A hosszú élet titka Okinawa lakói szerint a mértékletes táplálkozás. Éppen ezért minden étkezés előtt kimondják a "Hara hachi bu" kifejezést, amely azt jelenti: "Csak 80 százalékig lakj jól". "Az okinawaiak nem addig esznek, amíg tele nem lesznek, hanem amikor már nem érzik magukat éhesnek" – fejtette ki Dan Buettner, a hosszú élettartam és az úgynevezett Kék zónák kutatója.

Forrás: Dreamstime
A hosszú élet titka: a szigorú diéta nélküli súlykontroll
A szabály előnyeit Jayanta Kumar Das, az Országos Egészségügyi Intézet szakértője is megerősítette. "Kutatásaink azt mutatják, hogy a mérsékelt kalóriabevitel pozitív hatással lehet az egészséges öregedésre és az izomszövetek állapotára" – mondta. Kouka Webb táplálkozási szakértő hozzátette, hogy a tudatos étkezés erősíti az étkezési élményt, miközben segít a súlykontrollban anélkül, hogy szigorú diétát kellene követni. A Current Obesity Reports 2018-as tanulmánya szerint a tudatos étkezés kulcsfontosságú lehet az elhízás kezelésében. Asak Miyashita dietetikus arra figyelmeztetett, hogy a túlzott étkezés megterhelheti az emésztőrendszert, a gyomor, a belek, a hasnyálmirigy, a vesék és a máj ezt megsínylik.
Az okinawaiak a bolygó egyik legegészségesebb ételét is eszik
A 2024-ben végzett tanulmányok szerint az okinawaiak körében alacsonyabb a cukorbetegség, a szívbetegség és a rák aránya, amelyben a 80 százalékos szabály is szerepet játszhat. A hosszú életű okinawaiak étrendjében kiemelkedő szerepe van az imónak, vagyis a lila édesburgonyának, amely gazdag C-vitaminban, rostokban és lassan felszívódó szénhidrátokban. Dan Buettner szerint ez a "bolygó egyik legegészségesebb étele".
A kutatások tovább folytatódnak, de egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a mérsékelt kalóriabevitel, a tudatos étkezés és az okinawai hagyományok együttese hozzájárulhat az élettartam meghosszabbításához.


