A tészta spenóttal remek kombináció, főleg, ha szeretnéd gyorsan letudni a főzést, de mégis ínycsiklandó ételt raknál az asztalra. Ráadásul ez a vegetáriánus recept olyan hozzávalókból áll, amik jól tárolhatók, így mindig kéznél lehetnek, amikor egy egyszerű, de finom fogásra vágysz.

Forrás: Shutterstock/Piotr Krzeslak
Vegetáriánus fogás, ami még a húsevők tetszését is elnyeri
Hozzávalók (4 adaghoz)
500 g rövid tészta (pl. penne)
400 g fagyasztott spenót
150 g gorgonzola
50 g dió (durvára törve)
250 ml tej
1 fokhagyma
2 salotta hagyma
2 evőkanál olívaolaj
Só, bors és szerecsendió ízlés szerint
Természetesen friss bébispenótot is használhatsz hozzá, de a fagyasztott spenót is ugyanolyan finom és kevesebb munkát igényel.

Elkészítés
- Egy nagy lábasban forralj fel bő, sós vizet. Ha felforrt, add hozzá a tésztát, és főzd a csomagolás utasításai szerint. A főzés végén érdemes egy próbát végezni, hogy eldöntsd, mennyire szeretnél al dente vagy puha tésztát.
- Amíg a tészta fő, készítheted a szószt egy másik, kisebb lábasban. Hámozd meg a fokhagymát és a salottát, majd aprítsd fel finomra. Melegíts olajat a lábasban, és dinszteld meg bennük a hagymákat. Add hozzá a spenótot, keverd össze, hagyd teljesen felolvadni, és főzd néhány percig. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet, de amint a spenót felolvad, elég folyadékot enged majd.
- A spenótot öntsd fel a tejjel. A gorgonzolát vágd kis darabokra. Amikor a tej felmelegedett, csökkentsd a hőmérsékletet. Fokozatosan add hozzá a felkockázott sajtot, és keverd folyamatosan, amíg teljesen elolvad. Hagyd egy kicsit összeforrni, majd ízesítsd sóval, borssal és szerecsendióval.
- A tésztát szűrd le, majd tálald a gorgonzolás szósszal és a durvára vágott dióval. Ha szeretnéd, szórhatsz rá egy kis frissen őrölt fekete borsot is. Ez nemcsak díszítés, de finomabbá is teszi az ételt.
Alternatívák gorgonzola helyett
Ha a gorgonzolás szósz túl erős és intenzív számodra, egyszerűen használhatsz sima, natúr sajtkrémet helyette. Ha egy enyhébb változatot szeretnél gorgonzola nélkül, a szószhoz adj hozzá 100 ml tejszínt, és főzd addig közepes hőfokon, amíg krémes állagot nem kap. Ha szeretnéd, a tálalás végén reszelt sajtot, például goudát is szórhatsz rá.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:


