Mediterrán varázslat otthon: így készül a legfinomabb sóban eltett citrom

karácsony citrom recept gasztroajándék
Ez a különlegesség igazi kincs a konyhában, amely mediterrán ízt ad a legegyszerűbb fogásoknak is. A sóban eltett citrom nemcsak gasztroajándéknak tökéletes, de rengeteg ételt új szintre emel.

Az utóbbi években egyre népszerűbbek a kreatív, tartós ehető ajándékok, amelyekkel az ünnepek alatt is könnyedén meglephetjük szeretteinket. A sóban eltett citrom készítése nem bonyolult, mégis látványos és izgalmas finomság lesz a végeredmény. A közel-keleti és mediterrán konyhák kedvelt alapanyaga ez a pikáns, puha állagú citrus, amely remekül illik húsételekhez, ragukhoz és salátákhoz is, pont ezért válik sokak karácsonyi kedvencévé.

A sóban eltett citrom igazi különlegesség karácsonyra.
A sóban eltett citrom igazi különlegesség karácsonyra.
Forrás: Shutterstock

A sóban eltett citrom receptje – Így készül a mediterrán gasztroajándék

A házi citromkonzerválás egyszerűbb, mint elsőre tűnik. A megfelelő mennyiségű só, a fűszerek és egy kis türelem elegendő ahhoz, hogy néhány hét alatt karakteres, illatos alapanyagot kapjunk, amelyet főételekhez, szószokhoz és marinádokhoz is felhasználhatunk. Mutatjuk a lépéseket!

Hozzávalók (2–3 db 500 ml-es üveghez):

  • 10 db biocitrom
  • 200 g durva szemű tengeri só
  • 6–8 db babérlevél
  • 4–5 db fahéjrúd
  • 1 ek egész fekete bors

Elkészítés:

A citromokat forró vízben mossuk meg, majd töröljük szárazra. Öt darabot vágjunk félbe és facsarjuk ki a levüket. A maradék citromot a csúcsos végüknél kezdve vágjuk be kereszt alakban, úgy, hogy ne vágjuk át teljesen.

Töltsük meg a bevágott citromokat sóval, majd helyezzük sterilizált üvegekbe. Tegyünk melléjük üvegenként néhány babérlevelet, 1–2 fahéjrudat és egy kevés egész borsot.

Osszuk el a maradék sót az üvegekben, majd öntsünk rá annyi hideg vizet, amennyi éppen ellepi. Zárjuk le szorosan, és tegyük hűvös, sötét helyre. Néhány naponta forgassuk át az üvegeket.
4–6 hét érlelés után fogyasztható. Különösen jól illik közel-keleti húsételekhez, csirkéhez, bárányhoz és borjúhoz.

Elkészítési idő: 30 perc + pihentetés

A sóban eltett citrom mellett számos más ötletes, egészséges vagy különleges last minute gasztroajándék is készülhet az ünnepi időszakban, legyen szó fűszeres olajokról, házi teakeverékekről vagy gyorsan összeállítható édességekről. A klasszikus karácsonyi ajándékok között sokféle gasztroajándék-ötlet megtalálható, köztük olyan finomságok is, amelyek minimális időráfordítással készíthetők el. Nem véletlen választanak egyre többen házi készítésű karácsonyi ajándékokat, hiszen ezek személyesek, kreatívak és egyedi ízvilágot visznek az ünnepi asztalra.

Akik inkább kiegyensúlyozottabb, dietetikus által is ajánlott megoldásokat keresnek, többféle inspirációt találhatnak a last minute egészséges gasztroajándékok között is. A hagyományosabb vonalat kedvelők számára pedig igazi klasszikusok kerülnek elő a csokoládéból, teából, fűszerekből és bonbonokból készülő ajándékok listáján.

A sóban eltett citrom igazi különlegesség

A sóban eltett citrom egyszerű, különleges és rendkívül sokoldalú hozzávaló, amely hosszú hetekre gazdag ízekkel tölti meg az ételeket. A házi verzió nemcsak finomabb és illatosabb, mint a bolti, hanem ajándéknak is tökéletes. Ugyan hetekbe kerül a sóban eltett citrom elkészítése, de mindenképpen megéri, hiszen ezzel igazán különlegessé tehetjük a közel-keleti ételeket.

A sóban eltett citrom mellett íme még néhány gasztroajándék:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.