10 életmódbeli tényező, ami csökkenti a rák kialakulásának az esélyét

Forrás: Thinkstock -
cukor a rák elleni küzdelem világnapja alkohol táplálkozás rák
Egy friss kutatás nyomán listát készítettek azokról az életmódbeli szokásokról, amelyek 70 százalékkal csökkentik a rák kialakulásának a kockázatát. Bár a felsorolás túl sok újdonságot nem tartalmaz, sosem árt újragondolnunk azt, hogy mennyit teszünk az egészségünkért. 

A brit Newcastle Egyetem kutatói 94 778, 56 éves átlagéletkorú felnőtt adatait használták fel a vizsgálathoz. A felmérésben számba vették a testsúlyt, a táplálkozást, a káros szenvedélyeket és arra jutottak, hogy ha csak egy területen változtatunk, az már 10 százalék eséllyel csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét.

 

Ezek alapján készült el a lista, ami a záloga lehet az egészségünknek.

 

• Jó, ha a normál BMI tartomány alsó határán maradunk, ami 18,5-24,9 között van.

• Mozogjunk legalább heti két és fél óra mozgás

• Kövessünk kiegyensúlyozott étrendet, ami tartalmazzon minimum napi 30 g rostot és legalább öt adag gyümölcsöt és zöldséget

• Kerüljük a gyorséttermeket és a feldolgozott élelmiszereket

• Hetente legfeljebb három adag vörös húst együnk

Tartózkodjunk a cukros üdítőktől is, ha egészségesek szeretnénk maradni Forrás: Thinkstock

• Kerüljük a hozzáadott cukrot tartalmazó italokat

Ne igyunk alkoholt

• Ne használjunk a megelőzésére szolgáló táplálék-kiegészítőket

• Aki teheti, szoptasson hat hónapig

• Ha rákdiagnózist kapunk, mindenképpen tartsuk be az orvos által javasoltakat - írja a DailyMail.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.