csak egészség legyen! tudatos bőrápolás ráncok bőrápolás
Különböző életkorokban különféleképpen kell ápolnunk ahhoz a bőrünket, hogy megelőzzük a ráncok kialakulását vagy éppen leszámoljunk a már megjelent szarkalábakkal. A ráncűzés akkor jár sikerrel, ha ezt figyelembe vesszük.

A ráncűzés még azelőtt elkezdődik, mielőtt kialalkulnának. Ha később is makulátlan arcbőrt szeretnénk, már a 20-as, 30-as éveinkben is gondolnunk kell a ráncmegelőzésre. Miket vegyünk figyelembe fiatalkorban a bőrápolásnál, ha késleltetni szeretnénk a ráncok megjelenését. 

ráncűzés a húszas éveinkben kezdődik
Bár még üde a bőr, a ráncűzés a húszas éveinkben kezdődik
Forrás: Shutterstock

Ráncűzés a 20-as évek elején

Biztosra vesszük, hogy a lányok többsége, aki még a húszas évei elején jár egyáltalán nem is gondol arra, hogy a ráncűzés fontos lehet.. Miért is tennék? Hiszen a bőrük még feszes és makulátlan. Pedig hiába tűnik rendkívül távolinak és elképzelhetetlennek, bizony már ebben a korban el kell kezdeni a megfelelő bőrápolást.

Milyen a bőr állapota?

A sejtek villámgyorsan regenerálódnak és megújulnak, optimális a kollagén- és elasztintermelés, ami ahhoz kell, hogy a bőr feszes maradjon.

Mire kell ügyelni?

  • Fiatalként sok olyasmit teszünk észrevétlenül, ami hozzájárul ahhoz, hogy megjelenjenek az első finom ráncok. Például a stressz a vizsgák vagy egy új munkahely miatt, alváshiány, bulizás, gyorsételek mind felgyorsítják az öregedési folyamatokat. Ezért az antioxidáns tartalmú, vitaminokban gazdag krémek elengedhetetlenek.
  • A legtöbben lány napbarnított bőrre vágyik, ezért gyakran a napvédelmet nem veszik elég komolyan. Pedig ez az egyik kulcsa annak, hogy megelőzzük a ráncok kialakulását, mivel a káros UV-sugarak az elsőszámú bőröregítők. Vagyis még szűrt napfényben is használjunk mindenképpen fényvédőt, lehetőleg minél magasabb faktorszámút. Emellett ne csak a hidratálókban, hanem a különböző kozmetikumokban, például primerekben, BB krémekben is vadásszunk az SPF feliratokra.
  • Mivel a bőrük alapvetően jó állapotban van, ezért nem csoda, hogy eszükbe sem jut a mindennapi hidratálás. Pedig elengedhetetlen, hogy napközben olyan krémeket használjanak, amelyek javítják a sejtek vízháztartását és táplálnak.

Miknek van szerepük?

Kollagén és elasztin: ez a kettő gondoskodik arról, hogy a bőrünk sokáig megőrizze a feszességét. Úgy kell elképzelni, hogy a kollagén olyan, mint egy keret, ami a bőr erejét és tartását biztosítja, míg az elasztin abban segít, hogy a bőr visszanyerje a formáját, vagyis „visszaugorjon” eredeti állapotába. A bőr nagyjából háromnegyede kollagén, viszont sajnos 25 éves korunk körül elkezd csökkenni a termelődése. Míg a bőr kollagéntartalmát tudjuk növelni például krémekkel, addig az elasztin utánpótlás már nem ilyen egyszerű.

Kreatin: ez az anyag segíti többek között a kollagéntermelést, ezért nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a sejtjeink megfelelően működjenek és regenerálódjanak.

Erre figyelj 25 és 30 év között!

Akkor sem kell kétségbe esni, ha a húszas éveink elején nem fordítottunk kellő figyelmet a bőrünkre, mert még nincs veszve semmi! Ebben az időszakban még mindig nem késő, hogy orvosoljuk a kezdeti károkat.

25 és 30 év között csökken a kollagéntermelés
Forrás: Shutterstock

Milyen a bőr állapota?

A kollagén termelődése nagyjából 25 éves korunk körül kezd el csökkenni. Vagyis elindul a nedvességvesztés, a bőr veszít a tömörségéből és rugalmasságából. De ha már most szembenézünk ezekkel a problémákkal, akkor sokáig megőrizhetjük bőrünk feszességét.

Mire kell ügyelni?

  • Vadásszunk azokra a termékekre, amelyeket kifejezetten az első ráncokra fejlesztettek ki, hiszen pontosan olyan összetevőket tartalmaznak, amelyekre szükségünk van.
  • Ne feledkezzünk meg a rendszeres hidratálásról és a fényvédelemről.
  • Az állandó rohanás miatt ez a korosztály hajlamos megfeledkezni a megfelelő arctisztításról, pedig az is okozhat idő előtti öregedést, ha nem távolítjuk el a napi szennyeződéseket és a sminket.

A 30-as években ezek élvezzenek prioritást

A homlokon már felbukkanhatnak finom ráncok, a szem körül pedig enyhe szarkalábak. Minden akkor fordulhat elő, ha a korábbi években nem úgy törődtünk magunkkal, ahogy kellett volna. Ám még mindig nem kell kétségbe esni, mert el lehet tüntetni a zavaró nyomokat!

Milyen a bőr állapota?

A sejtmegújulás és a lipidtermelés kezd lassulni, emiatt pedig a bőrünk élettelenebb, fakóbb és szárazabb lesz. A faggyúmirigyek kevésbé aktívak, ami még jobban hozzájárul ahhoz, hogy száraz legyen a bőrünk.

Mire kell ügyelni?

  • Jöhetnek az első igazi ránctalanító termékek, amelyek már magasabb koncentrációban tartalmazzák az aktív összetevőket.
  • A kezdődő bőrszárazságot gazdagabb állagú vagy olajokban gazdag termékekkel tudjuk megszüntetni.
  • Mivel a száraz bőr akadályozza a sejtek megfelelő légzését, és így a megújulásukat, ezért érdemes különböző radírozó és hámlasztó termékeket bevetni hetente legalább egy-két alkalommal.
  •  A káros környezeti hatásokkal szemben is fel kell vennünk a harcot, például stressz, szennyezett levegő, káros szabadgyökök.
  • Mivel a bőrünk kezd élettelenebbé válni, jöhetnek a ragyogást adó kozmetikumok.
  • Használjunk C- és E-vitaminban gazdag krémeket.
  • Ne feledkezzünk meg a szemkörnyékünk ápolásáról sem.

 

Miknek van szerepük?

C- és E-vitamin: a különböző ránctalanító krémek két legfontosabb összetevője ez a két vitamin, hiszen rendkívül fontos antioxidánsok, vagyis lassítják a sejtek öregedési folyamatokat, küzdenek a káros környezeti hatásokkal szemben. Az E-vitamin a retinol hatását fokozza, segíti a károsodott bőrfelület gyógyulását. A C-vitamin pedig a kollagéntermelést fokozza, és növeli a bőr vérellátását.

Retinol: serkenti a bőr hámképződését, segíti a kollagén- és elasztintermelést. Antioxidáns hatású, így lassítja az öregedési folyamatokat, a bőr alsóbb rétegeiben is képes a károk helyrehozására. A bőrt feszessé és ragyogóvá teszi.

Tisztelt Olvasóink!

Amennyiben érdeklődését a témával kapcsolatban felkeltettük, ajánljuk figyelmébe a Figyelő rendezvénysorozatát, ahol az egészséggel és az életmóddal foglalkozunk. A május 28–29-i kétnapos konferencián olyan fontos témákról is szó lesz egyebek között, mint a paradigmaváltás az egészségügyben, a gyógyszeripar kitörési pontjai, a mesterséges intelligencia szerepe és a korszerű táplálkozás, életvitel. Előadóink az ágazat vezető szereplői. A Mediaworks Hungary Zrt. Csak egészség legyen című konferenciájára jegyek még kaphatók az alábbi címen: https://rendezveny.figyelo.hu/ .

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.