Az emésztőrendszer a stressz mostohagyermeke – figyelmeztet a gasztroenterológus

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Sellwell/Shutterstock. No use without permission./Sellwell -
emésztőrendszer stresszhelyzet gasztroenterológus teljesítmény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokszor magunk is felfigyelünk a testi tünetek és a stresszhelyzetek közötti összefüggésre, és ez az első lépés a gyóyulás felé. A tartós stresszállapot kezelése a testi és lelki egészség helyreállításának alappillére — tartja dr. Pászthory Erzsébet gasztroenterológus, belgyógyász.

„Doktornő, nagyon stresszes vagyok, mióta a munkahelyemen megoldhatatlan feladatokat kaptam. Körülbelül azóta vannak panaszaim" – mondják gyakran a pácienseim, akik maguk is felfigyelnek testi tüneteik és a stresszhelyzetek közötti összefüggésre. Ez már az első lépés lehet a gyógyulás felé, hiszen a tartós stresszállapot kezelése a testi és lelki egészség helyreállításának alappillére – hangsúlyozza dr. Pászthory Erzsébet gasztroenterológus, belgyógyász, háziorvos szakorvos.

De mi is tulajdonképpen a stressz?

„A stressz kifejezés a latin strictus, vagyis „szoros" szóból ered, jelentése feszültség, igénybevétel. A stressz a szervezet reakciója minden olyan környezeti hatásra, amely a szervezetet kibillenti nyugalmi állapotából és alkalmazkodásra készteti. A kiváltó okot stresszornak nevezzük – magyarázza dr. Pászthory Erzsébet, aki hozzáteszi, hogy ez a válasz aspecifikus, vagyis nem függ attól, hogy milyen inger váltja ki, legyen az fizikai veszélyhelyzet vagy érzelmi feszültség. Ilyenkor minden esetben átrendeződnek az életműködések: a küzdelmet szolgáló funkciók (szívműködés, váz-izomzat vérellátása, légzés) előtérbe kerülnek a nyugalmi feladatok, elsősorban az emésztés rovására. A stresszt kiváltó ok ugyanakkor személyre szabott" – mondja a doktornő, hiszen a nyugalmi állapot mindenki számára mást jelent. Gondoljunk csak arra, hogy egy megrögzött otthonülő ember milyen nehezen szánja rá magát egy kirándulásra, mivel az számára a komfortzónából való kilépést jelenti. Egy természetjáró ellenben akkor érzi jól magát, ha kimozdulhat, számára éppen a hosszas bezártság jelent feszültséget.

Ahogyan Selye János, a híres magyar származású stressz-kutató fogalmazott: „nem a stresszhelyzet halálos, hanem az, ahogyan reagálunk rá."

Melyek a stressz fázisai?

  1. Alarm reakció – „küzdj vagy menekülj" (fight or flight): A nyugalmi állapotot hirtelen megzavaró inger hatására a szervezet harci üzemmódra vált, melyet testi tünetek kísérnek (szívdobogás-érzés, verejtékezés, vérnyomás-emelkedés).
  2. Aktív ellenállás (alkalmazkodási fázis) - teljesítmény-növekedés: A szervezet alkalmazkodik a megnövekedett terheléshez, teljesítőképessége csúcsára érhet. Selye János szerint „a stressz az élet sója", hiszen a fejlődés útja a komfortzónából való kilépés. Jó példa erre, hogy versenyhelyzetek stresszállapotában a sportolók általában nagyobb teljesítményre képesek, mint az edzések során – szemlélteti a szakember.
  3. Kimerülési fázis - a stressz-helyzet tartósan fennáll, a szervezet kimerül: csökken a teljesítmény, testi-lelki betegségek alakulhatnak ki.
Sokszor magunk is felfigyelünk a testi tünetek és a stresszhelyzetek közötti összefüggésre, és ez az első lépés a gyóyulás felé. Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Sellwell/Shutterstock. No use without permission./Sellwell

Stressz hatására emésztőrendszerünk is harci készültségbe áll

„Veszélyhelyzetben az energiapótlás ráér, ezért a szervezet a vegetatív idegek és hormonok révén takaréklángra állítja az emésztőrendszert" – ismerteti Pászthory doktornő.

A vegetatív idegrendszer két, egymással lényegében ellentétes hatású alkotója a paraszimpatikus és szimpatikus idegrendszer. Az első biztosítja nyugalmi állapotban az energia-beépülést, regenerációt és pihenést, míg az utóbbi „harci" üzemmódra alakítja a zsigerek működését veszélyhelyzetben (szaporábban ver a szív, kitágulnak az izom-erek, emelkedik a vérnyomás). A bél esetében a szimpatikus hatás erősödése következtében csökken az emésztőnedv-termelés, romlik a bél vérellátása, a gyomorürülés és a vékonybél mozgásai lelassulnak, míg a vastagbélben inkább a perisztaltika erősödése figyelhető meg. Ennek jeleit tapasztalhatjuk, mikor nem megy le egy falat sem a torkunkon, esetleg feszült helyzetekben a mosdóba kell szaladnunk.

A tartós stressz és a kortizol hormon

A kortizol a mellékvesekéregben termelődő hormon, aminek akut stressz állapotában gyulladáscsökkentő, fájdalomérzet csökkentő és energiafelszabadító (cukormobilizáló) hatása van. Tartós stressz állapotban azonban, mikor a kortizol-szint folyamatosan magas, már más a helyzet: a gyulladásos hajlam az egész szervezetben, így a bélben is fokozódik. Ennek az a magyarázata, hogy a fehérvérsejtek azon érzékelői, amelyek révén a gyulladáscsökkentő hatás elsődlegesen kialakul, kifáradnak. Ugyanakkor a fehérvérsejtek más receptorai révén a kortizol gyulladáskeltő hatást fejt ki. A tartósan emelkedett stresszhormon-szint emellett cukorbetegség, kifáradás, erősödő fájdalom-érzet forrása lehet.

Stressz hatására megnő a bél gyulladásos hajlama is

Fontos!

  • Krónikus emésztőszervi betegségek esetében gondoljunk a stressz-tényezők felderítésére!
  • Az életviteli és lelki problémák kezelése a gyógyulás egyik feltétele.
  • A stresszoldó technikák alkalmazása (jóga, meditáció, rendszeres sportolás) mindenki számára javasolt.
  • A bélbarát (rostokban gazdag, fermentált ételeket is tartalmazó, finomított, tartósított ételekben szegény) étrend bevezetése csökkenti a bél gyulladásos hajlamát, és erősíti a bélflórát.

Forrás: Allergia Központ

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.