Vásároljunk tudatosan jó tojást! Eláruljuk, milyen szempontok alapján válasszunk

tojás
Shutterstock/Copyright (c) 2012 Sea Wave/Shutterstock. No use without permission. - Sea Wave
tojás tudatos vásárlás szakértő
A tojás egy olyan alapvető élelmiszer, amely szinte kivétel nélkül minden háztartás konyhájában megtalálható. A boltok polcain bőséges választék várja a vásárlókat, azonban fontos bizonyos szempontokat figyelembe venni, mielőtt a kosarunkba kerülnek. Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök elárulja, milyen szempontok alapján vásároljunk.

Karcolás nélkül megúszta

A tojásokat „A ”és „B” minőségi osztályokba sorolják, az üzletekben azonban csak „A” minőségű termékekkel találkozhatunk. Ezeket a tojásokat is ellenőrizzük a vásárlás előtt. A repedt, törött héjú tojást ne vásároljuk meg, mert a felületén szemmel nem látható mikroorganizmusok lehetnek, melyek megbetegedést okozhatnak.

A tojáshéj sokkal több mindenre jó, mint gondolnád: ezért ne dobd a szemétbe!

Ha eddig te is a szemétbe dobtad a tojáshéjat, ideje, hogy leszokj erről, ugyanis óriási hasznát veheted az egyébként haszontalannak tűnő barnás színű héjnak. Cikkünkben összegyűjtöttük, mi mindenre jó a tojáshéj, ami tavasszal nagy segítséget nyújthat neked!

Ezt jelölik a számok

Az üzletekben árusított tojásokon mindig találunk egy számsort. Az első szám jelöli azt, hogy a tojást tojó tyúkot milyen körülmények között tartották. A nullával kezdődő számsor ökológiai tartásra utal, míg az egyes számú a szabadtartást, a kettes az alternatív, azaz a mélyalmos, míg a hármas a ketreces tartást jelenti.

Drága a minőség

A tojás minősége leginkább a takarmány minőségétől függ. Az ökológiai, vagyis bio tojások minőségben a legjobbak, mivel a tyúkok szabadon mozoghatnak az istállón kívül, és kizárólag olyan takarmányt kapnak, amely nem tartalmaz semmilyen kémiai, biológiai, vagy szintetikus anyagot, és nem részesülnek antibiotikumos kezelésben sem.

tojás
Forrás: Shutterstock

Genetikailag módosítva

Ha a dobozon GMO-mentes jelölést találunk, az azt jelzi, hogy a tyúkok takarmányába nem került semmilyen genetikailag módosított összetevő. Ettől még származhatnak alternatív, azaz mélyalmos tartású tyúkoktól, ezért ha ez szempont a vásárláskor, ellenőrizzük a tartási módot.

Tele van vitaminnal

A boltokban találkozhatunk E-vitaminban vagy Omega 3 vitaminban gazdag tojásokkal is, amelyek a speciális takarmányozásnak köszönhetően nagyobb mennyiségben tartalmazzák ezeket a vitaminokat, mint egy átlagos tyúktojás.

A színe sokat elárul

A tojás legtáplálóbb, legértékesebb része a sárgája, ezért az is fontos szempont lehet, hogy milyen színű a tojás sárgája. Ha a dobozon "extra sárga" feliratot látunk, a tyúkot olyan takarmány-kiegészítőkkel dúsított takarmánnyal etették, amellyel elérik a ragyogó sárga színt.

A nagyobb jobban megéri?

A tojásokat tömegük és méretük alapján négy csoportba, az S mérettől az XL-ig sorolhatjuk. Bár elsőre kedvezőbbnek tűnhet az S méretű tojás, mint az L-es, súly szerint is érdemes ellenőrizni az árát. Gyakran a nagyobb méretű tojás kilogrammonkénti ára kedvezőbb, mint a kisebb tojásé.

tyúk, tojás, farm
Forrás: Shutterstock

Vegyük a hazait!

Lehetőleg magyar terméket válasszunk a külföldi áru helyett, így biztos, hogy a hazai előírásoknak megfelelő minőséget kapunk. A doboz néha megtévesztő lehet, mert a magyar feliratozása ellenére külföldről is származhat, ezért mindig a tojásra bélyegzett számsorban keressük a HU jelölést.

Minél frissebb, annál jobb!

Fontos szempont, hogy minél frissebb tojást vásároljunk, ezért mindig ellenőrizzük a minőségmegőrzési időt. Ha a dobozon azt látjuk, hogy "Extra friss", az csupán azt jelenti, hogy a tojásrakástól számított 9 napon belül került forgalomba, de ez még nem jelenti azt, hogy frissebb, mint a boltban található többi tojás - írja a Fanny magazin.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.