Franciaországban többféle galette is létezik. A francia konyha kedvelt pitéjének legismertebb verziója a Normandiában és Bretagne-ban vízkeresztkor készített Galette des Rois, amely a három királyok érkezésének megünneplésére készített édesség. A galette, a franciák kedvelt pitéje szinte bármivel tölthető, a sós és édes ízvariációk száma csaknem végtelen, ebben a töltött hajdinagalette receptben most sós tölteléket kapott.

Így készül a töltött hajdinagalette petrezselymes fehérbabbal
A francia galettek között felbukkan a mi palacsintánkra emlékeztető, főleg hajdinaliszttel készülő tészta is. Mi most egy ilyen különleges galette receptjét hoztuk el nektek, amelynek tésztájához hajdinalisztet használtunk, töltelékében pedig főszerepet kapnak a sajtok és a tojás. Hogy még tartalmasabb fogás legyen, petrezselymes fehérbabbal kínáljuk.
Elkészítési idő: 30 perc + pihentetési idő
Hozzávalók (4 személyre):
A palacsintához:
1 db tojás
100 ml tej
100 g hajdinaliszt
2 nagy csipet só
kb. 150 ml szénsavas víz
kevés olaj a sütéshez
A töltelékhez:
100 g sajt (edami, gouda, trappista)
kevés olaj a sütéshez
4 db tojás
só
A tálaláshoz:
1 konzerv (240 g töltőtömeg) fehérbab
1 kis csokor petrezselyemzöld
aioli (fokhagymával ízesített majonéz)
Elkészítés:
1. A palacsintatészta elkészítéséhez a tojást keverjük simára a tejjel, a hajdinaliszttel, a sóval és a szénsavas vízzel, majd hagyjuk 20-30 percet állni. Ezután egy kiolajozott palacsintasütőben süssünk a masszából 4 palacsintát.
2. A sajtot reszeljük le, és szórjuk a forró palacsintákra. Közben kenjünk ki egy másik serpenyőt kevés olajjal, és süssünk 4 tükörtojást. Finoman sózzuk meg, majd csúsztassuk a palacsintákra, és hajtsuk körben a tojásokra a palacsinták széleit.
3. A babot szűrjük le, majd keverjük össze a megmosott, finomra aprított petrezselyemzölddel.
4. Tálaljuk a galette-eket a babbal és az aiolival, zöldségekkel, salátával köríthetjük.
Tipp: A galette-ekbe tehetünk a sajt és a tojás közé 1-1 szelet sonkát is.
A francia desszert, ami mindenkit elbűvöl: próbáld ki Mille feuille receptünket is!


