Pergős, különálló szemű mégis puha fehér rizsszemek. Ha ez neked sose jött még össze, akkor se keseredj el, mert a tökéletes állagú rizs elkészítése nem csak számodra jelent kihívást. Pedig a rizsfőzés egyáltalán nem olyan nehéz, mint gondolnád és még csak rizsfőzőre sincs szükség hozzá. Kövesd ezeket az egyszerű lépéseket és a rizsfőzés garantáltan minden alkalommal sikerrel zárul majd.

Forrás: Shutterstock/rocharibeiro
Így lesz a rizsfőzés gyerekjáték
A rizs egy igen népszerű és remek köret, amely rengeteg ételhez passzol. Ha betartod az alábbi lépéseket a főtt rizs pedig pont olyan lesz, mint amilyenek szereted. A rizsfőzés során is vannak lépések, amelyeket követni kell, de ettől nem kell megijedni, mert egyáltalán nem bonyolult. Mivel a különböző rizsfajták másképp főnek, ezért fontos, hogy ez a módszer a fehér szemű rizshez ajánlott.
Hogyan készül a tökéletes főtt rizs?
A rizsfőzés első lépése a rizs átöblítése.
Ennek a legegyszerűbb módja, ha a rizst egy finom szűrőbe teszed, majd hideg víz alatt átmosod, miközben a kezed segítségével kicsit átkevergeted. Addig folytasd, amíg már a lefolyó víz nem marad zavaros. A rizs átmosását a főzőedényben is elvégezheted, ez esetben háromszor végezd el az öblítést.
Ha szűrőt használtál öntsd át a lecsepegtetett rizst egy lábosba és önts rá annyi vizet, hogy egy bő fél, 1 centivel elfedje. Sózd meg ízlés szerint és fedővel lefedve forrald fel a vizet. Miután felforrt, vedd le alacsonyra a hőmérsékletet és úgy főzd tovább. Körülbelül 7 perc után vedd le teljesen a hőmérsékletet és további 10 percig hagyd lefedve, amíg a víz teljesen el nem forr és amíg a rizs puha lesz, de még nem válik pépes állagúvá. Ezután villával, vagy fakanállal lazítsd fel a rizst, és már tálalhatod is.
Tippek rizsfőzéshez
- A rizs akkor fő a legjobban, ha zavartalanul hagyod párolódni, de ha aggódsz, hogy túlfő, nyugodtan vedd le a fedőt az utolsó néhány percben, és kóstolj meg néhány szemet a tetejéről.
 - A különböző főzőlapok eltérő erősségűek. Használd a leggyengébb égődet a rizs főzéséhez.
 
Ha valamiért az égőd túl erős, és a víz gyorsabban elpárolog, mint ahogy a rizs megfő, mindig hozzáadhatsz néhány evőkanálnyi vizet a láboshoz, és visszateheted alacsony lángra.
- Ha az alja megégne, ne aggódj: csak hagyd békén az égett réteget, és a rizst a tetejéről vedd le. Ha nem égett ízű, akkor nyugodtan fogyasztható!
 
A rizs tárolása
A rizs mindig frissen a legjobb, de ha szeretnéd, légmentesen záródó edényben a hűtőben 3 napig tárolhatod a maradék rizst. A rizs idővel kiszáradhat, hogy újra puha legyen locsold meg egy kevés vízzel, mielőtt lefednéd, és újramelegítenéd a mikróban.


