik be, amikor a foggyökereket általában borító ínyszövet elkezd visszahúzódni, szabaddá téve a foggyökér egy részét. Dr. Azizi azt mondta: „Ez rést vagy fekete háromszöget hozhat létre a fogak között”.

2. Csontvesztés

A fogágybetegség a fogak körüli csonttámasz elvesztéséhez vezethet, ami azt eredményezheti, hogy az íny elhúzódik a fogaktól, szabad tereket hagyva.

3. A fog alakja és mérete

Mind a méret, mind a forma, mind az elrendezés eltérései hézagokat vagy fekete háromszögeket hozhatnak létre, különösen akkor, ha a fogak nincsenek tökéletesen egymás mellett.

4. Életkorral összefüggő változások

Ahogy öregszünk, az ínyszövetben és a csontsűrűségben bekövetkező változások hozzájárulhatnak a fekete háromszögek kialakulásához.

5. Fogszabályozás

Egyes esetekben a fogszabályozó kezelések, mint például a fogszabályzók vagy az igazítók, megváltoztathatják a fogak helyzetét, és kis hézagokat vagy fekete háromszögeket hozhatnak létre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.