Ahogy beköszönt az advent időszaka, a konyhát is megtöltik élettel az ünnepek jellegzetes illatai. Az édes örömök teszik még bensőségesebbé a hétvégéket és a karácsony előtti várakozást. Nincs is jobb módja, hogy egy kis melegséget csempéssz a hideg téli napokba, mint egy fűszeres finomság elkészítése: íme a töltött sült alma receptje.

Forrás: Getty Images
A sült alma receptje: így lesz igazán ízletes a téli finomság
A sült almák kivájásához legjobb egy almamagozót használni, amellyel könnyedén eltávolíthatod a magházat. Ha nincs ilyen eszközöd, használj egy kisebb kést. Alternatív megoldásként az almákat félbe is vághatod, eltávolíthatod a magházat, majd a két felet konyhai kötözőzsineggel összekötheted sütés előtt.
Milyen almafajtát érdemes választani?
Ahhoz, hogy a fahéjas sült alma igazán jól sikerüljön, fontos az alma állaga és íze.
A savanykásabb fajták (pl:: jonagold) különösen jól illenek az édes töltelékhez.

Hozzávalók (4 adaghoz):
- 20 g puha vaj
- 40 g mandulaforgács, vagy aprított mandula
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 40 g mazsola
- 60 g natúr marcipánmassza
- 4 db alma
- 1 evőkanál citromlé
- zsiradék a tepsi/formához
- porcukor a szóráshoz
Mivel tölthetjük meg a sült almát?
A sült alma töltelékének csak a képzeleted szab határt. A legismertebb változatok marcipánnal, mandulával, mazsolával és fahéjjal készülnek.
Gyakran használnak még karácsonyi fűszereket, például szegfűszeget, ánizst vagy kardamomot is az ízesítéshez. De a sült alma nougáttal, lekvárral, mogyoróvajjal, illetve mogyoróval vagy dióval megtöltve is isteni finom. Léteznek sós változatok is, amikor az almát például sonkával vagy darált hússal töltik meg.
Így készül a sült alma:
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (légkeveréses sütő esetén 180 fokra).
- Olvasszuk meg a vajat egy kis serpenyőben. Adjuk hozzá a mandulaforgácsot, a fahéjat, a vaníliás cukrot és a mazsolát, majd keverjük össze. Ezután gyúrjuk össze az egészet a marcipánmasszával.
- Mossuk meg az almákat, és a száruknál vágjunk le belőlük egy ujjnyi vastag „kalapot”. Ha szükséges, a virág felőli oldalukat vágjuk egyenesre, hogy stabilan álljanak a sütőtálban.
- Az alma magházát tágasan távolítsuk el. Hogy ne barnuljon meg a gyümölcshús, azonnal locsoljuk meg citromlével.
- Osszuk a tölteléket négy részre, formázzunk belőlük hengereket, és nyomjuk az almák üregébe. Tegyük vissza a tetejüket.
- A megtöltött almákat helyezzük kivajazott tűzálló tálba, majd toljuk a sütőbe. Körülbelül 30 percig süssük.
- Tálaláskor hintsük meg porcukorral, és kínálhatjuk vaníliafagyival vagy vaníliaszósszal.


