Ez az édesség tényleg segít az öregedés lassításában – A tudósok elárulták, hogy miért


Sok mindnről derült már ki, hogy fogyasztása és az öregedés lassítása között összefüggés lehet. Egy friss tudományos kutatás szerint az étcsokoládé egyik természetes összetevője, a teobromin is jelentősen befolyásolja a sejtek öregedését. A vegyület a kakaóban található meg nagyobb mennyiségben, és a kutatók szerint összefüggésbe hozható a lassabb öregedéssel.

Hogyan lassítható az öregedés? Hát csokival! Egy kutatásban rájöttek, hogy a kakaóban – ezáltal az étcsokoládéban is – található teobromin nevű vegyület összefüggésbe hozható a sejtek állapotával, így pedig az öregedés lassulásával. A csokoládé hatásait már több kutatásban vizsgálták. Egy új tanulmány szerint azoknak az embereknek, akiknek több teobromin van a szervezetében, alacsonyabb volt a biológiai életkoruk, mint a naptári életkoruk – írja a Daily Mail. Az úgynevezett biológiai életkor azt mutatja meg, hogy mennyi károsodás érte fel a sejteket az idők során – és ez szoros kapcsolatban áll az öregedéssel, valamint bizonyos betegségek kialakulásával.
A King’s College London kutatásában 509 brit és 1160 német, átlagosan 60 év körüli, egészséges felnőtt vett részt. Az étcsokoládé öregedésgátló hatását DNS-módosulások és úgynevezett telomerhosszadatok alapján mérték, és más kakaó- vagy kávéeredetű vegyületeknél nem volt kimutatható. A telomerek olyan védőkupakok a kromoszómák végén, mint a cipőfűző végén lévő műanyag: megakadályozzák, hogy az örökítőanyag „szétsodródjon”. Rövidülésük az öregedés egyik legfontosabb jele.
A szakértők hangsúlyozzák, hogy ez nem azt jelenti, hogy mértéktelenül kellene csokoládét fogyasztanunk. Érdemi mennyiségű teobromin egyébként is csak a magas kakaótartalmú étcsokoládéban található, míg a tej- és fehér csokoládé alig vagy egyáltalán nem tartalmazza. A kutatás arra mutat rá, hogy a növényi eredetű étrendi vegyületek fontos szerepet játszhatnak a öregedés lassításában.
„Nem mondjuk, hogy az emberek egyenek több étcsokoládét. Ez a kutatás inkább segít megérteni, hogyan rejthetnek a mindennapi ételek kulcsot az egészségesebb, hosszabb élethez” – mondta Jordana Bell, a King’s College London professzora.
A teobromin egy növényi eredetű alkaloid, amely a csokoládé jellegzetesen kesernyés ízéért felel. Bár kutyák számára mérgező, azonban az emberek esetében több kedvező hatással is összefüggésbe hozták. A teobromin fogyasztása többek között az alábbi jótékony hatásokkal bír:



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.