Az olasz sushi az idei nyár legnagyobb slágere: pillanatok alatt elkészülő ízbomba − Recept

A fúziós konyha az egyik legizgalmasabb szeglete a gasztronómiának, melynek egyik szerelemgyereke letarolta a 2025-ös nyári Tiktokot. Az olasz sushi gazdag ízvilágú, könnyen elkészíthető, nem mellesleg rendkívül mutatós ételköltemény. Meg is mutatjuk, hogyan készítheted el otthon!
Aki azt hinné, hogy egy merőben új jelenségről van szó, ki kell, hogy ábrándítsuk, ugyanis a japán és olasz ételek ötvözésének évszázados tradíciója van. Az 1920-as években kezdődött, de igazán nagy népszerűségre az 1990-es években tett szert, amikor több étterem átállt a költséghatékonyabb olasz ételekre. Ez olyannyira igaz, hogy a fúziós konyha ezen formája külön nevet is kapott: itameshi.
Japánban több, itameshi ételekre szakosodott étteremlánc is van.
A menüben többek között bálnaszalonnás pizza, japán tengeri herkentyűs spagetti − Naporitan − is szerepel, de nem szabad elfeledkezni a Gordon Ramsay show-jából hírhedtté vált sushipizzáról sem. Az olasz sushihoz pedig ezúttal az olaszok vették kölcsön a japán ételek formavilágát.
Talán az a legjobb ebben a különleges sushireceptben, hogy nem kell rizsfőzéssel bíbelődni, ahogy sushikészletre sem szükséges beruházni, hozzávalói bárhol elérhetők – nem véletlenül kapta fel a Tiktok. Épp olyan kiváló reggeli válik az olasz sushiból, mint előétel, de nasiként is remekül beválik.
Több verziója létezik a receptnek, mi most egy alapot mutatunk be.
1 csomag olasz füstölt sonka
10 dkg mozzarella vagy burrata
10 dkg rukkola
5 dkg szárított paradicsom
balzsamecet
4-5 friss bazsalikomlevél
só-bors
ízlés szerint aprított pisztácia
1. Terítsünk egy darab sütőpapírt egy terebélyesebb vágódeszkára, vagy tiszta konyhapultra.
2. A füstölt sonkákat szorosan egymás mellett fektessük rá a sütőpapírra úgy, hogy egységes felületet alkossanak.
3. Mossuk át a rukkolát, majd egyenletesen tegyük rá a sonkákra úgy, hogy hosszában maradjon egy vékony sáv.
4. A rukkola tetejére mehet a mozzarella vagy burrata laposra szelve, majd rá a szárított paradicsom.
5. Végül sózzuk, borsozzuk, utána locsoljuk meg vékonyan balzsamecettel.
6. Most jön a varázslat: fogjuk meg hosszában a sütőpapír egyik végét és annak segítségével göngyöljük fel az olasz sushit, ahogy egy japán séfhez illik.
7. Amikor kész a göngyölegünk egy éles kés segítségével vágjuk fel vékonyabb szeletekre úgy, hogy egyben maradjanak.
8. Balzsamecettel meglocsolva tálaljuk az olasz sushit.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.