A rák ellen új, ígéretes kezelési módot találtak: a daganatos sejtek 99 százalékát elpusztítja

Forrás: Shutterstock/Dc Studio -
hullámhossz a rák elleni küzdelem világnapja infravörös fény daganat rák
A tudósok egy új módszert találtak, mely elpuszíthatja a rákos sejtek 99 százalékát. A kezelés új utakat nyithat meg a gyógyításban. 

A tudósok a rákos sejtek elpusztításának új módját fedezték fel, ebben az aminocianin molekulák játszanak nagy szerepet. Ezek a vízben oldódó pigmentek a bioképalkotásban szintetikus festékként régóta használják, hogy kimutassák a rák jelenlétét, mivel a vízben stabilak maradnak, és nagyon jól tapadnak a sejtek külsejéhez.

Ennek a molekulának most egy újabb hasznos tulajdonságát fedezték fel:

szinkronban kezdenek el rezegni, ha infravörös hullámhosszhoz közeli fénnyel stimulálják, ez pedig megsérti a rákos sejtek membránjait.

 

Új módszert találtak a rákos sejtek elpusztítására - Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock/Dc Studio

Ennek az eljárásnak a használata azért fontos, mert lehetővé teszi a tudósok számára, hogy mélyebbre hatoljanak a testben.

A csontokban és szervekben lévő rákot potenciálisan úgy lehetne kezelni, hogy nem lenne szükség műtétre ahhoz, hogy eljussanak a rákos daganathoz.

 

A tenyésztett, laboratóriumban növesztett rákos sejteken végzett tesztek során ezzel a módszerrel a rákos sejtek 99 százalékát sikerült elpusztítani. Az eljárást melanómás daganatokkal rendelkező egereken is tesztelték, és az állatok felének szervezetéből eltűntek a rákos sejtek - írja a Sciencealert.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.