Ünnepi sült kacsacomb dióval és zelleres burgonyapürével


A kacsacomb eleve hálás alapanyag, de ha egy kis dióval megbolondítod, akkor egy igazi ünnepi étel lesz belőle. A sült kacsacomb azoknak is tökéletes választás, akik szeretnének valami különlegeset, mégis egyszerűt tenni az asztalra. Ez a karácsonyi sülthúsrecept nem igényel hosszú pepecselést, mégis látványos és nagyon finom. A hús lassan sül puhára, pont úgy, ahogy a kacsacomb sütési ideje megkívánja, a végén pedig ropogósra pirul rajta a dió. Ez az a fogás, amire a szomszéd is átjönne – és még a kezdők is simán elkészítik.

A jó sült kacsacomb alapja a szárazra törölt, jól előkészített hús: a bőrt érdemes beirdalni vagy megszurkálni, hogy a zsír könnyebben kisüljön, és ropogós legyen. A legegyszerűbb fűszerezés a durva só és a frissen őrölt bors, amit akár előző este is bedörzsölhetsz a combokba. A sütést magas hőfokon érdemes kezdeni, majd hosszabb ideig alacsonyabb hőn folytatni, hogy a hús teljesen omlósra puhuljon. Ha konfitálni szeretnéd, a combokat kacsazsírban, alacsony hőmérsékleten több órán át kell sütni, majd a végén forró sütőben rápirítani. A ropogós bőr titka, hogy sütés előtt legyen teljesen száraz, a kacsacombokat pedig mindig bőrrel felfelé süsd. A leggyakoribb hibák közé tartozik, ha túl magas hőfokon sütik a húst, ha a bőrt nem szárítják le rendesen, vagy ha a combot túl rövid ideig hagyják a sütőben, úgyhogy erre mindenképp érdemes odafigyelned.
Az ízesítéssel kapcsolatban tehetsz a tepsibe hagymát, fokhagymát, almát, narancsot vagy friss fűszereket, a visszamaradt kacsazsírt pedig mindenképp érdemes eltenni, mert szuper alap a húshoz készült köret, például a krumpli vagy zöldség sütéséhez.
Elkészítési idő: 135 perc
1 adag: 450 kcal
Zelleres burgonyapüré
Előkészítési idő: 30 perc
1 adag: 330 kcal
A zelleres burgonyapüré egy egyszerű, mégis különleges köret, amelyben a zeller pikáns íze szépen feldobja a klasszikus krumplipürét. A legfontosabb, hogy a zellert és a burgonyát egyforma méretű kockákra vágd, és együtt főzd puhára, így lesz egységesen krémes a végeredmény. Főzés után érdemes leönteni a felesleges folyadékot, majd a forró tejjel és vajjal kikeverni, így nem lesz vizes, csak kellemesen sima. A zellerlevelek vagy egy kevés szerecsendió még tovább fokozzák az ízét, és kifejezetten jól passzolnak a sült kacsacombhoz is.
Mindegy, hogy milyen a fűszerezés, mindegyik jó kacsacomb alapja a szárazra törölt és beirdalt bőr, valamint az, hogy bőrrel lefelé kezdd el a sütést. Ha ezek megvannak, az már félsiker, hiszen ez az étel akkor is mennyei, ha csak sóval és borssal fűszerezed. Borókabogyóval és dióval azonban különleges karácsonyi ebéd lesz belőle.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.