Varázsolj az adventi hétvégének ünnepi ízt: így készül az illatos, fűszeres sült alma

karácsony alma karácsony 2025 recept
Ez a csemege nagy kedvenc a téli napokon és az ünnepi időszakban. Amikor a frissen sült finomság illata betölti a házat, mindenkit odavonz. Íme, a mennyeien finom, töltött, fahéjas sült alma receptje!

Ahogy beköszönt az advent időszaka, a konyhát is megtöltik élettel az ünnepek jellegzetes illatai. Az édes örömök teszik még bensőségesebbé a hétvégéket és a karácsony előtti várakozást. Nincs is jobb módja, hogy egy kis melegséget csempéssz a hideg téli napokba, mint egy fűszeres finomság elkészítése: íme a töltött sült alma receptje.

Ünnepi fahéjas sült alma recept.
Egyszerűen elkészíthető sült alma recept.
Forrás: Getty Images

A sült alma receptje: így lesz igazán ízletes a téli finomság

A sült almák kivájásához legjobb egy almamagozót használni, amellyel könnyedén eltávolíthatod a magházat. Ha nincs ilyen eszközöd, használj egy kisebb kést. Alternatív megoldásként az almákat félbe is vághatod, eltávolíthatod a magházat, majd a két felet konyhai kötözőzsineggel összekötheted sütés előtt.

Milyen almafajtát érdemes választani?

Ahhoz, hogy a fahéjas sült alma igazán jól sikerüljön, fontos az alma állaga és íze. 

A savanykásabb fajták (pl:: jonagold) különösen jól illenek az édes töltelékhez.

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 20 g puha vaj
  • 40 g mandulaforgács, vagy aprított mandula
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 40 g mazsola
  • 60 g natúr marcipánmassza
  • 4 db alma
  • 1 evőkanál citromlé
  • zsiradék a tepsi/formához
  • porcukor a szóráshoz

Mivel tölthetjük meg a sült almát?

A sült alma töltelékének csak a képzeleted szab határt. A legismertebb változatok marcipánnal, mandulával, mazsolával és fahéjjal készülnek. 

Gyakran használnak még karácsonyi fűszereket, például szegfűszeget, ánizst vagy kardamomot is az ízesítéshez. De a sült alma nougáttal, lekvárral, mogyoróvajjal, illetve mogyoróval vagy dióval megtöltve is isteni finom. Léteznek sós változatok is, amikor az almát például sonkával vagy darált hússal töltik meg.

Így készül a sült alma:

  • Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (légkeveréses sütő esetén 180 fokra).
  • Olvasszuk meg a vajat egy kis serpenyőben. Adjuk hozzá a mandulaforgácsot, a fahéjat, a vaníliás cukrot és a mazsolát, majd keverjük össze. Ezután gyúrjuk össze az egészet a marcipánmasszával.
  • Mossuk meg az almákat, és a száruknál vágjunk le belőlük egy ujjnyi vastag „kalapot”. Ha szükséges, a virág felőli oldalukat vágjuk egyenesre, hogy stabilan álljanak a sütőtálban. 
  • Az alma magházát tágasan távolítsuk el. Hogy ne barnuljon meg a gyümölcshús, azonnal locsoljuk meg citromlével.
  • Osszuk a tölteléket négy részre, formázzunk belőlük hengereket, és nyomjuk az almák üregébe. Tegyük vissza a tetejüket.
  • A megtöltött almákat helyezzük kivajazott tűzálló tálba, majd toljuk a sütőbe. Körülbelül 30 percig süssük.
  • Tálaláskor hintsük meg porcukorral, és kínálhatjuk vaníliafagyival vagy vaníliaszósszal.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.