Csirkepaprikásos bejgli – Amikor a magyar konyha elengedi a fantáziáját


A paprikás csirke eddig főétel volt: egy jó kis hétvégi ebéd, sok szafttal, nokedlivel, ahogy kell. De a gasztrobloggerek és a séfek mostanában tényleg elengedték a fantáziájukat, így jutottunk el odáig, hogy már fagylalt is készült belőle. Ha pedig egyszer fagyi lehetett, akkor miért ne válhatna belőle sós bejgli? Ez a csirkepaprikásos bejgli pont ezt a kreatív vonalat követi: megmarad a jól ismert ízvilág, csak épp egy teljesen új formában jelenik meg.

A paprikás csirkés bejgli lényege, hogy ugyanazokat az ízeket hozza, mint a klasszikus csirkepaprikás, csak jóval sűrítettebb, kenhető formában. A recept titka az, hogy a töltelék ne legyen túl nedves, különben a tészta szétnyílna. A csirkét először szaftosan meg kell főzni a hagyományos alapokkal: hagyma, fokhagyma, paprika, fűszerpaprika, paradicsompüré. Amikor elkészült, le kell hűteni, majd aprítóba tenni, hogy krémes, de enyhén darabos állagot kapjunk.
A tejföl, a petrezselyem és egy kevés zsemlemorzsa segít beállítani a töltelék állagát, hogy szépen kenhető legyen. Maga a tészta is kap egy kevés paprikát, hogy színben és ízben is összeérjen a töltelékkel. A formázás ugyanaz, mint a bejglinél: feltekered, megkened kétszer (tojássárgája–tojásfehérje), és jöhet a sütő. A végeredmény egy puha, szaftos, enyhén fűszeres sós bejgli, ami simán megállja a helyét az ünnepi asztalon.
A tésztához:
A töltelékhez és a kenéshez:
Elkészítési idő: 1 óra + pihentetés + 40–45 perc sütés
1. A lisztben keverjük el az élesztőt és a fűszerpaprikát, majd morzsoljuk bele a vajat. Adjuk hozzá a sót, a tojássárgájákat és a tejet, gyúrjuk össze, osszuk két egyforma méretű cipóra, és frissentartó fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe pihenni legalább 1 órára.
2. Közben a töltelékhez a megtisztított felsőcombfilét vágjuk csíkokra. Az olajat hevítsük fel egy lábasban, majd fonnyasszuk meg rajta a megtisztított, felaprított vöröshagymát. Adjuk hozzá a fokhagymanyomón áttört fokhagymát és a megmosott, felkockázott paprikát, majd kevergetve süssük néhány percig. Húzzuk le a tűzről, szórjuk meg a fűszerpaprikával, keverjük el, majd tegyük vissza a lábast a tűzre. Ezután adjuk hozzá a paradicsompürét és az előkészített csirkehúst, és pirítsuk fehéredésig. Sózzuk, borsozzuk, majd kevergetve főzzük készre 20–25 perc alatt. Ha szükséges, egy kevés vizet öntsünk alá. Amikor elkészült, tegyük félre hűlni.
3. A kihűlt csirkehúst késes aprítóban törjük össze (kissé maradjon darabos). Keverjük bele a finomra aprított petrezselymet, a tejfölt, az egyik tojást és kevés zsemlemorzsát. Sűrű, kenhető állagot kell kapnunk.
4. A pihentetett cipókat nyújtsuk ki néhány milliméter vékony téglalappá (kb. 35 × 25 cm méretűre), és a széleket üresen hagyva kenjük el rajtuk a tölteléket. A két rövidebb oldalt hajtsuk a töltelékre, majd az egyik hosszabbik oldal felől indulva szorosan tekerjük fel. Helyezzük a két rudat sütőpapírral bélelt tepsibe.
5. A másik tojást válasszuk szét, és először kenjük le a bejglik tetejét tojássárgájával. Tegyük hűvös helyre, amíg rászárad. Ezután kenjük le a tojásfehérjével, és hagyjuk pihenni további kb. 30 percet. Sütés előtt szurkáljuk meg hústűvel úgy, hogy teljesen a tekercsek aljáig hatoljunk.
6. Tegyük a bejgliket 190 °C-ra előmelegített sütőbe, és 40–45 perc alatt süssük készre. Ha túl gyorsan pirulna a tetejük, sütés közben takarjuk le alufóliával. Miután kihűltek, szeletelve tálaljuk.
Tipp: fokhagymás tejföllel meglocsolva is nagyon finom.
A paprikás csirke a magyar konyha egyik nagy ikonja, amit évtizedek óta ugyanúgy szeretünk: szaftosan, paprikásan, háziasan. A modern konyha pedig elkezdte újragondolni ezt az alapot, és olyan különlegességek születtek, mint a kolbászos, a káposztás vagy most éppen a csirkepaprikásos bejgli. Ezek a sós tekercsek jól mutatják, mennyire sokoldalú a bejgli, és hogy a klasszikus magyar ízek mennyire jól működnek egy teljesen új formában is.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.