A franciaországi Nizza városából származó lepénykenyér különböző feltétekkel tökéletes kiegészítője lehet egy nyáresti összejövetelnek, például miközben nézitek a párizsi olimpia izgalmas sportszámait, de remek vendégváró falat lehet bármilyen más alkalomra is. A Pissaladière a francia konyha egyik kiváló remeke, egyszerre sós és édes, puha és ropogós, finoman olajos, ideális kis négyzetekre vágva, friss salátával tálalva. Próbáld ki te is receptünket!

Így készül a Pissaladière – hagymás-szardellás lepény
A pizzához hasonlóan az igazán autentikus pissaladière kenyértésztával készül. A tésztára pedig édes, karamellizált hagyma, sós szardella és olajbogyó kerül.
Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók (4 szelethez):
A tésztához:
¼ kocka friss élesztő
150 ml meleg víz
késhegynyi cukor
250 g liszt
2 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál só
A kenéshez:
2 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál morzsolt kakukkfű
A feltéthez:
500 g vöröshagyma
2 evőkanál olaj
2 evőkanál vaj
1 teáskanál cukor
kb. 20-22 db (olajban eltett) szardellafilé
kb. 10-12 szem magozott, fekete olajbogyó
1. A tésztához az élesztőt morzsoljuk bele a meleg, de nem forró vízbe, adjuk hozzá a cukrot, és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálban keverjük össze az olívaolajjal és a sóval, adjuk hozzá az élesztős vizet, és alaposan dolgozzuk össze. Dagasszuk sima felületű tésztává, takarjuk le, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
2. A kenéshez az olívaolajba reszeljük bele a megpucolt fokhagymát, adjuk hozzá a kakukkfüvet, tegyük félre.
3. A feltéthez a vöröshagymát pucoljuk meg, és vágjuk vékony félkarikára. Egy serpenyőben melegítsük össze az olajat a vajjal, tegyük rá a hagymát, szórjuk meg a cukorral, és kevergetve kezdjük sütni. Alacsony lángon süssük puhára és világosbarnára, majd tegyük félre hűlni.
4. A megkelt tésztát lisztezett felületen gyúrjuk át, nyújtsuk kb. 20x25 cm-es téglalappá, és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Szurkáljuk meg villával, kenjük meg a fűszeres olajjal, majd osszuk el rajta egyenletesen a sült hagymát. Négyzetrácsos alakzatban rakjuk ki a lecsepegtetett szardellákkal, majd a rácsokba tegyünk 1-1 lecsepegtetett, félbevágott olajbogyót.
5. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra, amíg bemelegszik, addig még letakarva, meleg helyen kelesszük a tésztát. Ezután helyezzük a sütőbe, és kb. 28-30 perc alatt süssük készre. Langyosan vagy kihűlve is tálalhatjuk.
Tippek:
- A kenéshez használhatjuk a szardellafilé olaját.
- Mivel a szardella sós, a kenéshez az olajat és a hagymát nem szükséges külön sózni.
Ha francia desszert különlegességgel is készülnél a vendégeidnek, próbáld ki Mille feuille receptünket!


