Illatos, édes, fűszeres, kellemesen ropogós – a bajor fahéjas mandula nem véletlenül az egyik legnépszerűbb édesség a karácsonyi vásárokon. Talán meglepő, de elkészítése nem nagy ördöngösség, alapanyagai könnyen beszerezhetők.. Lássuk, hogyan készítheted el otthon, a családnak.

Forrás: Shutterstock
Bajor fahéjas mandula, az ellenállhatatlan téli csemege
Nem csupán azért jó otthon elkészíteni a bajor fahéjas mandulát, mert költséghatékonyabb a vásári verziónál, hanem mert szuperül meglephetjük vele szeretteinket. Legyen vendégváró csemege, vagy adjuk ajándékba, a siker garantált. Összetevői pedig könnyedén beszerezhetők. A mandula változatos felhasználási lehetőségének köszönhetően amúgy is a konyhaművészet kedvelt eleme.
Bajor fahéjas mandula receptje
Hozzávalók:
20 dkg héjas mandula
9 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
2 ek víz
1 kk fahéj
1 ek sűrített tej
1 csipet só
Fahéjas mandula elkészítése
1. Egy felhevített serpenyőben pirítsuk át a mandulát, olaj vagy egyéb zsiradék hozzáadása nélkül.
2. Vegyünk egy fém vagy üveglábost és kezdjük el melegíteni a többi hozzávalót. Amikor a cukor teljesen felolvadt, akkor van készen a masszánk
Fontos!
Semmiképp se teflonserpenyőben kezdjük el a cukros szirupot melegíteni, mert utána szinte lehetetlen levakarni. Ha le is jön a cukros máz, vele együtt megy a teflon is.
3. Adjuk hozzá a pirított mandulát és forgassuk a cukros keverékbe. Folyamatos keverés mellett melegítsük tovább a fahéjas mandulát. A folyadékok párolgásával sűrűsödik a máz, míg rá nem morzsolódik. Sok bajor fahéjas mandula recept nem használ fel sűrített tejet, de mivel nagyszerűen lágyítja az ízeket, ebbe a verzióba mégis belekerült.
4. Akkor vagyunk készen, ha a cukros szirup szép kérget képez a mandulán. A kész bajor fahéjas mandulákat sütőpapíron hűtsük ki.
5. Zárható üvegedényben vagy celofánba csomagolva tároljuk.
Ehetjük magában, de akár puding, fagylalt kiegészítésére vagy tortadíszként is remekül beválik. Ez a recept azért is nagyon szuper, mert bármilyen más olajos maggal működik.


