Lázár Chef receptjei paraj csirkemell gasztro sztárszakács
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ugye ti is imádtok főzni, és alig várjátok, hogy újabb recepteket próbálhassatok ki hétvégenként? Ehhez ezentúl Kovács-Siklósi Lázártól, azaz Lázár Cheftől és feleségétől, Melindától kaptok segítséget receptekkel és jól bevált konyhai tippekkel, hogy a főzés valóságos gasztrotúrává váljon Sztárszerzők rovatunkban, a Life.hu-n.
Forrás: Lázár Chef

Hozzávalók 4 személyre:

a csirkéhez:

4 darab kiscsirke, egészben
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 csomag petrezselyemzöld
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 teáskanál só

a parajkrémhez:

45 dkg gyorsfagyasztott, tisztított, vágott parajlevél (mirelit parajkrém)
2 gerezd zúzott fokhagyma, szeletekre vágva
2 evőkanál olaj
1,5 dl tejszín
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 teáskanál só

Elkészítési idő: 30 perc

Elkészítés:

A csirkéket megtisztítjuk, majd a hát és a melle csontjait eltávolítjuk. Ezután bedörzsöljük sóval, borssal, zúzott fokhagymával. 10 percig állni hagyjuk, majd felhevített, olaj nélküli serpenyőben bőrrel lefelé elkezdjük sütni. A csirkékre helyezzünk egy vízzel teli lábost, hogy jól lepréselje azokat, így sokkal hamarabb elkészülnek, ráadásul a hús szaftos, a bőr pedig ropogós lesz. Így sütjük kb. 3 percig, majd a súlyt levesszük a tetejükről, megfordítjuk, a vízzel teli lábost ismét rájuk helyezzük, és megint 3 percig sütjük. Ezután megint eltávolítjuk a súlyt, a lángot a serpenyő alatt kicsire állítjuk, és a húst mégegyszer megfordítva, súly nélkül, még 4 percig sütjük. Az idő leteltével a serpenyőt félrehúzzuk, megszórjuk a csirkéket a finomra vágott petrezselyemmel, és 10 percre lefedjük. Ilyenkor bár a tűz nem éri a serpenyőt, a csirkénk a fedő alatt mégis tovább fog puhulni, és egyben melegen is tudjuk tartani. Közben a fokhagymát szeletekre vágjuk, kevés olajon elpirítjuk, majd hozzáadjuk a parajkrémet, a tejszínt, a sót, az őrölt fekete borsot, és alaposan összekeverjük. Pár perces kevergetés után a vasalt csirkével tálaljuk.

Extra tipp:

Sütés előtt legalább 1,5 órával dörzsöljük be sóval, borssal és fokhagymával a csirkét. Ezáltal a sültnek még finomabb íze lesz, mert még jobban át tudják járni a fűszerek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.