A mákos édességeknek évszázados hagyománya van, különösen a karácsonyi időszakban. A magyar mákos guba nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik: tejjel vagy vízzel meglocsolt kiflidarabok, darált mákkal megszórva, cukorral édesítve. De miért ne tehetnénk ezt az egyszerű desszertet különlegesebbé egy másik ország hagyományai szerint?

Forrás: Shutterstock
A német Spreewalder Mohnpielen a mákos guba rokona, de van benne egy kis csavar
Németországban a mák intenzív ízét mazsolával, mandulával és narancslikőrrel egészíti ki, de az alapot ugyanúgy a szikkadt kenyér, kifli vagy zsömle adja. A desszertet rétegezve teszik poharakba, így az ünnepi asztal egyik leglátványosabb eleme lehet.
A Spreewalder Mohnpielen elkészítése:
Hozzávalók:
- 150 g mazsola, amelyet 3 cl narancslikőrben áztatunk
- 400 g darált mák
- 200 g cukor
- 1 liter tej
- 500 g szikkadt fehér kenyér, kifli vagy zsömle
- 50 g mandulapehely
Elkészítés:
Az első lépésben áztassuk be a mazsolát a narancslikőrbe pár órára. Ezután forraljuk fel a mákot és a likőrös mazsolát 100 g cukorral és ½ liter tejjel. Ha levettük a tűzről, hagyjuk állni, hogy a mazsolák megszívják magukat. Eközben a szikkadt kifliket vágjuk apró darabokra, szórjuk meg a maradék cukorral, és locsoljuk meg a felmelegített tejjel.
A mákos keverékhez adjunk mandulapelyhet, majd rétegezzük a mákos masszát és a tejben áztatott kenyeret poharakban. A desszertet hűtsük legalább egy éjszakán át, hogy az ízek összeérjenek. Tálaláskor friss gyümölcsökkel vagy vaníliaöntettel tehetjük még különlegesebbé.


