Ünnepi sült kacsacomb dióval és zelleres burgonyapürével

Shutterstock - YARUNIV Studio
szárnyasétel sütés karácsony 2025 kacsacomb
Ha szeretnél egy olyan karácsonyi főételt, ami látványos, illatos és pofonegyszerű, akkor ezt a receptet neked találták ki. A sült kacsacomb omlós lesz, a teteje ropog, és garantáltan elkápráztatsz vele mindenkit.

A kacsacomb eleve hálás alapanyag, de ha egy kis dióval megbolondítod, akkor egy igazi ünnepi étel lesz belőle. A sült kacsacomb azoknak is tökéletes választás, akik szeretnének valami különlegeset, mégis egyszerűt tenni az asztalra. Ez a karácsonyi sülthúsrecept nem igényel hosszú pepecselést, mégis látványos és nagyon finom. A hús lassan sül puhára, pont úgy, ahogy a kacsacomb sütési ideje megkívánja, a végén pedig ropogósra pirul rajta a dió. Ez az a fogás, amire a szomszéd is átjönne – és még a kezdők is simán elkészítik.

A sült kacsacomb készítésénél gyakori hiba, hogy a combokat nem bőrrel felfelé sütik.
A sült kacsacomb készítésénél érdemes a tepsibe kevés vizet vagy alaplevet önteni, így nem ég le a szaftja, a keletkező zsírt pedig később felhasználhatod köretekhez.
Forrás: Shutterstock

Így lesz tökéletes a sült kacsacomb

A jó sült kacsacomb alapja a szárazra törölt, jól előkészített hús: a bőrt érdemes beirdalni vagy megszurkálni, hogy a zsír könnyebben kisüljön, és ropogós legyen. A legegyszerűbb fűszerezés a durva só és a frissen őrölt bors, amit akár előző este is bedörzsölhetsz a combokba. A sütést magas hőfokon érdemes kezdeni, majd hosszabb ideig alacsonyabb hőn folytatni, hogy a hús teljesen omlósra puhuljon. Ha konfitálni szeretnéd, a combokat kacsazsírban, alacsony hőmérsékleten több órán át kell sütni, majd a végén forró sütőben rápirítani. A ropogós bőr titka, hogy sütés előtt legyen teljesen száraz, a kacsacombokat pedig mindig bőrrel felfelé süsd. A leggyakoribb hibák közé tartozik, ha túl magas hőfokon sütik a húst, ha a bőrt nem szárítják le rendesen, vagy ha a combot túl rövid ideig hagyják a sütőben, úgyhogy erre mindenképp érdemes odafigyelned.

Az ízesítéssel kapcsolatban tehetsz a tepsibe hagymát, fokhagymát, almát, narancsot vagy friss fűszereket, a visszamaradt kacsazsírt pedig mindenképp érdemes eltenni, mert szuper alap a húshoz készült köret, például a krumpli vagy zöldség sütéséhez.

Hozzávalók:

  • pár szem borókabogyó
  • 4 db kacsacomb
  • bors
  • 1 nagy marék dió
  1. A borókabogyót törjük durvára, majd a kacsacombokat dörzsöljük be sóval, borssal és a tört borókabogyóval. Fektessük egy tepsibe, és 150 fokos sütőben süssük két órán át, hogy a hús igazán omlós legyen. Ha túl sok zsírt engedne ki, öntsük le alóla.
  2. Szórjuk meg a durvára vágott dióval, és magasabb hőfokon néhány perc alatt pirítsuk ropogósra – így kapja meg azt a jellegzetes diós morzsás tetejét, amitől ez az ünnepi pecsenye igazán különleges lesz.

Elkészítési idő: 135 perc

1 adag: 450 kcal

Köretnek

Zelleres burgonyapüré

Hozzávalók:

  • 60 dkg burgonya
  • 1 kisebb zellergumó
  • 1 kis csokor zeller zöldje
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl tej

Elkészítése

  1. Hámozzuk meg a burgonyát és a zellert, és mind a kettőt kockázzuk fel, és sós vízben együtt főzzük puhára. Szűrjük le, adjuk hozzá a felforrósított tejet, a megolvasztott vajat, és törjük át.
  2. Keverjük hozzá az összevágott zellerleveleket, majd fakanállal kavarjuk ki jó habosra. Ha szükséges, sózzuk.

Előkészítési idő: 30 perc

1 adag: 330 kcal

Zelleres burgonyapüré – Így lesz igazán krémes a köreted

A zelleres burgonyapüré egy egyszerű, mégis különleges köret, amelyben a zeller pikáns íze szépen feldobja a klasszikus krumplipürét. A legfontosabb, hogy a zellert és a burgonyát egyforma méretű kockákra vágd, és együtt főzd puhára, így lesz egységesen krémes a végeredmény. Főzés után érdemes leönteni a felesleges folyadékot, majd a forró tejjel és vajjal kikeverni, így nem lesz vizes, csak kellemesen sima. A zellerlevelek vagy egy kevés szerecsendió még tovább fokozzák az ízét, és kifejezetten jól passzolnak a sült kacsacombhoz is.

Turbózd fel a hagyományos sült kacsacombot

Mindegy, hogy milyen a fűszerezés, mindegyik jó kacsacomb alapja a szárazra törölt és beirdalt bőr, valamint az, hogy bőrrel lefelé kezdd el a sütést. Ha ezek megvannak, az már félsiker, hiszen ez az étel akkor is mennyei, ha csak sóval és borssal fűszerezed. Borókabogyóval és dióval azonban különleges karácsonyi ebéd lesz belőle.

További ételekért kattints:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.