7+1 zöldség, amit mindennap enned kellene: csodát tesznek a testeddel

Antioxidánsokban gazdag zöldséget fogyasztó fiatal nő
Shutterstock - Prostock-studio
egészséges életmód vitamin gyulladáscsökkentő antioxidáns zöldség
A zöldségek a legegészségesebb ételek közé tartoznak. Ha rendszeresen fogyasztasz antioxidánsokban gazdag zöldségeket, a tested hálás lesz érte.

Ha egyetlen dolgot kellene kiemelni, amit érdemes beépíteni a napi étrendbe, az biztosan antioxidánsokban gazdag zöldség lenne. Hogy miért? Tele van vitaminokkal és rostokkal, ráadásul szinte bármilyen ételbe könnyen belecsempészhető. 

Antioxidánsokban gazdag zöldségek
Az antioxidánsokban gazdag zöldségek nemcsak egészségesek, de változatosan elkészíthetők.
Forrás: 500px Plus

Akár nyersen salátaként, akár főzelékben, turmixban vagy köretként fogyasztod, a gyulladáscsökkentő hatású zöldségek mindig jót tesznek a szervezetnek. A legtöbbjük A-, C- és K-vitaminban, folsavban és vasban gazdag, ezért támogatják az immunrendszert, a bélrendszer működését, a csontok egészségét, sőt a vércukorszintet is kordában tartják.

Az antioxidánsokban gazdag zöldségek segítenek megkötni a káros anyagokat a szervezetben, így nemcsak a gyulladást csökkentik, hanem az úgynevezett oxidatív stresszt is. Ez utóbbi akkor alakul ki, amikor felborul az egyensúly a káros szabad gyökök és az ezeket semlegesítő antioxidánsok között. Ilyenkor a sejtek, a fehérjék , sőt akár a DNS is károsodhat, ami gyorsítja az öregedést és növelheti több betegség, például a cukorbetegség, a rák vagy az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

Mindezen kívül az alább felsorolt zöldségek magas rosttartalmuk miatt az emésztést is segítik, ugyanakkor aki érzékenyebb, annál előfordulhat puffadás, ezért érdemes fokozatosan növelni a bevitelüket.

7+1 antioxidánsokban gazdag zöldség, amelyet érdemes rendszeresen fogyasztani

1. Spenót

Tele van A- és K-vitaminnal, béta-karotinnal és magnéziummal. Segít csökkenteni a vérnyomást, erősíti az immunrendszert és a szívet, valamint javítja a látást.

2. Kelkáposzta

A kelkáposzta igazi antioxidáns-bomba, sejtvédő hatású és segít a daganatos betegségek elleni küzdelemben. Támogatja a májat és erősíti a szív- és érrendszert.

3. Mángold

A mángold gazdag A- és K-vitaminban, stabilizálja a vércukorszintet, javítja a koleszterinszintet, és segíti az emésztést. Még a hangulatodra is jó hatással lehet.

4. Sóska

Gyerekkorunk egyik legmegosztóbb főzeléke tele van B- és C-vitaminnal, káliummal és vassal. Javítja a látást, erősíti a csontokat és segít megelőzni a puffadást.

5. Kerti zsázsa

Ez a növény segít csillapítani a köhögést, oldja a letapadt váladékot, vízhajtó és baktériumölő hatású. Támogatja az emésztést, fokozza az étvágyat, és sok C-vitamint tartalmaz, ami erősíti az ereket és javítja a vérkeringést. Friss íze és ropogós állaga miatt salátákhoz vagy szendvicsbe is remek választás.

6. Fejes saláta

Klasszikus, de annál hasznosabb. Sok vizet és rostot tartalmaz, hidratálja a bőrt, segíti az emésztést és tele van antioxidánsokkal.

7. Céklalevél

Sokan nem is tudják, de a cékla levele is tele van vitaminokkal és polifenolokkal. Méregteleníti a májat, segíti az anyagcserét és csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

8. Endívia

Európából származó, kevésbé ismert zöldség, amely segíti a máj működését és csökkenti a koleszterinszintet. Nyersen is eheted salátaként, de főzve is nagyon finom.

Ha szívesen olvasnál még antioxidánsokban és vitaminokban gazdag, egészséges ételekről:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.