Bejgli: van ahol omlós, van ahol foszlós

Bejgli,,A,Traditional,Hungarian,Dessert
Shutterstock/Copyright (c) 2023 Herceg Andras/Shutterstock. No use without permission. - Herceg Andras
karácsony 2024 desszert hagyomány
A bejgli minden karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke. Ugyan a mákos a legnépszerűbb, de van diós, sőt, gesztenyés és marcipános is. Azonban ahány ház, annyi szokás alapon a bejgli is lehet többféle, van, ahol omlós, linzertésztához hasonló az alapanyag, van, ahol foszlós kalácstésztába kerül a töltelék.

A bejgli nem csupán egy sütemény, hanem a karácsony szimbóluma sok magyar családban. Az ünnepi asztalok elmaradhatatlan szereplője mákos és diós változatban, de az elmúlt években megjelentek az olyan különlegességek is, mint a gesztenyés, szilvás vagy akár csokoládés változatok. A bejgli elkészítése sokak számára ünnepi rituálé, amely generációról generációra öröklődik. Érdekes azonban, hogy a tésztája kétféleképpen is készülhet: van, aki az omlós, és van, aki a foszlós változatra esküszik.

Bejgli
Bejgli
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 JLwarehouse/Shutterstock.  No use without permission.

A bejgli eredete

A bejgli egy német eredetű sütemény, amelyet a 19. században hoztak Magyarországra. Az eredeti változatban dióval vagy mákkal töltötték meg a tésztát, és a neve a német beugen (hajlít) szóból származik, ami a sütemény formájára utal.

A magyar konyha azonban saját ízlésére formálta ezt a klasszikust: ma már sokféle recept és technika létezik, amelyek között nagy különbség van, különösen a tészta állagában.

Omlós vagy foszlós tészta?

Igaz ugyan, hogy a cukrászok az omlós tésztás verziót tartják a hivatalosnak, de sok helyen még él a szokás, hogy a gazdagabb, foszlós kalácstésztát használják a bejgli készítésénél. A nagyik aztán előszeretettel kínálgatják a pufi szeleteket a család legnagyobb örömére. 

Omlós tészta

Az omlós bejgli titka a magasabb vajtartalom és a tészta gyors feldolgozása, hogy ne melegedjen fel. Ez a változat kicsit hasonlít a linzertésztára: könnyen törik, szinte szétolvad a szájban. Az omlós tészta tökéletes választás azoknak, akik a gazdagabb, vajas ízeket kedvelik, és akik egy kicsit klasszikusabb megjelenésre vágynak.

Előnyei:

    •    Hosszan eltartható, mert nem szárad ki könnyen.

    •    Nem igényel speciális technikát a gyúrásnál.

Hátrányai:

    •    Könnyen repedhet sütés közben, ha a töltelék túl nedves.

    •    Kevésbé puha állagú, inkább morzsálódó.

Foszlós tészta

A foszlós bejgli egy kelt tészta alapú sütemény. Ennek titka az élesztő használata, amely levegősebbé, könnyedebbé teszi a végeredményt. A foszlós tészta emlékeztethet egy gazdag kalácsra, így azok kedvence, akik a puhább, rugalmasabb állagot keresik.

Előnyei:

    •    Puha, könnyű állag, amely szinte elolvad a szájban.

    •    Kevésbé hajlamos a repedésre sütés közben.

Hátrányai:

    •    Gyorsabban kiszárad, ezért frissen a legfinomabb.

    •    Több figyelmet igényel a tészta kelesztése és hajtogatása során.

Hogyan készítsük el?

Az alábbiakban bemutatunk két alapreceptet – egyet az omlós, egyet pedig a foszlós változathoz.

Omlós bejgli recept

Hozzávalók (4 rúdhoz):

    •    500 g liszt

    •    250 g vaj

    •    100 g porcukor

    •    2 tojássárgája

    •    2 g só

    •    1 dl tej

    •    20 g élesztő

    •    1 csipet vanília (opcionális)

Elkészítés:

    1.    Morzsold össze a lisztet és a vajat, majd add hozzá a porcukrot, a sót és a tojássárgáját.

    2.    Futtasd fel az élesztőt a langyos tejben, majd öntsd a tésztához. Gyors mozdulatokkal dolgozd össze.

    3.    Oszd a tésztát négy egyenlő részre, formázd rudakká, és pihentesd hűtőben 1-2 órán át.

    4.    Nyújtsd ki a tésztát, töltsd meg mákos vagy diós töltelékkel, és szorosan tekerd fel.

    5.    Kend meg tojássárgájával, majd pihentesd hideg helyen. Sütés előtt tojásfehérjével is kend át.

    6.    Süsd 180°C-on kb. 30-35 percig, amíg aranybarnára sül.

Foszlós bejgli recept

Hozzávalók (4 rúdhoz):

    •    600 g liszt

    •    80 g cukor

    •    250 ml tej

    •    80 g vaj

    •    1 csomag szárított élesztő vagy 25 g friss élesztő

    •    2 tojássárgája

    •    1 csipet só

Elkészítés:

    1.    Melegítsd langyosra a tejet, add hozzá a cukrot és az élesztőt, majd hagyd felfutni.

    2.    Keverd össze a lisztet a sóval, és morzsold bele a vajat.

    3.    Add hozzá az élesztős tejet és a tojássárgáját, majd dolgozd össze a tésztát. Gyúrd simára, és hagyd kelni kb. 1 órán át.

    4.    A megkelt tésztát oszd négy részre, nyújtsd ki, töltsd meg, és tekerd fel.

    5.    Kend meg tojással, majd hagyd pihenni kb. 15 percig.

    6.    Süsd 180°C-on 30-35 percig.

Töltelékek és variációk

A bejgli töltelékének elkészítésekor ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl nedves, mert sütés közben kirepedhet a tészta.

Mákos töltelék:

  • 250 g darált mák
  • 150 g cukor 
  • 1 citrom reszelt héja 
  • 1 dl tej 50 g mazsola

Diós töltelék:

  •  250 g darált dió
  •  150 g cukor
  •  1 dl tej
  •     1 csipet fahéj

A bejgli elkészítése máig élő hagyomány Magyarországon, ugyanakkor sokan szeretnek kísérletezni új ízekkel. A gesztenyés, kandírozott narancsos vagy akár levendulás töltelékek különleges ízvilágot kölcsönöznek a klasszikus süteménynek. 

 

 

Akár az omlós, akár a foszlós változatot választjuk, a legfontosabb, hogy szívvel-lélekkel készítsük, hiszen a bejgli nemcsak édesség, hanem az ünnepi hangulat egyik legfontosabb kísérője.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.