Csirkepaprikásos bejgli – Amikor a magyar konyha elengedi a fantáziáját

E+ - Yuliya Taba
hagyomány karácsony 2025 csirkepaprikás paprikás csirke bejgli
Amikor a magyar konyha találkozik a kreativitással, érdekes dolgok születnek. Így lett a paprikás csirke egy sós bejgli főszereplője.

A paprikás csirke eddig főétel volt: egy jó kis hétvégi ebéd, sok szafttal, nokedlivel, ahogy kell. De a gasztrobloggerek és a séfek mostanában tényleg elengedték a fantáziájukat, így jutottunk el odáig, hogy már fagylalt is készült belőle. Ha pedig egyszer fagyi lehetett, akkor miért ne válhatna belőle sós bejgli? Ez a csirkepaprikásos bejgli pont ezt a kreatív vonalat követi: megmarad a jól ismert ízvilág, csak épp egy teljesen új formában jelenik meg.

A paprikás csirke új élete: bejgli formában is működik.
A paprikás csirke bejglibe töltve egy innovatív, sós variáció, amely nem a hagyományos karácsonyi recept. 
Forrás: bejgli

A bejgli, amit sosem gondoltál volna: paprikás csirke tésztába töltve

A paprikás csirkés bejgli lényege, hogy ugyanazokat az ízeket hozza, mint a klasszikus csirkepaprikás, csak jóval sűrítettebb, kenhető formában. A recept titka az, hogy a töltelék ne legyen túl nedves, különben a tészta szétnyílna. A csirkét először szaftosan meg kell főzni a hagyományos alapokkal: hagyma, fokhagyma, paprika, fűszerpaprika, paradicsompüré. Amikor elkészült, le kell hűteni, majd aprítóba tenni, hogy krémes, de enyhén darabos állagot kapjunk.

A tejföl, a petrezselyem és egy kevés zsemlemorzsa segít beállítani a töltelék állagát, hogy szépen kenhető legyen. Maga a tészta is kap egy kevés paprikát, hogy színben és ízben is összeérjen a töltelékkel. A formázás ugyanaz, mint a bejglinél: feltekered, megkened kétszer (tojássárgája–tojásfehérje), és jöhet a sütő. A végeredmény egy puha, szaftos, enyhén fűszeres sós bejgli, ami simán megállja a helyét az ünnepi asztalon.

Hozzávalók (2 rúdhoz):

A tésztához:

  • 500 g liszt
  • 1 teáskanál instant élesztő
  • 1 púpozott evőkanál édesnemes fűszerpaprika
  • 200 g vaj
  • 1 csapott teáskanál só
  • 2 db tojássárgája
  • 100 ml tej

A töltelékhez és a kenéshez:

  • 450 g csirke felsőcombfilé
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 150 g tv-paprika
  • 1 evőkanál édesnemes fűszerpaprika
  • 50 g paradicsompüré
  • só, őrölt fekete bors
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 60 g tejföl
  • 2 db tojás
  • 1–2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítési idő: 1 óra + pihentetés + 40–45 perc sütés

Elkészítése

1. A lisztben keverjük el az élesztőt és a fűszerpaprikát, majd morzsoljuk bele a vajat. Adjuk hozzá a sót, a tojássárgájákat és a tejet, gyúrjuk össze, osszuk két egyforma méretű cipóra, és frissentartó fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe pihenni legalább 1 órára.

2. Közben a töltelékhez a megtisztított felsőcombfilét vágjuk csíkokra. Az olajat hevítsük fel egy lábasban, majd fonnyasszuk meg rajta a megtisztított, felaprított vöröshagymát. Adjuk hozzá a fokhagymanyomón áttört fokhagymát és a megmosott, felkockázott paprikát, majd kevergetve süssük néhány percig. Húzzuk le a tűzről, szórjuk meg a fűszerpaprikával, keverjük el, majd tegyük vissza a lábast a tűzre. Ezután adjuk hozzá a paradicsompürét és az előkészített csirkehúst, és pirítsuk fehéredésig. Sózzuk, borsozzuk, majd kevergetve főzzük készre 20–25 perc alatt. Ha szükséges, egy kevés vizet öntsünk alá. Amikor elkészült, tegyük félre hűlni.

3. A kihűlt csirkehúst késes aprítóban törjük össze (kissé maradjon darabos). Keverjük bele a finomra aprított petrezselymet, a tejfölt, az egyik tojást és kevés zsemlemorzsát. Sűrű, kenhető állagot kell kapnunk.

4. A pihentetett cipókat nyújtsuk ki néhány milliméter vékony téglalappá (kb. 35 × 25 cm méretűre), és a széleket üresen hagyva kenjük el rajtuk a tölteléket. A két rövidebb oldalt hajtsuk a töltelékre, majd az egyik hosszabbik oldal felől indulva szorosan tekerjük fel. Helyezzük a két rudat sütőpapírral bélelt tepsibe.

5. A másik tojást válasszuk szét, és először kenjük le a bejglik tetejét tojássárgájával. Tegyük hűvös helyre, amíg rászárad. Ezután kenjük le a tojásfehérjével, és hagyjuk pihenni további kb. 30 percet. Sütés előtt szurkáljuk meg hústűvel úgy, hogy teljesen a tekercsek aljáig hatoljunk.

6. Tegyük a bejgliket 190 °C-ra előmelegített sütőbe, és 40–45 perc alatt süssük készre. Ha túl gyorsan pirulna a tetejük, sütés közben takarjuk le alufóliával. Miután kihűltek, szeletelve tálaljuk.

Tipp: fokhagymás tejföllel meglocsolva is nagyon finom.

Amikor a magyar klasszikus találkozik a modern bejglivel

A paprikás csirke a magyar konyha egyik nagy ikonja, amit évtizedek óta ugyanúgy szeretünk: szaftosan, paprikásan, háziasan. A modern konyha pedig elkezdte újragondolni ezt az alapot, és olyan különlegességek születtek, mint a kolbászos, a káposztás vagy most éppen a csirkepaprikásos bejgli. Ezek a sós tekercsek jól mutatják, mennyire sokoldalú a bejgli, és hogy a klasszikus magyar ízek mennyire jól működnek egy teljesen új formában is.

További ételekért kattints:


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.