Fogadjunk, hogy eddig rosszul tároltad a tojást: nem mindegy, melyik polcra teszed a hűtőben

Organic,Brown,Eggs,In,Tray,Or,Egg,Box.,Poultry,Chicken
Shutterstock - Zeedign.com
tárolás tojás hűtő
A helyes tárolás jelentősen meghosszabbíthatja az élelmiszerek frissességét, ám van egy gyakori hiba, amit ezzel kapcsolatban elkövetünk. A hűtőszekrény különböző részein eltérő hőmérsékletek uralkodnak, ezek ismerete segíthet elkerülni, hogy a tojások idő előtt megromoljanak.

A szakértők szerint a hűtő egyes részein eltérő hőmérséklet uralkodik, és ha rossz helyre pakolunk bizonyos élelmiszereket, például a tojást, hamarabb megromlanak.  Melissa Kilcoyne, egy ismeretterjesztő platform üzletfejlesztési menedzsere elmondta, melyik részt mire érdemes használni.

tojások
Te is a hűtőben tárolod a tojásokat? Nem mindegy, melyik polcon
Forrás: Shutterstock

Te is a hűtőben tárolod a tojásokat?

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy a tojásokat a hűtőajtóba helyezzük, amely ugyan kényelmesnek tűnhet, de ez a tojások gyorsabb megromlásához vezethet. Kilcoyne szerint: 

A felső polcot használjuk olyan kész ételek, mint a főtt húsok, szendvicsalapanyagok és maradékok tárolására, mivel ezek nem fognak lecsöpögni és más ételeket szennyezni. A maradékokat általában legfeljebb négy napig érdemes a felső polcon tartani. A tejtermékeket, tojásokat és előre csomagolt élelmiszereket, amelyek nem igényelnek főzést, a középső polcokon tároljuk, mivel itt kissé hűvösebb a hőmérséklet.

Mivel a hűtő ajtaját gyakran nyitogatjuk, ez a legmelegebb része a hűtőnek, így nem ideális romlandó élelmiszerek tárolására. Inkább azokat az élelmiszereket érdemes itt tárolni, amelyekben természetes tartósítószerek találhatók, mint például a szószok és italok, amelyek jobban bírják a hőmérséklet-ingadozást.

A tárolási szakértő hozzátette:

Az alsó polc a hűtő leghidegebb része, ezért itt kell tárolni a nyers húsokat és halakat zárt tárolókban, hogy minimalizáljuk a keresztszennyeződés esélyét.

A friss gyümölcsök és zöldségek tárolására a fiókokat ajánlja. Fontos, hogy ezeket külön tároljuk, mert bizonyos gyümölcsök, például az őszibarack, szilva és körte gázt bocsáthatnak ki, amely felgyorsítja a zöldségek rothadását.

„A legtöbb, még fel nem bontott fűszert szobahőmérsékleten, szekrényben lehet tárolni, de a felbontás után mindig hűtőben kell tartani őket. Az ajtó polcai ideálisak az ilyen típusú termékekhez, de érdemes időnként kitakarítani a hűtőt, hogy elkerüljük a penészgombák szaporodását, amelyek spórái a levegőbe juthatnak" - tette hozzá a szakértő.

 

 

 

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.