Kitálaltak az orvosok: ezek az ételek nagyban hozzájárulnak a rák kialakulásához

gyorséttermi mesterséges élelmiszer
Szomorú képet festenek az orvosok: egyre inkább nő a 45 éven aluli rákos betegek száma. Ennek egyik oka pedig a gyorséttermi kaják térnyerése.

A legújabb kutatások szerint a rákos megbetegedések száma 55 százalékkal fog nőni a következő 20 évben. Ha ez nem lenne elég ijesztő statisztika, az is kiderült, hogy rohamosan nő a 45 évnél fiatalabb rákos betegek száma. Dr. Nicholas DeVito, az észak-karolinai Duke Egyetem onkológusa azt mondja, hogy ő és kollégái teljes demográfiai változást figyeltek meg az elmúlt években. A mindennapi események, a betegekkel való beszélgetés és az adatok elemzése alapján a gyorséttermi ételek térnyerését okolja.

A gyorséttermi ételek nagyban növelik a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát, rák
A gyorséttermi ételek nagyban növelik a rák kialakulásának kockázatát

Az Egyesült Államokban elfogyasztott élelmiszerek közel 75 százaléka ultra-feldolgozottnak számít, és tele van adalékanyagokkal és potenciálisan káros összetevőkkel. Számos tanulmány talált összefüggést a magas ultra-feldolgozott élelmiszereket (UPF) tartalmazó étrend és a rákos megbetegedések, valamint a korai halálozás között.

A korai tanulmányok kimutatták, hogy az UPF-ek – olyan élelmiszerek, amelyeken több feldolgozási körön mentek keresztül, és amelyekhez mesterséges összetevőket adtak – megváltoztathatják a bél mikrobiomát, amely szervezetünkben az egészséges baktériumok gyűjteménye. Az ételekről kimutatták, hogy irritálják a bélfalat és krónikus gyulladást okoznak. Úgy gondolják, hogy mindezek a dolgok növelik a rák kockázatát.

1990 és 2019 között a rákos megbetegedések száma a fiatalok körében világszerte 79 százalékkal, a halálozások száma pedig 28 százalékkal nőtt. A tanulmányok szerint 2030-ra a korai rákos megbetegedések diagnosztizálása 31 százalékkal, a halálozások száma pedig 21 százalékkal nő. A leggyorsabban növekvő daganatos betegségek közé tartozik a torok- és prosztatarák. A legmagasabb halálozási arányú korán kialakuló daganatok közé tartozik az emlő-, légcső-, tüdő-, gyomor- és vastagbélrák. 

Bár régóta ismert, hogy a zsírokból és cukrokból álló egészségtelen étrend káros az egészségre, a szakértők azt kérik, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet az összetevők címkéire. Ezeket elemezve kiderül, hogy az emberek által fogyasztott „egészséges” élelmiszerek nagy része hemzseg a mesterséges összetevőktől, és az ultra-feldolgozott élelmiszerek közé sorolja őket.

Ezek elkerülése érdekében alapszabály, hogy ragaszkodj az ötnél kevesebb összetevőt tartalmazó termékekhez, és kerüld a nehezen kimondható összetevőket.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.