zserbószelet recept hal Bódi Margó süllő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Úgy döntöttél, hogy karácsonykor halas finomsággal és zserbóval leped meg a szeretteidet? Lesd el Bódi Margó süllő- és zserbókészítési fortélyait.

Süllő roston, egészben

Hozzávalók 4 személyre:

- 2 db tisztított, 80 dkg-os süllő
- só
- olaj a sütéshez
- 10 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés:

A halat a gerincénél beirdaljuk, sózzuk, és pihentetés után bő, forró olajban, zsemlemorzsában forgatva ropogósra sütjük.
Ügyeljünk a formázásra, hogy a hal felvegye a kifli alakot. Száját nyitva tartva süssük. Petrezselymes-vajas burgonyával tálaljuk, szájában citrommal díszítjük.

Margó zserbó

Hozzávalók:

a tésztához:

- 1 kg liszt
- 2-3 dkg élesztő
- 2 doboz tejföl
- 1 csomag sütőpor
- 20 dkg kristálycukor
- 1 1/2 kocka Ráma margarin
- pici só
- 1 dl tej
- 2 tojás

a töltelékhez:

- 1/2 kg darált dió
- 20 dkg egész dióbél
- 1 üveg meggylekvár
- 1 dl rum
- 5 csomag vaníliás cukor
- 2 dl tej
- 1 csomag fahéj
- 1 citrom héja lereszelve
- 3 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál kakaópor
- 1/2 csomag mazsola (ízlés szerint)

a tetejére:

- 2 tábla tortabevonó

Elkészítés:

Elsőként a tölteléket készítem el. Egy tálba beleteszem a darált diót, a vaníliás cukrot, a kakaóport, a citrom lereszelt héját, a kristálycukrot és összekeverem. Félreteszem. Közben beáztatom az egész diót rumba, kevés cukorral, fahéjjal és a mazsolával. Hagyom állni, hogy az ízek jól összeérjenek.

Elkészítem a tésztát. A lisztet egy kevés sóval, a margarinnal, a sütőporral, egy kávéskanál fahéjjal, a cukorral jól összemorzsolom. Az élesztőt kevés tejen megfuttatom, majd ráöntöm a masszára. Beleteszem a tejfölt, a tojássárgáját és egy lágy, könnyű tésztát gyúrok belőle. Ráteszem a lisztezett deszkára, és három egyenlő részre osztom. Letakarom egy konyharuhával, és hagyom pihenni.

Amíg a tészták pihennek, a két deci tejet felforralom, majd beleöntöm a rumos-fahéjas diót, amit előzőleg beáztattam. Öt-hat percig hagyom összefőni, majd leveszem a tűzről, és egy maréknyi darált dióval besűrítem.

Egy tepsit kikenek, az egyik tésztát sodrófával vékonyra kinyújtom, és a tepsi aljára helyezem. Megkenem lekvárral, majd a darált dióval egyenletesen megszórom, hogy egy centi magasságú tölteléket kapjak. A besűrített rumos-fahéjas dióval megszórom, majd a következő tésztát is kinyújtom. Ráterítem a töltelék tetejére, ismét megkenem lekvárral, megszórom a darált dióval, majd a rumos-fahéjas-diós töltelékkel, s miután a harmadik tésztát is kinyújtottam, az egészet befedem vele. 180 fokos előmelegített sütőben körülbelül fél óráig sütöm.

A tortabevonókat gőz fölött felolvasztom fél deciliter tejjel, és rákenem a sütemény tetejére. Ha kihűlt, felszeletelem.

Ízlés szerint kókuszreszelékkel megszórom.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!




Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.