Ez az édesség tényleg segít az öregedés lassításában – A tudósok elárulták, hogy miért

Getty Images - Zorica Nastasic
tudományos bizonyíték öregedésgátló öregedés ellen csokoládé
A tudósok rájöttek, hogy egy bizonyos édesség valóban öregedésgátló hatással bír. A benne található vegyület egyik kimutatható hatása az öregedés lassítása.

Sok mindnről derült már ki, hogy fogyasztása és az öregedés lassítása között összefüggés lehet. Egy friss tudományos kutatás szerint az étcsokoládé egyik természetes összetevője, a teobromin is jelentősen befolyásolja a sejtek öregedését. A vegyület a kakaóban található meg nagyobb mennyiségben, és a kutatók szerint összefüggésbe hozható a lassabb öregedéssel.

Étcsokoládé egy nő kezében, öregedés lassítása csokival.
Az öregedés lassítása étcsokoládéval? A tudósok szerint lehetséges. 
Forrás:  Getty Images

Édességgel az öregedés ellen 

  • A tudósok régóta keresik az öregedésgátló készítményeket.
  • A teobromin a kakaóban található természetes vegyület, amely a kutatók szerint lassíthatja a sejtek öregedését.
  • A magas teobromintartalmú étcsokoládé fogyasztása összefüggésben állhat az alacsonyabb biológiai életkorral.
  • A teobromin emellett többek között támogatja a szív- és érrendszeri egészséget, csökkenti a vérnyomást és javítja a vérkeringést.

Az öregedés lassítása a csokival érhető el? Miért ne?!

Hogyan lassítható az öregedés? Hát csokival! Egy kutatásban rájöttek, hogy a kakaóban – ezáltal az étcsokoládéban is – található teobromin nevű vegyület összefüggésbe hozható a sejtek állapotával, így pedig az öregedés lassulásával. A csokoládé hatásait már több kutatásban vizsgálták. Egy új tanulmány szerint azoknak az embereknek, akiknek több teobromin van a szervezetében, alacsonyabb volt a biológiai életkoruk, mint a naptári életkoruk – írja a Daily Mail. Az úgynevezett biológiai életkor azt mutatja meg, hogy mennyi károsodás érte fel a sejteket az idők során – és ez szoros kapcsolatban áll az öregedéssel, valamint bizonyos betegségek kialakulásával.

A King’s College London kutatásában 509 brit és 1160 német, átlagosan 60 év körüli, egészséges felnőtt vett részt. Az étcsokoládé öregedésgátló hatását DNS-módosulások és úgynevezett telomerhosszadatok alapján mérték, és más kakaó- vagy kávéeredetű vegyületeknél nem volt kimutatható. A telomerek olyan védőkupakok a kromoszómák végén, mint a cipőfűző végén lévő műanyag: megakadályozzák, hogy az örökítőanyag „szétsodródjon”. Rövidülésük az öregedés egyik legfontosabb jele. 

A szakértők hangsúlyozzák, hogy ez nem azt jelenti, hogy mértéktelenül kellene csokoládét fogyasztanunk. Érdemi mennyiségű teobromin egyébként is csak a magas kakaótartalmú étcsokoládéban található, míg a tej- és fehér csokoládé alig vagy egyáltalán nem tartalmazza. A kutatás arra mutat rá, hogy a növényi eredetű étrendi vegyületek fontos szerepet játszhatnak a öregedés lassításában

„Nem mondjuk, hogy az emberek egyenek több étcsokoládét. Ez a kutatás inkább segít megérteni, hogyan rejthetnek a mindennapi ételek kulcsot az egészségesebb, hosszabb élethez” – mondta Jordana Bell, a King’s College London professzora.

Mi az a teobromin, és miért fontos?

A teobromin egy növényi eredetű alkaloid, amely a csokoládé jellegzetesen kesernyés ízéért felel. Bár kutyák számára mérgező, azonban az emberek esetében több kedvező hatással is összefüggésbe hozták. A teobromin fogyasztása többek között az alábbi jótékony hatásokkal bír:

  • alacsonyabb lesz a szív- és érrendszeri betegségek kockázata,
  • csökkenti a vérnyomást,
  • jobb vérkeringést eredményez,
  • támogatja a kognitív funkciókat, például a memóriát, illetve csökkenti a demencia kockázatát.

Ezek is érdekelhetnek a csokoládéval kapcsolatban:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.