Készíts szaloncukrot házilag! Íme a legfinomabb receptek

Forrás: Thinkstock -
karácsony szaloncukor házi egészséges
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Habár ezúttal nem teljesen cukormentes verziókat ajánlunk, rengeteg mesterséges adalékanyagtól megkíméljük magunkat, ha házilag készítjük el a szaloncukrokat. Mutatjuk is a kedvenc receptjeinket, amelyeknek mindenképpen megéri nekiállni az ünnepek előtt. Akár gasztroajándék is lehet belőlük!

Grillázsos étcsokoládé

  • 30 dkg nádcukor
  • 25 dkg török mogyoró
  • 15 dkg 80%-os étcsokoládé
  • 1 dl tejszín
  • 2 tk kardamom
Forrás: Thinkstock

A cukrot olvaszd meg egy edényben. Amikor karamellizálódott, öntsd bele a mogyorót, és forgasd át a cukorban. Közben vedd le a gázról, nehogy megégjen a cukor. Egy olívaolajjal vékonyan kikent tálcára tedd ki a grillázst. Miután megkeményedett, vagyis nagyjából fél óra múlva robotgépben zúzd össze, szinte por állagúra. A csokit gőz fölött olvaszd meg, majd keverd hozzá a fűszert és a tejszínt, végül a cukrozott mogyorót is. Egy tálat bélelj ki sütőpapírral, abba kanalazd bele a csokis masszát, majd ha kihűlt, tedd be a hűtőbe. Néhány órás hűtés után formázz belőle szaloncukorformákat, amiket sorakoztass fel egy sütőpapírra. Ezt is érdemes újfent hűteni egy kicsit.

Zserbós ízvilág

  • 20 dkg dió
  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 2 ek sárgabaracklekvár
  • 2 tk méz
  • 1 narancs vagy citrom reszelt héja
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk szegfűszeg
Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A diót daráld le, a sárgabarackot forró vízzel áztasd be egy tálban. Amikor megpuhult, öblítsd le, és turmixold össze, végül add a dióhoz a többi hozzávalóval együtt. Alaposan keverd össze a masszát, majd formázd meg, ahogy a grillázsos masszával is tetted. Ezt is megéri a hűtőben pihentetni néhány órát.

A szaloncukor csokizása

20 dkg étcsokoládénak nagyjából a kétharmadát melegítsd meg gőz fölött. Amikor ez kész, vedd le a gőzről, és hűtsd vissza a maradék csokoládéval. Így pont megfelelő hőmérsékletű lesz a szaloncukrok bevonásához. A csokikat tűzd fogpiszkálóra, és vagy így, vagy két villa segítségével forgasd meg a csokiban. Ha kihűlt, már csomagolhatod is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.