lencse újévi szokások sztárszerző malackaraj sztárszakács
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Újév napján malacot érdemes enni, hiszen kitúrja a szerencsét, és hozzá persze lencsét is, hogy sok pénzünk legyen - tartja a babona. Aki pedig nem hisz az efféle varázslatokban, az kóstolja meg - csupán az ízéért. Nem fog csalódni, ígérem. 

Bár Lázár Chef receptjeit általában hétvégenként olvashatjátok Sztárszerzők rovatunkban itt, a Life.hu-n, ezúttal kivételt teszünk, hogy a szerencsehozó újévi malacsült elkészítésének titkait még időben megismerhessétek!

Forrás: Lázár Chef

Hozzávalók 4 személyre:

1,5 kg malackaraj
2 dl száraz fehérbor
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 teáskanál őrölt köménymag
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
2 teáskanál só

A lencsefőzelékhez:

40 dkg lencse
fél liter füstölt lé
1 evőkanál mustár
5 evőkanál étolaj
2 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál liszt
3 evőkanál 10%-os ecet
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 babérlevél

Elkészítés:

A bőrös, csont nélküli malackarajt 15 percre a mélyhűtőbe helyezzük. Ezután a bőrös oldaláról hosszában és keresztben is beirdaljuk. Ügyeljünk arra, hogy ne vágjunk bele a húsba, csak a bőrös részét irdaljuk. Ezután a karajt megfordítjuk, a húsát ízesítjük sóval, őrölt köménymaggal, őrölt fekete borssal és zúzott fokhagymával. Az előkészített húst egy mély tepsibe tesszük, majd aláöntjük a fehérbort és letakarjuk alufóliával. 180 fokos sütőben 55 percig sütjük. Ezután kivesszük, a fóliát eltávolítjuk, majd a húst áthelyezzük egy hideg tálra. A húsra felülről is rakjunk egy tálat, és súlyozzuk le 3 kg sóval, majd rakjuk hűtőbe 3 órára. Közben a lencsét enyhén sós, füstölt lében felrakjuk főni. Hozzáadjuk a babérlevelet és a zúzott fokhagymát. Serpenyőben kevés olajon elkaramellizáljuk a kristálycukrot, hozzáadjuk a mustárt, majd a lisztet. Aranybarnára pirítjuk, majd felöntjük forró vízzel, simára keverjük, és a megpuhult lencséhez öntjük. Ezután hozzáadjuk az ecetet, és kiforraljuk. A kihűlt malackarajt helyezzük bőrös felével lefelé, és felforrósított serpenyőben süssük szép pirosra mindkét oldalát. A forró lencsével tálaljuk.

Elkészítési idő: 80 perc

Extra tippünk:

A hús lesúlyozásánál figyeljünk arra, hogy egyenletesen mindenhol le legyen lapítva.

Kezdj új életet a Life.hu-val 2014-ben! Küldd be az újévi fogadalmad, és segítünk, hogy megvalósuljon. A részleteket olvasd el a felhívásban!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.