Szakértők figyelmeztetnek: nem mindenkinek tesz jót ez a népszerű étkezési trend


A közösségi médiában sorra bukkannak fel új étkezési trendek, amiket sokan vakon követnek. A legújabb táplálkozási divathullámok egyike, amely a TikTokon is tarol, a fibermaxxing, vagyis a rostbevitel maximalizálása. A rostoknak valóban sok előnyük van, többek között támogatják az emésztést és a bélműködést, csökkenthetik a vércukor- és koleszterinszintet. Ezzel szemben, ha nem fogyasztunk elég rostot, az székrekedést, fokozott éhségérzetet, illetve magasabb vércukor- és koleszterinszintet is okozhat. De akkor hogyan lehet mégis káros a fibermaxxing?

A szakértők szerint a fibermaxxing azért lehet ártalmas, mert könnyen túlzásba viheti a rostbevitelt. Ezzel pedig pont azt a problémát idézheti elő, amit elvileg szeretnénk vele megoldani.
„Gondolj a rostokra úgy, mint egy súlyzós edzésre a vastagbél számára” – mondja Dr. Niket Sonpal, gasztroenterológus és a Touro College of Osteopathic Medicine professzora. „Ha túl sok rostot viszel be túl gyorsan, problémákat okozhat, például azoknál, akik irritábilis bél szindrómában (IBS), vékonybél-baktérium-túlszaporodásban (SIBO) vagy bizonyos bélmozgási problémákban szenvednek.”
Azoknak, akiknél ezek a problémák fennállnak, érzékenyebb a bélrendszerük, és ha hirtelen sok extra rostot fogyasztanak, az fokozhatja a puffadást, a fájdalmat és a hasmenést.

Tehát az IBS-ben és IBD-ben szenvedőknek, valamint azoknak, akik érzékenyek a FODMAP-okra (ezek alapvetően olyan ételek csoportja, amelyek irritábilis bél tüneteket válthatnak ki), óvatosnak kell lenniük a rostbevitel növelésével, mert ez emésztőrendszeri kellemetlenségeket okozhat.
A túl sok rost puffadást, laza székletet vagy akár székrekedést is okozhat.
A szakértők szerint a folyadékbevitel is nagyon fontos ebben a kérdésben, hiszen a rost akkor működik a legjobban, ha elegendő vízzel együtt fogyasztjuk. Ha nem iszunk eleget, akkor máris felütheti a fejét a fokozott gázképződés, görcsök és a puffadás. A fibermaxxing túlzott követése emésztőrendszeri panaszokat okozhat még azoknál is, akiknél alapvetően ez nem áll fenn.
A rost olyan, mint a testmozgás: a túl kevés árt az egészségnek, de a túl sok is megterhelést okozhat. Mindezek ellenére a rost fontos része az étrendnek. Ráadásul bizonyos rosttípusok akár javíthatják az IBS tüneteit.
Általánosságban a nőknek napi 25 gramm, a férfiaknak pedig napi 38 gramm rost bevitele ajánlott, a National Academy of Medicine szerint.
Tehát fontos, hogy egészségünk megőrzése érdekében legyünk tudatában a túl sok rost fogyasztásából adódó mellékhatásoknak, vagyis annak, ha túlzásba visszük a fibermaxxinget.
A szakértők azt tanácsolják, hogy fokozatosan növeljük a rostbevitelt, különböző élelmiszerforrások, például gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák kombinálásával és mindig elegendő folyadékkal párosítsuk.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.