Ánizsos-mentás csoda: párolt marhaszelet aszaltszilvás-mártással és mogyorós krokettel

Shutterstock - Candice Bell
ünnepi kaja különleges karácsony 2025 marhahúsos
Jó néha valami új ízt csempészni a hétköznapi ételek közé. A párolt marhaszelet a fűszerektől és a mártástól kapja meg azt a pluszt, amitől igazán emlékezetes lesz.

Van valami retróhangulata ennek az ételnek, mintha egy régi szakácskönyvben találtuk volna. A mentával és ánizzsal készült párolt marhaszelet az aszaltszilvás-mártással és a mogyorós krokettel együtt olyan ünnepi fogás, amit bármelyik családi asztalon szívesen látnál.

A párolt marhaszelet akkor lesz igazán jó, ha megfelelő húst választasz.
A párolt marhaszelet akkor lesz ilyen szépen szeletelhető, ha a húst a főzés után hagyod pár percig pihenni, mielőtt felvágnád.
Forrás: Shutterstock

A párolt marhaszelet titkai – A profik is így csinálják

A párolt marhaszelet akkor lesz igazán jó, ha megfelelő húst választasz. A vastag lapocka például tökéletes erre a célra, mert szépen megpuhul, ha lassan főzöd. A karamellizálástól meg ne ijedj meg, ha a cukor kicsit sötétebb lesz, az csak jót tesz a húsnak. A lassú tűzön főzés és a türelem itt tényleg kifizetődik: ne forrald vadul, csak halkan gyöngyözzön, így lesz olyan puha a marhahús, hogy szinte magától szétomlik.

Hozzávalók:

  • 80 dkg marha vastaglapocka
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 nagyobb petrezselyemgyökér
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 babérlevél
  • 2 csillagánizs
  • 1 kis csokor menta
  • 1 csapott kávéskanál őrölt gyömbér
  • fél dl száraz vörösbor
  • 2 evőkanál keményítő

Elkészítése:

1. Egy nagyobb lábasban karamellizáljuk a két evőkanál cukrot. Ebbe beledobjuk a meghámozott, feldarabolt répát és gyökeret, az egészben hagyott vöröshagymát, valamint a fűszereket (babérlevél, csillagánizs, menta, gyömbér). Csak kevés sót teszünk hozzá. Belerakjuk a marhahúst, öntünk rá annyi vizet, hogy ellepje a húst. Fedőt teszünk rá, és elkezdjük főzni, nagyon kicsi tűzön, éppen csak forrásban tartjuk. 

2. Ha már puha a hús, akkor adjuk hozzá a vörösbort, és öt percig forraljuk azzal is. Kiszedjük a húst, melegen tartjuk. A pecsenyelevet átszűrjük. A benne főtt zöldségeket, fűszereket kidobjuk. 

3. A tiszta levet felforraljuk az aszalt szilvával. A keményítőt – ami sok mindenre jó még a főzésen kívül – hideg vízben csomómentesre keverjük, és besűrítjük vele a mártást. 
Előkészítési idő: 50 perc 

Főzés: 2 óra 1 adag: 420 kcal

Pár trükk, amitől tökéletes lesz az aszaltszilvás-mártásod

Az aszaltszilvás-mártás akkor lesz igazán gusztusos, ha a főzés után átszűröd a levet. A keményítővel óvatosan bánj, mert csak hideg vízben oldódik rendesen; ha forró lébe teszed, azonnal csomós lesz, úgyhogy mindig hideg vízzel keverd el előtte. Az aszalt szilvát is érdemes pár percre meleg vízbe beáztatni, tíz perc bőven elég neki, így sokkal puhább lesz a mártásban. Ha pedig még krémesebb állagot szeretnél, a végén simán átturmixolhatod az egészet.

Köret:

Hozzávalók:

  • 40 dkg burgonya
  • 6-10 dkg szeletelt mogyoró
  • 1 tojás
  • liszt
  • bors
  • bő zsiradék a sütéshez

1. A krumplit hámozzuk meg, vágjuk kockákra és enyhén sós vízben főzzük meg. Szűrjük le, és még forrón törjük át. Ha már langyosra hűlt, gyúrjuk hozzá az egész tojást és annyi lisztet, hogy könnyen kezelhető legyen, közben sóval és pici borssal fűszerezzük.
A masszából vizes kézzel formázzunk diónyi gombócokat és forgassuk meg a szeletelt mogyoróban. 

2. Bő zsiradékban süssük pirosra. Szedjük papírtörlőre, hogy leitassuk a felesleges zsiradékot.
Elkészítési idő: 1 óra 
1 adag: 270 kcal

Apró fogások, hogy ne essen szét a mogyorós kroketted

A mogyorós krokett akkor lesz igazán finom, ha a krumplit még melegen töröd át, mert így lesz puhább és krémesebb a massza, ráadásul nem vesz fel annyi lisztet. A sütésnél figyelj arra, hogy az olaj elég forró legyen, mert ha nem, a krokett megszívja magát zsírral — nagyjából 170–180 °C az ideális. A végén érdemes papírtörlőre szedni a kisült darabokat.

További ételekért kattints:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.