Ez a tökéletes pirított tökmag receptje – Így készítsd el!

tökmag, tökmagok, sült tökmag
Shutterstock/New Africa -
nassolnivaló tökmag recept
Ne dobd el a tökmagokat! A sült tökmag egyszerű és egészséges nassolnivaló, amelyet az egész család imádni fog. Íme, hogyan készítheted el a tökmagokat a megfelelő módon otthon!

A tökmagok általában a szemetesben végzik tökfaragás, vagy bármilyen sütőtökös ételek készítésekor. Hiszen a sült tökmag elkészítése a nyálkás tökhús láttán elég macerás munkának tűnik, így nem szívesen bajlódunk vele. Pedig ez egy csodálatos alapanyag, amit már csak az élelmiszerpazarlás végett sem érdemes kidobni. A ropogós, sütőben sült tökmagokat nagyon könnyű elkészíteni otthon, mutatjuk hogyan!

tökmag, tökmagok, sült tökmag
A sült tökmag nemcsak finom, de egészséges is.
Forrás: Shutterstock/Garna Zarina

Az otthon készült sült tökmag az egész család kedvence lesz 

A tökmagok diós íze annyira addiktív, hogy alig lehet abbahagyni a falatozását. Ráadásul a legjobb az egészben, hogy a tökmagok nemcsak isteni finomak, de jót tesznek az egészségünknek is. Magas a fehérje- és rosttartalmuk, valamint jó forrásai a cinknek és a vasnak. A tökmagolaj szintén jótékony hatású, amit használhatsz például salátákhoz, levesekhez, bár azt azért érdemesebb megvásárolnod a boltban. Tehát amikor legközelebb tököt sütsz otthon, vagy töklámpást készítesz, tartsd meg a kincset rejtő belsejét is!

Pirított tökmag recept

Hozzávalók

2 csésze friss tökmag (ami a tökből kikerül)
3 evőkanál  olvasztott vaj (vagy ugyanannyi a kedvenc főzőolajodból)
1 teáskanál só (vagy más fűszerek ízlés szerint)
1 teáskanál  Worcestershire szósz (opcionális)

Elkészítési javaslat

1.Melegítsd elő a sütőt

Melegítsd elő a sütőt 120 °C-ra. Bélelj ki egy nagy sütőlapot alufóliával, és vékonyan kend meg vajjal vagy olajjal. Ezzel könnyebbé válik a takarítás később, szóval hidd el, megéri! Tipp: A sütő előmelegítése segít, hogy a tökmagok egyenletesen süljenek és hogy az eredmény tökéletesen pirított, ropogós tökmag legyen.

2. Készítsd elő a magokat

Most következik a móka része! A tökből óvatosan szedd ki a magokat, és ügyelj arra, hogy a lehető legtöbb tököt eltávolítsd róluk. A tiszta magok lesznek a titkos hozzávalód a finom pirított tökmaghoz! A legtöbben jól ismerjük ezt a részt. Egy éles, erős kést használva vágj kört a tök tetején, és távolítsd el. Egy nagy kanál segítségével kapard ki a tök belsejét, hogy eltávolítsd a magokat és a pépet. Helyezd az egészet—pépet és magokat egyaránt—egy nagy tálba. 

3. Válaszd el a pépet a tökmagoktól

Valószínűleg azon tűnődsz, hogy muszáj-e megtisztítani a tökmagokat a pirítás előtt? A válasz: igen, de ne ijedj meg, mert ez könnyebb, mint gondolnád. A nagyobb darab pépet hagyd a tálban, miközben a magokat egy szűrőbe helyezed. Ne aggódj, ha még mindig elég ragacsosnak tűnnek, ez teljesen normális. 

4. Öblítés és szárítás

A rostos szálakat nehéz eltávolítani, de van egy trükkünk: öblítsd le a magokat a szűrőben hideg folyó víz alatt. A víz segít meglazítani a szálakat, így könnyebben eltávolíthatók.  De nem kell aggódni, ha néhány tökpép rajta marad. Ezután töröld meg őket egy konyharuhával. 

Egyesek arra esküsznek, hogy a magokat sós vízben főzik vagy áztatják, hogy sütés után extra ropogósak legyenek, de ez a plusz lépés nem jelent túl nagy különbséget a végeredményben.

Tipp: Fontos, hogy a magokat teljesen szárazra töröld. A felesleges víztől gőz keletkezhet a sütőben, ami megakadályozza, hogy a magok ropogósra süljenek. A következő lépésben használt fűszerek is jobban megtapadnak a száraz magokon.

5. Ízesítsd a tökmagokat

Itt az ideje, hogy ízesítsük! A különböző tök fűszerkeverékek ilyenkor jól jöhetnek, vagy csak egyszerűen szórd meg sóval és borssal. Bármilyen ízesítést is választasz, egy kis tálban keverd össze a fűszereket a vajjal vagy olajjal. Ezután csorgasd rá a keveréket a közepes méretű tálban lévő száraz magokra. Keverd alaposan össze, hogy minden egyes mag jól bevonódjon!

6. Süsd meg a tökmagokat, időnként megkeverve

Most már készen állunk a sütésre! Oszd el a magokat egyenletes rétegben a már előkészített sütőlemezre. Süsd 45 percig, és időnként keverd meg és forgasd át a magokat. A 120 °C-os sütés segít, hogy a tökmagok belül és kívül egyenletesen süljenek, így nem égnek meg, mielőtt átsülnek. 

De ahhoz, hogy a magok igazán ropogóssá váljanak az első 45 perces sütés után emeld meg a sütő hőmérsékletét 160 °C-ra. Ezután süsd tovább a magokat körülbelül 5 percig, vagy amíg enyhén meg nem barnulnak és szárazak nem lesznek. 

A magokat tálalhatod melegen, vagy hagyd őket kihűlni, és élvezd szobahőmérsékleten. Ha későbbi felhasználásra tárolod őket, állítsd a sütőlapot egy hűtőrácsra, amíg a magok teljesen ki nem hűlnek, majd helyezd át egy légmentesen záródó tárolóedénybe.

Ezek is érdekelhetnek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.