Portfóliódiéta mintaétrenddel: az alak mellett a szívre is csodásan hat

szój, diéta, fogyás, szív- és érrendszer
Shutterstock - Antonina Vlasova
egészség koleszterin diéta szív- és érrendszer
Egy olyan étkezési mintát mutatunk be, amelynek csupán mellékhatása a fogyás. A portfóliódiéta alkalmazásakor nem kell mást tennünk, mint bizonyos élelmiszereket olyan összetevőkkel helyettesíteni, amelyek csökkentik a koleszterinszintet.

A portfóliódiéta négy összetevőre összpontosít: szójafehérje, növényi szterolok, diófélék és oldható rostok. A megalkotója szerint ha többet fogyasztunk ezekből az élelmiszerekből, jelentősen csökkenthetjük a koleszterin- szintünket, ezzel megvédve a szívünk egészségét.

portfóliódiéta, szója, diéta, fogyás, szív- és érrendszer
Portfóliódiéta: az alak mellett a szívre is csodásan hat
Forrás: Shutterstock

Mit kell tennünk a portfóliódiéta során?

A portfóliódiétát David J. A. Jenkins brit orvos alkotta meg. Eszerint nem kell mást tennünk, mint egyszerűen csak helyettesítsünk bizonyos élelmiszereket olyan összetevőkkel, amelyek bizonyítottan csökkentik a koleszterinszintet. Például a húst és a tejtermékeket szójafehérjével, tehát tofuval, tempeh-vel, szójatejjel és szójaalapú húspótlókkal helyettesíthetjük. A vaj használata helyett inkább a növényi szterolokkal dúsított margarint válasszuk. Fontos, hogy az étrendünknek tartalmaznia kell naponta legalább egy csésze diófélét, például diót, mandulát vagy pisztáciát.

Mit mond a dietetikus?

Eberhardt Hajnal etikus dietetikus szerint van alapja a portfóliódiétának, ám bizonyos szempontokat érdemes figyelembe vennünk egy egészségesebb étrend irányába mutató diéta felé, ami egészséges szokások kialakítására ösztönöz. 
– A koleszterin nélkülözhetetlen a szervezetünk számára. Ebből épül fel az epesav, koleszterinalapúak a nemi hormonok, fény hatására egy koleszterinvázas anyagból szintetizálódik a D-vitamin, részt vesz a hormonok és a zsíroldékony vitaminok raktározásában, és – ami a legfontosabb – ebből épül fel az agyszövet, és az idegrostok körül a myelinhüvely, ami az idegrostokat védi. A hiányában a sejtfal rugalmatlanná válik, romlik a memória, fokozódik a demenciára, agresszivitásra, depresszióra való hajlam. A koleszterint a máj termeli, itt egy része átalakul epesavvá, aminek a feladata a szervezetünkbe jutó zsír bontása, beépülésének a segítése – magyarázta a szakember.

Miért akarjuk csökkenteni?

– A szív- és érrendszeri betegségek kapcsán komoly rizikófaktorrá nevezték ki, és a koleszterint hibáztatjuk az érfalakon kialakuló plakkok kialakulásáért. Azonban azt tudnunk kell, hogy ezek a plakkok elsősorban gyulladás hatására keletkeznek – figyelmeztetett a dietetikus.

Mi a helyzet a szójával?

– A portfóliódiéta alapja a szójafehérje, amelyben valamennyi esszenciális aminosav megtalálható. Ugyanakkor jó tudni, hogy visszafogja a pajzsmirigy működését. A szója az egyik leggénkezeltebb termék, így ha mégis mellette döntünk, akkor érdemes bio minőségűt választani – javasolta Eberhardt Hajnal.

Margarin és egyebek

– Ez a diéta szintén javasolja a margarinok fogyasztását, azonban egészségesebb, ha a margarinok helyett minimális mennyiségben vajat választunk. A leg- ideálisabb a tisztított vaj, más néven jászvaj vagy ghí. A növényi szerotolok képesek csökkenteni a koleszterinszintet, viszont csak minimálisan. A diófélék közül a paradió az egyik legjobb választás, de a kalóriatartalma is igen magas. A gyümölcsök közül a legfontosabbak a piros bogyósok, a magok közül a szezám, a fekete kömény és a tökmag rendkívül hasznos lehet, ahogy a magas omega 3-zsírtartalmú tenyésztett halak fogyasztásának is nagy jelentősége lehet a koleszterinszint csökkentésében. A magas rosttartalmú zöldségek és hüvelyesek fogyasztása péládul erősen javasolt minden diéta esetén, amíg a fűszerek közül a kurkuma lehet a legkiválóbb választás – sorolta a szakértő.

Ha gyógyszert szedünk

Ha koleszterincsökkentő gyógyszert szedünk, tudnunk kell, hogy ezeknek a tablettáknak a hatására sérülhet a koenzim Q10-nek az előállítása a szervezetben, tehát nagyon fontos, hogy ezt étrend-kiegészítő formájában pótoljuk - írja a hot! Beauty.

Mintaétrend:

Első nap:

Reggeli: selyemtofuból készült rántotta, zöldségekkel, pirítóssal

Ebéd: rakott karfiol, szójatejföllel, növényi sajttal, barna rizzsel és pirított tofumorzsával

Uzsonna: banánkenyér, lenmagos puding

Vacsora: hummusz, pirítós magos kenyérből, paradicsom

Második nap:

Reggeli: mogyoróvajas-avokádós pirítós, egy csésze szójatejjel 

Ebéd: grillezett halfilé, saláta friss bébispenóttal, uborkával, paradicsommal, csicseriborsóval 

Uzsonna: lencsés muffin, körte, pár szem dió

Vacsora: tempeh (fermentált szójababból készült étel), brokkolival, barna rizzsel

Harmadik nap:

Reggeli: egy éjszakán át növényi tejben beáztatott zabkorpa, friss áfonyával 

Ebéd: sült sárgarépafasírt, paradicsomos-zabpelyhes edamame babbal

Uzsonna: piros bogyós gyümölcs, szójajoghurt, néhány szem makadámdió 

Vacsora: hot dog vegetáriánus szójavirsliből


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.