Vannak ízek, amiket szeretnénk hazavinni, de mégsem kérhetjük el a receptjüket a kedvenc fast food éttermünk kiszolgálópultjánál, mert furcsán néznének ránk. Pedig a legtöbb gyorséttermi finomságot pofonegyszerű otthon elkészíteni, íme néhány recept, amit te is imádni fogsz.

Forrás: Shutterstock
Gyorséttermi finomságok: otthon is elkészítheted a kedvenceidet
Fűszeres csirkecsíkok
A csirkés gyorsétterem fűszeres csirkecsíkjai világszerte híresek, hiszen a ropogós panír és a tökéletesen fűszerezett csirkehús egyszerűen ellenállhatatlan kombináció. Jó hír, hogy otthon is elkészítheted ezt a finomságot, és ráadásul könnyedén!
Hozzávalók
• 500 g csirkemellfilé (csíkokra vágva)
• 200 ml író (vagy natúr joghurt egy kevés tejjel hígítva)
A panírhoz:
• 200 g liszt
• 2 evőkanál kukoricakeményítő
• 1 teáskanál só
• 1 teáskanál fekete bors
• 1 teáskanál fokhagymapor
• 1 teáskanál hagymapor
• 1 teáskanál fűszerpaprika
• 1/2 teáskanál cayenne bors (vagy ízlés szerint)
• 1 teáskanál szárított kakukkfű
• 1 tojás
A sütéshez:
• Olaj bő zsiradékban sütéshez
Elkészítés
A csirke előkészítése:
1. A csirkemellet vágd ujjnyi vastag csíkokra.
2. Helyezd a csirkecsíkokat egy tálba, és öntsd rá az írót. Takard le fóliával, és hagyd pácolódni a hűtőben legalább 2 órán keresztül (de még jobb, ha egy éjszakán át). Ez a lépés segít megpuhítani a húst és intenzívebbé tenni az ízeket.
A panír elkészítése:
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a kukoricakeményítőt és az összes fűszert. Ügyelj arra, hogy a keverék egyenletesen eloszoljon. A keverék harmadához adj egy tojást, majd némi vizet, hogy palacsintatésztaszerű legyen.
Panírozás:
1. Vedd ki a csirkecsíkokat az írós pácból, és hagyd, hogy a felesleges pác lecsöpögjön.
2. Forgasd a csirkecsíkokat a fűszeres szószba, majd a lisztkeverékbe.
Sütés:
1. Melegíts bőséges mennyiségű olajat egy mély serpenyőben vagy lábasban. Az olaj akkor megfelelő hőmérsékletű, ha egy kis darab panír 3-4 másodperc alatt feljön a felszínére és ropogós lesz.
2. Süss egyszerre csak néhány csirkecsíkot, hogy az olaj hőmérséklete ne csökkenjen. Sütés közben időnként fordítsd meg őket, hogy egyenletesen aranybarnára süljenek. Ez körülbelül 5-7 percet vesz igénybe.
3. Az elkészült csirkecsíkokat helyezd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.
Tálalás és tippek
• Tálalás: a fűszeres csirkecsíkokat kínáld friss salátával, sült krumplival és kedvenc szószaiddal, például BBQ-val, fokhagymás mártogatóssal vagy édes-chili szósszal.
• Extra fűszerek: ha még fűszeresebbre vágysz, adj több cayenne borsot a panírhoz.
• Sütési technika: ha egészségesebb változatra vágysz, sütőben is elkészítheted a csirkecsíkokat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire, permetezz rájuk egy kevés olajat, és süsd 200°C-on 20-25 percig, amíg ropogósra sülnek.
Forró almás táska krémes töltelékkel

Forrás: Shutterstock
A fűszeres almás töltelék felmelegít a hideg napokon, édes íze és enyhe fanyarsága miatt ideális desszert.
Hozzávalók:
A tésztához:
• 250 g liszt
• 125 g hideg vaj
• 1 evőkanál cukor
• csipet só
• 3-4 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
• 3 nagyobb alma (hámozva, kockázva)
• 50 g cukor (fele barna cukor is lehet)
• 1 teáskanál fahéj
• 1/4 teáskanál szerecsendió
• 1 evőkanál citromlé
• 1 evőkanál keményítő (vagy 1 evőkanál liszt)
• 2 evőkanál víz
A sütéshez:
• Olaj a sütéshez
• Porcukor a szóráshoz (opcionális)
Elkészítés
A tészta elkészítése:
1. Egy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot és a sót.
2. Add hozzá a hideg vajat, és morzsold össze a liszttel, amíg egyenletes, morzsás állagú nem lesz.
3. Fokozatosan add hozzá a hideg vizet, és gyúrd össze a tésztát. Formálj belőle egy gombócot, csomagold fóliába, és pihentesd a hűtőben 30-40 percig.
Az almás töltelék elkészítése:
1. Tedd a felkockázott almát, cukrot, fahéjat, szerecsendiót és citromlevet egy serpenyőbe.
2. Közepes lángon párold az almát 5-7 percig, amíg megpuhul, de még tartja az alakját.
3. Keverd hozzá a keményítőt és a vizet, majd főzd további 1-2 percig, amíg besűrűsödik. Hagyd teljesen kihűlni.
A táska összeállítása:
1. Nyújtsd ki a tésztát vékonyra, és vágd téglalap alakú darabokra (kb. 10x15 cm-esek legyenek).
2. Minden darab közepére tegyél egy kanálnyit a töltelékből, majd hajtsd félbe a tésztát.
3. A széleket egy villa segítségével nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyhasson ki.
Sütés:
1. Melegíts olajat egy mély serpenyőben. Az olaj akkor megfelelő hőmérsékletű, ha egy kis tésztadarabot beledobva azonnal elkezd pezsegni.
2. Süss egyszerre 2-3 táskát, amíg aranybarnára nem sülnek (kb. 3-4 perc).
3. Helyezd őket papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.
Tálalás és tippek
• Tálalás: melegen tálald a táskákat, akár egy kis porcukorral megszórva. Egy gombóc vaníliafagyi kíséretében is isteni!
• Egészségesebb verzió: ha inkább sütőben szeretnéd elkészíteni, 200°C-ra előmelegített sütőben, sütőpapíron süsd őket 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek. A tetejüket megkenheted tojással, hogy szép fényesek legyenek.
• Variációk: kísérletezz más gyümölcsökkel, például körtével vagy bogyós gyümölcsökkel a töltelékben.
Citromos szelet, ahogy a kedvenc kávézónkban készítik

Forrás: Shutterstock
Ez a citromos süti egyszerre édes és savanykás, a tésztája pedig a vajtól lesz omlós. Te is imádod? Otthon 45 perc alatt elkészül, szóval érdemes kipróbálni.
Hozzávalók
Az alaphoz:
- 250 g liszt
- 50 g porcukor
- 200 g hideg vaj
- 4 tojás
- fél csomag sütőpor
- csipet só
A citromos mázhoz
- két evőkanál porcukor
- pár csepp citromlé
- reszelt citromhéj
Elkészítés
1. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy közepes méretű tepsit sütőpapírral.
2. Egy tálban keverd össze a tojások sárgáját, a porcukrot, és a megolvaszott, langyos vajat, majd a fehérjéket verd habbá egy csipet sóval. Az első keverékhez óvatosan keverd hozzá a lisztet és a sütőport, majd forgasd bele a tojáshabot.
3. A keveréket öntsd hosszúkás formába, majd süsd 25 percig, amíg enyhén aranybarna nem lesz.
A citrommáz elkészítése:
1. Keverd össze a porcukrot, a citromlét és a reszelt citromhéjat.
2. Öntsd a kész sütemény tetejére, hogy vékonyan bevonja.
3. Várd meg, míg kihűl a süti és a máz kicsit roppanós lesz.
Tálalás:
1. Hagyd teljesen kihűlni a sütit, majd szórd meg porcukorral a tetejét.
2. Vágd egyforma szeletekre, és már fogyaszthatod is!
Tippek a tökéletes eredményhez
• Citromhéj: mindig kezeletlen citromot használj, hogy elkerüld a vegyszermaradványokat.
• Tepsi mérete: egy kb. 20x30 cm-es tepsi ideális, hogy ne legyen túl vékony a sütid.
• Tárolás: hűtőben tárolva napokig friss marad, sőt, másnap talán még finomabb is lesz!


