Bűntudatmentes kényeztetés: házi lángos, friss, nyári salátával

Nyáron még az egészségtudatos életmód hívei is szívesen elcsábulnak egy-egy klasszikus strandételre. Ha te is imádod a lángost, de nem akarod, hogy bűntudatod legyen miatta, próbáld ki könnyedebb változatban: sajtos-tejfölös feltét helyett friss salátával tálalva!
A lángos nem csak a strandon tuti választás! Tökéletes egy kerti partira, családi ebédre vagy hétvégi lazuláshoz is. Íme egy diétás-mentőöv, ha képtelen vagy ellenállni a lángos csábításának! Ha salátával tálalod, nemcsak frissebb és egészségesebb lesz az összhatás, de még a diétádba is könnyebben beillesztheted.
Tipp: A házi lángosnál csupán egy dologra kell figyelned: érdemes dupla adagot készítened belőle, mert biztosan mindenki sorba fog állni egy kis repetáért!
250 ml víz
1 tk. cukor
25 g élesztő
500 g liszt
1-2 db főtt, áttört krumpli
1 púpos tk. só
2 ek. libazsír (vagy olaj)
olaj a sütéshez
opcionális: tejföl, reszelt sajt
1 db kígyóuborka
3-4 db paradicsom
2-3 db paprika
2 lila hagyma
3 ek. olívaolaj
1 ek. citromlé
só, bors
Tipp: Nyáron, amikor eleve könnyedebb ételekre vágyunk, a friss saláta tökéletesen kiegészíti a lángost. Ha nem szereted simán enni a lángost, akkor az alak barátabb változathoz tejföl helyett használj natúr joghurtot vagy kefirt. Csökkentsd a sajt mennyiségét, vagy válassz helyette light sajtot.
Elkészítési idő: 60 perc+pihentetés
1 adag: 250 kcal
1. Egy kis pohárba önts fél deci langyos vizet, add hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, keverd el, és hagyd felfutni. Közben öntsd bele egy nagy tálba a lisztet, add hozzá a langyos áttört krumplit, a sót és két deci langyos vizet. Öntsd rá a felhabosodott élesztőt, és fakanállal vagy kézzel szépen dagaszd ki. A kezdetben ragacsos tészta a gyúrástól, emelgetéstől szépen kisimul, hólyagosodik. Ezután add hozzá a libazsírt vagy az olajat, és azzal is dagaszd még egy percig.
2. Takard le, és hagyd a duplájára kelni, körülbelül 40-60 percig. Ezután tedd a hűtőszekrénybe, és ott még legalább egy órát pihentesd.
3. Utána lisztezett deszkán oszd el tetszőleges méretű cipókra a tésztát, és nyújts belőle fél centi vastag, kerek lapokat. Egy serpenyőben forrósíts bő olajat, amiben egymás után süsd meg a korongokat.
4. Szedd papírtörlővel bélelt tálba állítva, így a felesleges zsiradék lecsurog róluk.
5. A salátához hámozd meg a lila hagymát, a többi zöldséget mosd meg, és vágd nagyobb darabokra. Az olívaolajat keverd el a citromlével, sóval, borssal, és locsold meg vele a salátát.
Trükk: A salátaöntetet kedved szerint ízesítheted összevágott kaporral vagy más zöld fűszerrel, zúzott fokhagymával, mustárral, kávéskanálnyi mézzel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.