Palma de Mallorca Edvin Marton privát séf utazás főzés Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Idén nyáron a családom egyik úti célja Mallorca volt. Kirándultunk, strandoltunk, várost néztünk. Imádtam az ott eltöltött egy hetet. Persze nem hagyhattam ki azt sem, hogy felfedezzem a spanyol gasztronómia „gyöngyszemeit”. Főzőtanfolyamra iratkoztam be, ahol egy spanyol séf mutatta meg nekem, hogy kell autentikus spanyol omlettet, katalán krémet és paella-t készíteni.

Imádom a friss, szezonális alapanyagokat, Mallorcán pedig mindezekből akad bőven. Előszeretettel főznek a konyhában bárány-, csirke- és nyúlhúsból, zöldségek tekintetében pedig káposztából, borsóból, zöldbabból, padlizsánból, paprikából és paradicsomból. Na de ne feledkezzünk el a halakról... Itt aztán találhatunk minden mennyiségben.

„Az eredeti terv az volt, hogy nyaralunk a családdal, hogy kicsit kipihenjem a forgatások okozta sűrű időszakot. Amikor viszont ott voltam a spanyol városban, beszippantott engem is az ottani életérzés” Forrás: Marton Adrienn

Az eredeti terv az volt, hogy nyaralunk a családdal, hogy kicsit kipihenjem a forgatások okozta sűrű időszakot. Amikor viszont ott voltam a spanyol városban, beszippantott engem is az ottani életérzés... Nem tudtam nemet mondani egy helyi főzőtanfolyamra, ahol elsajátítottam a spanyolok autentikus ételeinek készítését.

A főzőiskolába menet - ami egyébként a Palma Katedrális szomszédságában volt -, ahogy a macskaköves utcácskákat róttam, ámulatba ejtett a hosszú történelmi múltra visszatekintő város, a magas épületekkel, a buja növényzettel. Amikor megérkeztünk, egy nagyon kellemes baráti hangulat fogadott, ahol borral, olívabogyóval és sajtokkal, valamint sobrasada-val (paprikával fűszerezett, lágy kolbász) vártak bennünket.

„Amikor megérkeztünk, egy nagyon kellemes baráti hangulat fogadott, ahol borral, olívabogyóval és sajtokkal, valamint sobrasada-val vártak bennünket” Forrás: Marton Adrienn

A színes terítők, étkészletek teljesen elvarázsoltak, így könnyedén át tudtam adni magam a spanyol életérzésnek.

Előételnek spanyol omlettet, főételnek paella-t, míg desszertnek katalán krémet készítettünk. A spanyol omlett egyébként annyira közkedvelt Mallorcán, hogy bárhol és bármikor hozzájuthatunk, legyen szó akár reggeliről, ebédről vagy vacsoráról. Mivel nagyon szeretem a tenger gyümölcseit is, nem titok, hogy az aranyló, sáfrányos paella elkészítését vártam a legjobban. Igaz, korábban már készítettem, azonban teljesen más volt újra megtanulni egy olyan séftől, aki ízig-vérig spanyol származású és minden olyan fortélyt ismer, amit máshol nem tanítanak.

Marton Adri a sáfrányos paella elkészítését várta a legjobban Forrás: Marton Adrienn
Még Edvin Marton is segédkezett a főzésben Forrás: Marton Adrienn

Szívből ajánlom mindazok számára, akik megtehetik, hogy egyszer ellátogassanak Mallorcára, próbálják ki a helyi ízeket, s legyenek részesei a spanyol mentalitásnak, valamint a gasztronómiai csodának.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.