diétás finomság karácsony 2025 desszert
Az ünnepi időszakban sokan vágynak elegáns, mégis könnyen elkészíthető desszertre. A feketeerdő-torta pedig azoknak nyújt megoldást, akik egy klasszikus finomságot szeretnének egészségtudatosabb formában elkészíteni.

Kevés ikonikusabb karácsonyi desszert létezik, mint a feketeerdő-torta: a csokoládé, a meggy és a habkönnyű tejszín elegye évtizedek óta az ünnepi asztal kedvence. Amikor mindezt könnyebb, túróval és kakaóval készült piskótával kombináljuk, a klasszikus recept újraértelmezett, finomabb és barátságosabb verziója születik.

Feketeerdő-torta, amit bűntudatmenetesen ehetsz az ünnepek alatt is.
Feketeerdő-torta, amit bűntudatmenetesen ehetsz az ünnepek alatt is.
Forrás: Shutterstock

Ez a könnyített feketeerdő-tortarecept nem igényel bonyolult technikát, mégis látványos és elegáns. Ideális választás karácsonyra, családi ünnepekre vagy bármilyen alkalomra, amikor szeretnéd elkápráztatni a vendégeket egy különleges, mégis légies édességgel.

Feketeerdő-tortarecept lépésről lépésre

Hozzávalók (12 szelethez):

A tésztához:

6 db tojás (M-es)

100 g zsírszegény túró

25 g holland kakaópor

1 késhegynyi stevia

A krémhez és a töltelékhez:

500 ml hideg habtejszín (30%-os, cukrozatlan)

1 tasak zselatin fix

250 g fagyasztott meggy

15 g étcsokoládé (85%)

Elkészítés:

A tojásokat válaszd szét; a fehérjéből verj kemény habot, a sárgáját keverd össze a túróval, a kakaóval és a steviával, majd óvatosan forgasd bele a habot.

A masszát három részre oszd, és 18 cm-es tortaformában, 160 °C-on, egyenként süsd 15 percig. Hagyd teljesen kihűlni a lapokat.

A meggyből tegyél félre néhány szemet a díszítéshez, a többit hagyd kiolvadni és jól csepegtesd le. A tejszínt verd kemény habbá, majd keverd hozzá a zselatin fixet.

Helyezd a tortatálra az első lapot, tegyél tejszínes halmokat a szélére és a közepére, majd oszd el rajta a meggy felét. A második lappal ismételd meg. Tedd rá a harmadik lapot, vond be az egész tortát tejszínhabbal, díszítsd meggyel és csokoládéreszelékkel.

Ez a recept megmutatja, hogy a klasszikus feketeerdő-torta is elkészíthető könnyedebb alapanyagokból anélkül, hogy elveszítené ikonikus, ünnepi hangulatát. A meggy, a csokoládé és a tejszín hármasa ebben a változatban is harmonikusan érvényesül, miközben a torta frissebb, levegősebb és könnyebben fogyasztható. Tökéletes választás, ha egy elegáns, mégis egyszerűen elkészíthető süteményt szeretnél az ünnepi repertoárba.

Ha további alakbarát receptet nézegetnél, ezek is érdekelhetnek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.