A másnaposság ellenszere: Kimchi Jjigae – Fiatalít, feltölt és még finom is


Mondjuk ki őszintén, mindannyian átéltünk már olyan reggeleket, amikor azt kívántuk, bárcsak előző este az utolsó két-három pohár előtt megálltunk volna. Fáj a fejünk és minden egyes mozdulattal forog velünk a világ. Ilyenkor kétségbeesve nyúlunk az ásványvízért és a fájdalomcsillapítóért. Ám a koreaiak erre is tudják a tuti megoldást, amit most meg is osztunk! Íme egy biztos ellenszer másnaposság ellen!

Másnapos vagy és legszívesebben visszapörgetnéd az idő kerekét és a féktelen buli helyett inkább egy otthoni sorozatmaratont választanál? Nincs rá szükség, hiszen van egy csodaszer, ami egycsapásra véget vet a macskajajnak, a neve pedig nem mást, mint
„Kimchi Jjigae.”
Elsőre őszintén, azt hittük hogy, ez valami ősi átok, de aztán kiderült, hogy egy levesről van szó. Pontosabban egy csodalevesről, amit minden koreai drámában láthatsz, amikor a főhős összetört szívvel, üres pénztárcával és másnaposan ül az asztalnál, majd egy nagy merőkanál gőzölgő piros csodát kanalaz.
És ha már itt tartunk. A Kimchi Jjigae nemcsak hogy olcsó és laktató, de alakbarát is. Igen, jól hallottad, ez a leves nem fogja szabotálni a diétádat, ráadásul tele van olyan összetevőkkel, amikért a bőröd hálálkodva állna sorban, ha tudna.
A kimchi tulajdonképpen a koreai konyha szent grálja: erjesztett zöldségek (főleg káposzta), rengeteg fűszerrel, fokhagymával és chilipehellyel. Már önmagában is igazi szuperélelmiszer, ami:
Mondjuk ki: ez a cucc gyakorlatilag a „Photoshop levesben”. És amikor mindezt összerakják egy forró, húsos-tofus alaplében, megspékelve egy kis csípős izgalommal na, az lesz a Kimchi Jjigae.
Nem hittünk benne. Azt gondoltuk, semmi nem segíthet azon, ha az ember hasában egy egész fesztivál tombol. De aztán jött a leves. Egy kanál, és már éreztük, hogy talán mégis van élet a másnap után. Két kanál, és kezdett kitisztulni a fejünk. Fél tál után pedig már azon gondolkodtunk, hogy lehet, a koreai drámák tényleg nem hazudnak: ez a leves képes visszahozni az életbe.
És a legjobb? Nemcsak másnaposságra jó, hanem általános reset gomb az egész testednek. Feltölt energiával, ráadásul a bőröd is szebb lesz tőle. Szóval akár azt is mondhatjuk, hogy minden kanál egy kicsit fiatalít.
Na de jöjjön, amiért igazán itt vagy: hogyan készül ez a varázslatos leves? Íme, az egyszerű, otthon is simán összedobható verzió:
A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a húst falatnyi darabokra kockázzuk. Egy fazékban kevés szezámolajon lepirítjuk a húst, majd hozzádobjuk a hagymát, fokhagymát, és együtt pirítjuk pár percig. Belekeverjük a kimchit és a gochujangot, majd felöntjük az alaplével. Hozzáadjuk a szójaszószt, és lassú tűzön főzzük kb. 20 percig. Végül beletesszük a kockára vágott tofut, és még pár percig rotyogtatjuk. Friss újhagymával megszórva tálaljuk – és kész is a másnaposok megmentője.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.