Az utóbbi évek egyik legfelkapottabb konyhai eszköze, az air fryer, sok háztartásban alapvető kellékké vált, azonban egy olcsóbb alternatíva most letaszíthatja a trónjáról, hiszen mindig van új a nap alatt. A kihívója pedig nem más, mint a halogén sütő, amely számos pozitív tulajdonságával jó esélyekkel indul, hogy átvegye az air fryer helyét.

Forrás: Shutterstock/Marciobnws
Air fryer, egy trend, ami talán leáldozóban van?
Az air fryerek előnyeit mindenki jól ismeri: gyorsan és kevesebb olajjal készülnek el benne az ételek, így ideálisak azok számára, akik odafigyelnek az egészségükre, de nem szeretnének sok időt tölteni a főzéssel. Az is vonzóvá tette őket, hogy kevesebb energiát fogyasztanak, mint egy hagyományos sütő, így pénzt is megtakaríthatnak velük.
Azonban ezek az eszközök sem hibátlanok: a nagyobb kapacitású és modernebb modellek ára gyakran magas, és egyre többen kezdik felismerni, hogy nem feltétlenül járnak akkora megtakarítással, mint amekkorát a hirdetések sugallnak. Éppen ezért egy új eszköz került az emberek figyelmének középpontjába, a halogén sütő.
A halogén sütő egy egyszerű, ám okos megoldás. A készülék halogénizzóval melegíti fel az alatta elhelyezett üvegtálban lévő ételt, így hasonló eredményt ér el, mint a légsütő, csak éppen gyorsabban és gazdaságosabban. Az eszköz általában egy külső kosárral rendelkezik, hogy elkerüljük az égési sérüléseket, és akár 240 °C-ig fel tudja melegíteni a benne lévő levegőt. Az egyszerűbb modellek is állítható hőmérséklettel és energiatakarékos funkcióval rendelkeznek, amelyek szabályozzák a hőt, és csak szükség esetén kapcsolnak be.


