7+1 zöldség, amit mindennap enned kellene: csodát tesznek a testeddel


Ha egyetlen dolgot kellene kiemelni, amit érdemes beépíteni a napi étrendbe, az biztosan antioxidánsokban gazdag zöldség lenne. Hogy miért? Tele van vitaminokkal és rostokkal, ráadásul szinte bármilyen ételbe könnyen belecsempészhető.

Akár nyersen salátaként, akár főzelékben, turmixban vagy köretként fogyasztod, a gyulladáscsökkentő hatású zöldségek mindig jót tesznek a szervezetnek. A legtöbbjük A-, C- és K-vitaminban, folsavban és vasban gazdag, ezért támogatják az immunrendszert, a bélrendszer működését, a csontok egészségét, sőt a vércukorszintet is kordában tartják.
Az antioxidánsokban gazdag zöldségek segítenek megkötni a káros anyagokat a szervezetben, így nemcsak a gyulladást csökkentik, hanem az úgynevezett oxidatív stresszt is. Ez utóbbi akkor alakul ki, amikor felborul az egyensúly a káros szabad gyökök és az ezeket semlegesítő antioxidánsok között. Ilyenkor a sejtek, a fehérjék , sőt akár a DNS is károsodhat, ami gyorsítja az öregedést és növelheti több betegség, például a cukorbetegség, a rák vagy az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.
Mindezen kívül az alább felsorolt zöldségek magas rosttartalmuk miatt az emésztést is segítik, ugyanakkor aki érzékenyebb, annál előfordulhat puffadás, ezért érdemes fokozatosan növelni a bevitelüket.
Tele van A- és K-vitaminnal, béta-karotinnal és magnéziummal. Segít csökkenteni a vérnyomást, erősíti az immunrendszert és a szívet, valamint javítja a látást.
A kelkáposzta igazi antioxidáns-bomba, sejtvédő hatású és segít a daganatos betegségek elleni küzdelemben. Támogatja a májat és erősíti a szív- és érrendszert.
A mángold gazdag A- és K-vitaminban, stabilizálja a vércukorszintet, javítja a koleszterinszintet, és segíti az emésztést. Még a hangulatodra is jó hatással lehet.
Gyerekkorunk egyik legmegosztóbb főzeléke tele van B- és C-vitaminnal, káliummal és vassal. Javítja a látást, erősíti a csontokat és segít megelőzni a puffadást.
Ez a növény segít csillapítani a köhögést, oldja a letapadt váladékot, vízhajtó és baktériumölő hatású. Támogatja az emésztést, fokozza az étvágyat, és sok C-vitamint tartalmaz, ami erősíti az ereket és javítja a vérkeringést. Friss íze és ropogós állaga miatt salátákhoz vagy szendvicsbe is remek választás.
Klasszikus, de annál hasznosabb. Sok vizet és rostot tartalmaz, hidratálja a bőrt, segíti az emésztést és tele van antioxidánsokkal.
Sokan nem is tudják, de a cékla levele is tele van vitaminokkal és polifenolokkal. Méregteleníti a májat, segíti az anyagcserét és csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
Európából származó, kevésbé ismert zöldség, amely segíti a máj működését és csökkenti a koleszterinszintet. Nyersen is eheted salátaként, de főzve is nagyon finom.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.