A vörösbor erősebb fejfájást okoz, mint a fehér: kiderült, hogy miért

Forrás: Shutterstock -
fejfájás kvercetin vörösbor alkohol antioxidáns
A Kaliforniai Egyetem kutatói szerint a piros szőlőben található kvercetin nevű vegyület a felelős azért, hogy a vörösbortól több embernek is erősebben fáj a feje, mint ha fehérbort fogyaszt. 

A kvercetin nem más mint egy antioxidáns, amely a leggyakrabban és legnagyobb mennyiségben a napsütötte Napa-völgyből származó cabernet-ekben van jelen, így ez esetben nem az ócska bortól leszünk betegek (persze, attól is), hanem kiváló minőségű nedű okoz hasogató fejfájást az arra érzékenyeknél.

Andrew Waterhouse professzor a BBC Newsnak arról beszélt, hogy a kvercetin nem csupán a vörösborban található meg, számos zöldségben és gyümölcsben — citrusfélékben, almában, hagymában, petrezselyemben, zsályában — is ott van, sőt, gyulladáscsökkentő készítményekben is megtalálhatók, ám a tapasztalatok szerint csak alkoholos formájában fáj tőle a fejünk.

A vörös borban található antioxidáns, a kvercetin fejfájást okoz az arra hajlamosaknál Forrás: Shutterstock

A kutatások szerint a kvercetin vegyületekre bomlik, amelyek megakadályozzák az alkohol megfelelő feldolgozását, így több acetaldehid toxin kerül a véráramba, ami fejfájást eredményez.

Persze, a vörös bor fogyasztása után nem csupán a kvercetintől hasogathat a fejünk, a ludas az antihisztamin is lehet, sőt, mivel az alkohol elvonja a vizet a szervezetből, a kiszáradás is kellemetlen tüneteket okoz — és ez már minden szeszes ital fogyasztására igaz, nem csak a vörös borra.

Az NHS javaslata szerint hetente maximum 14 egység alkoholt igyunk, ami körülbelül másfél üveg bornak felel meg. Szigorúbb iránymutatások szerint a nők ennek maximum a felét fogyasszák, és az is fontos, hogy tartsunk alkoholmentes napokat, amikor egy kis pohárkával sem iszunk. Bizonyos elméletek szerint az alkoholnak minden cseppje idegméreg és egyértelműen káros bármilyen kis mennyiségben is, más nézetek szerint mértékletes fogyasztásának vannak egészségi előnyei.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.