TESZT: Nézz rá a képre, és megtudhatod, mennyire irányítanak a múltbéli hibáid

Back,View,Of,Pensive,Lonely,Woman,In,Coat,And,Hat
Shutterstock - Sergio Photone
pszichológia múlt tudatalatti fájdalom sérelem
Akár elhisszük, akár nem, a tudatalattink erősen irányítja az életünket. Ha a régi kudarcaid fogságában élsz, ma is ugyanazokat a fájdalmakat fogod elszenvedni, mint akkor.

A lelkünk mélyén lapuló fájdalmaink legtöbbször nem tudatosulnak az elménkben, hiszen a tudattalan feladata épp az, hogy a kínzó emlékekre ne engedjen emlékezni. Az emlék képe tehát eltűnik, fájdalom viszont, amit okozott, megmarad, sőt, nőttön nő. Az ilyen fájdalmakról segít lerántani a leplet a pszichoterápia, ahol arra is megoldást találnak, hogy feldolgozzuk azokat az akár kisgyermekkori sérelmeket, melyek a sebeket okozzák. 

Amíg nincs terapeutánk, átmenetileg egy-egy személyiségteszt is segíthet. Az itt látható teszt segít kideríteni, nyomasztanak-e még a múltban szerzett sérelmeid. Nem egyforma minden ember, van, aki könnyen túllép a múlton, van, aki nem. Nem kell mást tenned, mint a képre nézve megjegyezni, mit láttál meg először, majd elolvasni a lenti magyarázatot hozzá. 

Hegygerinc a víz felett

Ha a képre nézve először a hegygerincet és a vizet láttad meg, akkor jó helyzetben vagy. Megtanultál felejteni, képes vagy megbocsátani magadnak és másoknak. Békében élsz önmagaddal, nincsenek álmatlan éjszakáid, nem szorongsz anélkül, hogy tudnád, mi nyomaszt. Tisztában vagy az összes hiányosságoddal, az összes hibáddal. A régi hibákat már nem követnéd el újra, hiszen pontosan tudod, hogy fájdalmat okoztál. 

Elvis Presley arca 

Ha viszont a híres énekes, Elvis Presley arcát fedezted fel, ez azt jelenti, hogy a mai napig sem szabadultál meg a múlt terheitől. Néha felriadsz álmodból, és átérzed, mekkora fájdalmat okoztál valakinek, akit megbántottál, de az is lehet, hogy az emlék elmarad, csak a megmagyarázhatatlan fájdalom sajog a lelkedben tovább. Kínoz a bűntudat, nem hagy nyugodni, még a legbékésebb napjaidat is tönkreteszi a megmagyarázhatatlan szorongás. Az ilyen kínok elől szoktak az emberek az alkoholhoz vagy más drogokhoz menekülni. Ha élnek az emlékeid, ha tudod, kitől kellene bocsánatot kérni, tedd meg. Jobb későn, mint soha - írja a Metropol

 Hogyan befolyásolják az elvárások a kapcsolat dinamikáját? Hogyan tudnánk a másiknak igazán megadni azt, amire vágyik? A témában Dr. Hevesi Krisztina egészségfejlesztő szakpszichológussal, szexuálpszichológussal beszélgettünk. Az interjút itt olvashatod el!

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.