Kávéklasszikusok a költészet világnapján

Forrás: Shutterstock -
klasszikus recept kávé költészet világnapja
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Illatok, melegség, színek, változatosság - ezek a fő jellemzői a klasszikus bécsi kávérecepteknek, amelyek szó szerint már több száz éve léteznek. Sok recept híres osztrák íróról, zeneszerzőről vagy épp egy arisztokratáról kapta a nevét. Napjainkban egyre több kávéház, étterem és specialty kávézó kínál egyre többféle kávékülönlegességet. Népszerű lett a baristák képzése, a különböző pörkölésű kávék fogyasztása, a minőségi alapanyagok megválogatása és a szervirozás. Így valami olyasmi történt a gasztronómiban a kávéval, mint anno a borral.

De vajon ismerjük-e, hogy melyik kávé elnevezés pontosan mit takar? Összegyűjtöttem számotokra egy kis útmutatót, kezdjük a legismertebbel...

Az Eszpresszó: 7–8 gramm frissen őrölt kávé, 15-20 kg tömörítő súly, 20–30 másodperc lefőzési idő, mely 30 ml kávét eredményez (cremával együtt). Kis, elkeskenyedő csészében szolgáljuk fel, hogy érvényesüljön az aranyló, enyhén márványos crema.

Eszpresszó Forrás: Shutterstock

A Ristretto: Leginkább az eszpresszóhoz hasonlítható. A szokásos 30-35 ml-es mennyiségnél is rövidebb (20-25 ml), nem a víz mennyiségének változtatásával, hanem a darálási finomság növelésével készítik. Erőteljesebb, aromásabb ízű, sűrűbb állagú koncentrált eszpresszó. Jól ismert még az

Americano, mely szintén egy eszpresszó, amit nagy kávéscsészében tálalnak, s amelyhez (akár külön tálalva) forró vizet adnak.

A legismertebb kávévariácó a cappuccino. Hazájában, Olaszországban 1/3 eszpresszóból, 1/3 forró tejből és 1/3 tejhabbal készítik, esetleg kakaópor kerül még a tetejére. Elsősorban reggeli ital, melyet speciális cappuccino csészében szerviroznak.

Cappuccino Forrás: Shutterstock

A Café Latte: 1/3 eszpresszó, 2/3 gőzölt tej, kb. 1 cm vastag tejhabbal a tetején.

A Latte Macchiato: egy lágy tejeskávé, amiben több a tej mint a kávé. Egy adag eszpresszóból készül, amelyhez 1/3 forró tejet és 1/3 tejhabot adunk.

Melange: egy tipikus bécsi kávéspecialitás. Egy kis eszpresszó, melyet nagy kávéscsészében, félig gőzölt tejjel, a tetején tejhabbal szolgálnak fel. Érdekesség, hogy míg a legtöbb helyen mézzel adják, mindez az eredeti bécsi verzióra nem érvényes.

Melange Forrás: Shutterstock

Március 21-én, a költészet világnapján idén is egy igazán különleges kampánnyal hívják fel a figyelmet a versek, gondolatok fontosságára. Ezen a napon egy ismert bécsi kávéházlánc olyan kampányba kezdett, ami nagyon közel áll a szívemhez. A „Pay with a Poem" azaz a „Fizess egy verssel" megmozdulás az elmúlt években is rengeteg emberhez elért. Számos budapesti és vidéki kávézó csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez, rámutatva a költészet fontosságára és arra, hogy van, ami pénzben nem mérhető. Tudjátok, hogy imádom az inspiráló és kreatív dolgokat, ezért ahogy tavaly is éltem ezzel a lehetőséggel, idén sem fogom kihagyni.

A kávé választék igen tág, így mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt, ugyanakkor ha valaki eltérne a megszokottól és kísérletezni szeretne most egy versért vagy idézetért cserébe azt is megteheti. Az biztos, hogy mi a családommal elmegyünk valamelyik belvárosi kávézóba és én már tudom is, hogy milyen verssel fogok fizetni a Melange-omért.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.