Még a fekvés is kevésbé tesz tönkre, mint az ülés: ezt tedd, ha egészséges akarsz maradni

Forrás: MTI/EPA-PAP/Grzegorz Momot -
ülőmunka szívbetegség egészség erőteljes testmozgás testtömegindex
Új bizonyítékok támasztják alá, hogy mennyire gyilkos az ülőmunka, de a jó hír, hogy már napi néhány perc testmozgás is segíthet csökkenteni a szívbetegség és a stroke kockázatát.

A European Heart Journal című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint már akkor sokat teszünk az egészségünkért, ha a napi ülőmunkából 4-14 percet mozgásra fordítunk.

A mérsékelt testmozgásra példa lehet a nagyon gyors séta, a nehéz takarítás, például ablakmosás vagy felmosás, a kerékpározás, vagy a tollaslabda, az erőteljes testmozgásra példa a túrázás, a gyorsabb kocogás, a lapátolás, a gyors kerékpározás, a futball, a kosárlabda vagy a tenisz.

A túrázással nagyon sokat tehetünk az egészségünkért. Forrás: MTI/EPA-PAP/Grzegorz Momot

A tanulmányban öt országból 15 253 ember vett részt, akik a nap 24 órájában olyan kütyüt viseltek, amely mérte az aktivitási szintjüket. Az eredmények szerint hierarchia alakult ki abban a tekintetben, hogy mi tesz jót az egészségnek: a mérsékelt vagy erőteljes testmozgás volt a legelőnyösebb, ezt követte a könnyű testmozgás, az alvás vagy az állás.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a napi 30 perc ülés helyett 30 perc mérsékelt vagy erőteljes testmozgásnak volt a legjobb hatása

az alacsonyabb testsúlyú embereknél. Azt is kimutatták, hogy a koleszterin- és vércukorszint is javult, ha már hat perc ülő tevékenységet mozgással helyettesítettek, bár a több mozgás nyilván többet segített.

Ez is érdekelhet:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.